'Eylül Rapsodisi' 12 Eylül'de izleyici ile buluşuyor

12 Eylül 1980’de gerçekleştirilen ve antidemokratik uygulamalarıyla bilinen askeri darbe, şarkılar ve şiirler eşliğinde lanetlenecek.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Geniş Merdiven tarafından 12 Eylül 1980 darbesinin 42’inci yıldönümü dolayısıyla hazırlanan “Eylül Rapsodisi” adlı bir epik oratoryo 12 Eylül Pazartesi akşamı 19.30’da izleyiciyle buluşacak.

Bornova Âşık Veysel Rekreasyon Alanı'nda Geniş Merdiven Orkestrası eşliğinde gerçekleştirilecek etkinlikte İlkay Akkaya, Mazlum Çimen, Özcan Şenver, Hüseyin Turan, Hilmi Yarayıcı, Murat Mengirkaon ve Barış Yıldırım’ın şarkılarının yanı sıra şair İbrahim Karaca’nın şiirleri de sahnede yerini alacak.

Devrimci 78’liler Federasyonu’nun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle hazırladığı konserde destan anlatıcısı (Rapsod) rolünü Latif Tiftikçi üstlenecek. Şarkının, şiirin, teatral epizotların, kurmacanın ve sinevizyonun iç içe olduğu “epik oratoryo” formu, izleyicilere hem bir konser hem de bir dramatik kurgu sunmayı hedefliyor.

MUMCU: BU DAVET BİZİM

Konsere yoğun bir katılım beklediklerini belirten Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Sekreteri Hamit Mumcu, “12 Eylül’ün baskıcı ve antidemokratik mantığı bugün de olanca karanlığıyla devam ediyor. Zulme ve zorbalığa karşı en büyük direniş alanlarından birini oluşturan sanatla, 12 Eylül cuntasına boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha anlatacağız. Birbirinden kıymetli aydın ve sanatçılarımızın yer alacağı ve çok titiz bir çalışma ile hazırlanmış konserimize tüm halkımızı davet ediyoruz. Bu davet bizim” diye konuştu.

15 EYLÜL'DE KOZALAK KÜLTÜR KAFE'DE DAYANIŞMA KONSERİ

“Epik oratoryo”, Brecht’in “epik tiyatro” ve Theodorakis’in “halk oratoryosu” kavramlarından esinleniyor. Barış Yıldırım, Murat Mengirkaon ve Latif Tiftikçi’nin kurguladığı oratoryo metninde sahneye çıkan her sanatçının şarkıları ve şiirleri, öncesi ve sonrasıyla 12 Eylül darbesini alan ve bugüne dek gelen ortak öyküye dahil oluyor.

Etkinlikten üç gün sonra 15 Eylül Perşembe günü Kozalak Kültür Cafe’nin “1. Kozalak Kültür Dayanışma Konseri” çerçevesinde İlkay Akkaya ile Buca Atlı Spor Kulübü’nde sahne alacak olan Barış Yıldırım, Murat Mengirkaon, Latif Tiftikçi ve Geniş Merdiven Orkestra, bu kez “Ezgili Dünya” adlı epik oratoryolarında birçok dilden şarkılar söyleyecek. (DUVAR)