Evlerde bilgisayar dönemini başlatan Sir Clive Sinclair vefat etti: Son günlerinde dahi çalışıyordu

Yaptığı icatlarla cep telefonlarının önünü açan İngiliz mucit Sir Clive Sinclair'in öldüğü açıklandı. Sinclair, uygun fiyatla piyasaya sürdüğü ev bilgisayarı ile biliniyordu.

Sir Clive Sinclair
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz mucit Sir Clive Sinclair, 81 yaşında vefat etti. Sinclair, cep hesap makinesinden popülerleşen ev bilgisayarına pek çok icadı ile tanınıyordu. 

'SON GÜNLERİNDE DAHİ ÇALIŞIYORDU'

Kızı Belinda Sinclair, babasının on yıldır mücadele ettiği kansere yenik düşerek Londra'daki evinde öldüğünü açıkladı. Yakın tarihin ses getiren pek çok icadında izi bulunan Sinclair ilk olarak 1970'lerde cep hesap makinesi ile ismini duyurmuştu. Belinda Sinclair, babasının yaşamını yitirmeden hemen öncesinde dahi icatları üzerine çalışmakta olduğunu, çünkü işini severek yaptığını söyledi, 'onun yaratıcı ve hayalperest biri' olduğunu ekledi.

Sinclair sadece cep hesap makinesi ile değil, aynı zamanda 1980'lerde gündeme gelen ZX Spectrum gibi oldukça popülerleşen ev bilgisayarı ile de biliniyor. İngiliz mucidin ölümünden sonra Tesla ve SpaceX CEO'su Elon musk da paylaştığı tweet ile Sinclair'i andı: "Huzur içinde uyu, Sir Sinclair, o bilgisayarı çok sevdim" 

CEP TELEFONLARINA GİDEN YOL

Londra doğumlu Sinclair, 17 yaşında okulunu bıraktı ve gazetecilik yaparak para biriktirdi ve Sinclair Radioncs'i kurdu. Ardından icat ettiği cep hesap makinesini ve ev bilgisayarını görece ucuza satışı dikkat çekti. Toplamda 50 adet satan ilk bilgisayarı, benzerlerinin 5'te 1'i fiyatına piyasaya sürüldü. Daha sonra çıkarttığı ZX81 ile de kârını katladı. İleriki dönemde Knight Lore, Chuckie Egg, Jet Set Willy gibi oyunlarla anılan bilgisayarları retti.

Daha sonra 1985 yılında icat ettiği elektrikli bisiklet ise başarısızlıkla sonuçlandı, sermayesini kaybedince bilgisayar şirketini sattı. Cep televizyonu Sinclair TV80 de yine başarıya ulaşamadı ama cep telefonlarının piyasaya sürülmesinde ön açıcı oldu. 1983 yılında şövalyelik unvanı verildi (DIŞ HABERLER).