Evrensel okurları, dayanışma şenliğinde buluştu

Selahattin Demirtaş, Şebnem Korur Fincancı, Can Atalay, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Tayfun Kahraman ve Hakan Altınay, Evrensel'le dayanışma gecesine mesaj gönderdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Basın İlan Kurumu'nun (BİK) Evrensel gazetesinin resmi ilan hakkını 'süresiz' iptal etmesine karşı binlerce Evrensel okuru İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezinde düzenlenen dayanışma şenliğinde bir araya geldi.

Evrensel'in haberine göre, İstanbul’un çeşitli ilçelerinden şenlik alanına gelen işçi ve emekçiler, gençler, kadınlar hep bir ağızdan “Evrensel susturulamaz, sansürcüler gidecek biz kalacağız” dedi.

Salonun duvarlarına 'Evrensel seninle güçlü', 'Biz Evrensel’le güçlüyüz', 'Sansüre hayır', 'Evrensel susmaz', 'İşçilerin birliği sermayeyi yenecek', 'Bağımsız, demokratik bir ülke ve insanca yaşamı birlikte kazanacağız, halklar kazanacak' pankartları asıldı. 

Oyuncu Kerem Fırtına ve dans sanatçısı Zeynep Bafralı’nın sunuculuğunu yaptığı şenlik, işçilerin, kadınların, gençlerin, yaşam savunucularının mücadelelerinde Evrensel'in yerinin anlatıldığı sinevizyon ile başladı.

'EVRENSEL GÜCÜNÜ HALKTAN ALIYOR'

Etkinlikte, Şenlik Komitesi adına DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan söz aldı. İktidarın BİK eliyle Evrensel'i susturma çabalarına dikkat çeken Aslan, “Zorbalığınız, baskılarınız, Evrensel'e vız gelir. Bu güçlükleri hep birlikte aşacağız, çünkü Evrensel işçi sınıfının gazetesi, demokrasiden yana olanların gazetesi, kadınların, gençlerin gazetesi. Haksızlığa, hukuksuzluğa uğramış, çevresini, doğasını korumaya çalışan 'kentsel dönüşüm'e karşı mücadele eden neresine oy vermeye koruyan insanların gazetesidir. Asla bu gazeteyi engelleyemeyeceksiniz. Evrensel gücünü işçi sınıfından, halktan, emekçilerden aldığı sürece Evrensel susmaz ve susmayacaktır” dedi.

Evrensel’in işçi ve emekçilerin alın teri olduğunu söyleyen Aslan, “Biz birlikte olduğumuzda daha güçlü olduğumuzu görecekler. Bu nedenle Evrensel bütün işçilerin ve emekçilerin evine girmeli. Her gün bir Evrensel alma, her gün bir insana Evrensel okutma zamanı” çağrısında bulundu.

Şenlikte sahne alan ilk grup Ruhi Su Dostlar Korosu oldu. Söyledikleri türkülere salondakiler hep bir ağızdan eşlik etti.

'TÜM BASKILARA RAĞMEN ÖDÜN VERMEYEN BİR GAZETECİLİK'

Kürsüye çıkan Evrensel Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat konuşmasına ilk günden bugüne Evrensel’e emek veren ve bugün aramızda olmayan isimleri anarak başladı. Türkiye’de basın özgürlüğü bakımından en sorunlu dönemlerinden birini yaşadığın altını çizen Polat, “Basın İlan Kurumu ve RTÜK’ün gazete ve televizyonlar üzerindeki baskılarına yeni 'dezenformasyon' yasası ile birlikte internet sitelerinin de düne göre daha fazla sansür baskısı altına sokulması eklendi. Sokakta haber takip eden gazeteciler çok sık polis şiddetiyle yüz yüze kalıyor. Tutuklu meslektaşlarımıza son dönem 25 gazeteci daha eklendi” diye konuştu. Tüm baskılara rağmen Evresel'in parçası olduğu halkın haber alma hakkından ödün vermeyen bir gazetecilik geleneği de olduğunu söyleyen Polat, tutuklu gazetecilere ve bu geleneği sürdürenlere selam gönderdi.

'ÖZGÜR BİR TÜRKİYE’NİN HABERLERİNİ YAPMAK İSTİYORUZ'

Yayın hayatına başladığı ilk günden bu yana gazeteye dönük tüm engellemeler karşısında ‘Evrensel susturulamaz’ denildiğini vurgulayan Polat, “Daha önce bunu deneyen iktidarlar, başaramadan tarih oldular. AKP de öğrenecek. Resmi ilan hakkımızı siyasi saiklerle iptal eden Basın İlan Kurumu'nu bir kez daha bu hukuksuzluktan vazgeçmeye çağırıyoruz. Okurlarımızın dayanışması güç veriyor. İlan hakkımızın iptalinden sonra abonelerimizin sayısındaki artış Evrensel’i mali kuşatmayla boğmak isteyenlere önemli bir yanıttır. Bu dayanışmanın sürekliğine ihtiyacımız var. Özgür ve çocukların aç yatmadığı bir Türkiye’nin haberlerini yapmayı diliyoruz” dedi.

'NE YAPSALAR SUSTURAMAZLAR'

Şenlikte, cezaevinde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile Gezi tutukluları Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Hakan Altınay’ın mesajları da okundu. 

Selahattin Demirtaş: Tek bir geri adım atmadan yıllarca ezilenlerin, sömürülenlerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve tüm halkların yanında durmayı görev bilmiş bir gazetenin yaşayabilmesi hepimizin boynunun borcudur.

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı: Bizler Metin Göktepe’nin katledilmesinde izini sürdüğümüz hakikatle, bu toprakların hakikatini bulması için verdiğimiz mücadeleyle sizleri yalnız bir gazete değil, hepimizin en çok da hakikatin sesi olarak bildik. Bu sesi ne yapsalar susturamazlar.

Mücella Yapıcı: Bizler sizin sesinizi duyamıyoruz ama barış, özgürlük ve emek adına sürdürdüğünüz mücadelenize inanıyor, halkın doğru haber alabilmesi için iktidarın her türlü zorbalığını ve baskısını engellemeye karşı gösterdiğiniz çabanın farkındayız. Yaşasın Evrensel dayanışma! Yaşasın Evrensel’le dayanışma!

Çiğdem Mater: Her ne kadar cezaevinde Evrensel’e ulaşamıyor olsak da haberlerinizi alıyoruz, desteğinizi her an hissediyoruz. Şu tuhaf dönemlerde varlığınız, inadınız ve gazeteciliğiniz çok kıymetli. İnadınız daim olsun.

Mine Özerden: Özgür düşüncenin ve olması gerekenlerin yaşanacağı günlerin yakın olması dileğiyle hepimize kolay gelsin!

Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Hakan Altınay: Duyduk ki buluşmuşsunuz, duyduk ki Metin Göktepe’nin gazetesine sahip çıkıyormuşsunuz. Teşekkür ederiz. Bu memlekette alın teri ile hakça bir yaşam sürenler, hakikatin peşini hiçbir hal ve şartta bırakmayan gazeteciler kazanacak.

İRANLI MUHALİFLER: ÖZGÜR BASIN TÜM HALKLAR İÇİN ÖNEMLİ

Şenlikte İran’da yönetime karşı direnenlerin de gönderdikleri mesajlar gösterildi. Videoda İranlılar, ülkelerindeki mücadeleyi ve basının önemini anlattı, Evrensel'e dayanışma duygularını iletti: Özgür basın ve haber alma hakkı tüm halklar için önemlidir, iyi ki varsın Evrensel... (HABER MERKEZİ)