EYT kuyrukları: Mutluluk verici ama oy vereceğim kişiyi değiştirmez

EYT ile ilgili düzenlemenin ortaya çıkmasının ardından SGK binalarının önünde uzun kuyruklar oluştu. Emekli olmak isteyenler adımı memnuniyetle karşılasa da “oy vereceğimiz kişi değişmez” diyor.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

ANKARA- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun zamandır üzerinde çalışılan ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlarla’ (EYT) ilgili düzenlemeyi açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Yaş sınırının olmadığı ve prim gününü dolduranların emekli olabileceğini" duyurduğu yasal düzenlemenin bu hafta Meclis'e sunulması bekleniyor. Yasanın Meclis'ten geçmesi ve yürürlüğe girmesinin ocak ayı ortasını bulması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaş sınırının olmadığını duyurmasının ardından emekli olma hayali kuran kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binalarının önünde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Ankara'da ise emekli olmak için prim gününü doldurmak isteyenler doğum ya da askerlik borçlandırması yapmak için Sıhhiye'de bulunan SGK binasına geldi.

Sabahın erken saatlerinden itibaren SGK önünde bekleyen, aldıkları evrakları doldurmak için birbirinden kalem isteyen, arabaların üzerinde belge dolduran kişilere, uzun yıllardır merakla beklenen bu düzenlemeyi nasıl bulduklarını, “seçim için getirildiği iddiaları” karşısında bunun oy tercihlerini nasıl etkileyeceğini konuştuk.

'KAFAMDA HANGİ ADAY VARSA ONA OY VERECEĞİM, PEK BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ'

Sabahın erken saatinde eşiyle birlikte sıraya giren Muhammed B. askerlik borçlanması için SGK’ya gelen yüzlerce kişiden biriydi. Aydınlatma sektöründe 30 yılı aşkın süredir çalıştığını belirten EYT’li vatandaş şunları kaydetti:

"Yıllardır beklediğimiz bir adımın dün gerçekleştiğini görmek mutluluk verici. Emekli olsak da çalışmaya devam edeceğim ama neredeyse 30 yıldır çalışıyorum. Askerlik borçlandırması yapacağım. Ama bu ekonomik koşullarda emekli olsam da çalışmaya devam edeceğim. Erdoğan bu kararı seçime doğru almış olsa da benim kime oy vereceğim belli. Herhangi bir değişiklik olmayacak. Kafamda hangi aday varsa ona oy vereceğim, pek bir şey değiştirmedi."

'KARAR BİZİM İÇİN ÇOK GÜZEL'

SGK önündeki uzun kuyruklardaki bekleyiş sırasında sokakta bulunan arabaların üzerinde evraklarını dolduranlar da göze çarptı. Birçok kişi de SGK'nın karşısında yer alan çay ocakları, kafelere oturarak gerekli bilgilerini tamamlamaya çalıştı. Çay ocağında oturan ve askerlik borçlanması için geldiğini söyleyen bir kişi, “24 yıldır markette çalışıyorum, çalışmaya da devam edeceğim. Karar bizim için çok güzel. Benim oyum belliydi zaten hala da aynı. Bu saatten sonra da değişeceğini sanmıyorum" ifadelerini kullandı.

'ZERRE KADAR İNANCIM YOK. HEPSİ BENİM GÖZÜMDE AYNI'

Askerlik borçlanması yapmak için SGK önünde bekleyen bir başka EYT’li de kararı olumlu karşılasa da gecikmeyi eleştirerek şöyle devam etti:

"Yılbaşına kalmış şurada iki gün. İnsanları bu soğukta kuyruğa sokmaya ne gerek var? Aylar öncesinden de karar verilebilirdi. Tamamen seçime yönelik bir adım. Saçma bir karar. Milyonlarca insanı rezil kepaze ediyorlar. Hizmet vereceksen böyle olmamalı. Yapılan her şeyin altında seçim var. Ne vicdanla ne vatanla alakası var. Art niyet var. Al birini vur ötekisine. Zerre kadar inancım yok. Hepsi benim gözümde aynı."

‘VALLAHİ DEĞİŞMEZ KİME OY VERECEĞİM’

Belediyede çalışan bir kişi ise, “Askerlik borçlanması yapmaya geldim. Emekli olsam da yine çalışacağım. Yalan mı söyleyeyim vallahi değişmez kime oy vereceğim. Oyumuz emekli olsak da olmasak da yine aynı” ifadelerini kullandı.