Fabrikada ölüm: Sürünerek dışarıya çıkıp yardım istedi

Tekgıda İş Sendikası Adkoturk makarna fabrikasında yaşanan ölümden işvereni sorumlu tuttu. İşyerinde güvencesiz çalışma koşullarından yakınan sendika, vebalin sorumluların üzerinde olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - İşçileri Kod-29 ile işten atmasıyla gündemde olan İndomie Adkoturk makarna fabrikasında bugün Hayri Burak Gül isimli işçi mesai başında kalp krizi geçirerek vefat etti. Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde bulunan Adkotürk Makarna Fabrikası’nda, 73 gündür eylemde olan Tek Gıda-İş Sendikası, Gül'ün ölümüyle ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Telefonla ulaştığımız Adkoturk İnsan Kaynakları Müdürü, olayla ilgili açıklama yapma yetkisinin bulunmadığını söyleyerek, sessiz kaldı. İşçiler adına ise Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Yunus Durdu, yaşananları anlattı.

'BASKI MOBBİNG VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA KOŞULLARI'

İndomie Adkoturk fabrikasında 2017 yılında örgütlenen Tek Gıda İş'in yetki çoğunluğuna işveren itiraz etmiş, süreç yargıya taşınmıştı. 4 yıl süren hukuk sürecinin ardından Yargıtay sendikayı haklı buldu. Fakat işveren sendikayı toplu iş sözleşme görüşmelerinde muhatap almadı. Akabinde sendikanın işyeri temsilcileri ve üyeleri Kod-29 ile işten atıldı. Fabrika önünde eyleme dönüşen işe geri dönme mücadelesi, aynı zamanda iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini de içeriyor. Yunus Durdu, bugün yaşananların bir "iş cinayeti" olduğunu ve son olmayacağını belirterek, işverenin "sendika düşmanlığı" yüzünden işçilere uygulanan süreci anlattı:

"23 Ağustos'ta yasal greve çıkmak istedik. İşveren grev kırıcılığı yaparak, yaklaşık 250 işçiyi fabrikaya çağırdı, sabaha kadar betonda yatırdı. Bu duruma Tekirdağ Çalışma İl Müdürlüğü de alet oldu. Kapıya çevik kuvvet dikilerek işçiler engellendi. Biz güvencesiz çalışmaya, baskıya, mobbinge maruz kaldık ve pandemi sürecinde çok ağır çalışma koşullarıyla karşı karşıyaydık."

'KALP KRİZİ GEÇİRDİ, SÜRÜNEREK FABRİKADAN ÇIKIP YARDIM İSTEDİ'

Durdu, 31 yaşında olan Hayri Burak Gül'ün 'ölümüyle sonuçlanan' eksiklikleri ise "Arkadaşımız işyerinden kalbinde bir rahatsızlık olduğunu söylüyor ve yardım istiyor. Gelen olmuyor. Bu işletmede işçi sağlığı ve güvenliği uzmanı yok, doktor da yok. Bütün bunların neticesinde arkadaşımız sürünerek dışarı çıkarak güvenlikten yardım istiyor. Kadın güvenlik işçisi arkadaş masaj yapıyor. Bu sırada ambulans çağrılıyor, fakat arkadaşımız rahmetli oluyor. Hastanede kalbi yeniden çalıştırılıyor ve 20 dakika yoğun bakımda kaldıktan sonra tekrar kalbi duruyor" şeklinde anlattı.

Hayri Burak Gül



'ARKADAŞIMIZIN VEBALİ ÜSTLERİNDEDİR'

Yaşanan iş cinayetinin bütün işçilerinin gözü önünde olması nedeniyle diğer işçilerin şokta olduğunu aktaran sendika uzmanı Durdu, "Ölümler yaşanırken bile üretim baskısı devam etti" dedi. Çalışma Bakanlığı'nın verdiği toplu iş sözleşme yetkisini uygulamayan "patronun" ölümden sorumlu olduğunu söyleyen Yunus Durdu, Hayri Burak Gül'ün vebalinin Tekirdağ Valisi ile Çerkezköy Kaymakamı ve Çalışma Bakanı'nın boynunda olduğunu belirtti. Durdu son olarak sözlerine şunları ekledi: "Yaşanan bu durumu bütün Türkiye kamuoyunun takdirine bırakıyorum."

Telefonla ulaştığımız fabrikanın İnsan Kaynakları Müdürü, kendisinin yetkili olmadığını belirterek, konuyla hukuk müşavirliğinin ilgilendiğini ifade etti.