Evin tahliyesi davalarında en erken 7 ay sonrasına gün veriliyor

Ev sahiplerinin kirada astronomik zam talepleri, tahliye davalarında büyük artışa yol açtı. En erken 7 ay sonrasına gün verilirken, davanın sonuçlanması 3-4 yılı buluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Konut krizi, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Birçok ev sahibi, daha yüksek kira getirisi elde etmek için ya kiracının çıkmasını istiyor ya da ödeyemeyeceği bir tutar talep ediyor. 

Bu durum da tahliye davalarında adeta patlamaya yol açtı. Konut ve işyeri tahliye davalarında daha önce 1-2 ay sonrasına gün verilirken, bu süre ortalama 7-8 aya yükseldi. Halk Tv'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre iki iş insanı arasında yaşanan tahliye davasında da benzer bir durum yaşandı. M. Gıda'nın ortaklarından iş kadını N. G., Beşiktaş Etiler'de bulunan dairesi için kiracısı H. S. Ç. ile karşı karşıya geldi. İstanbul 5. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde geçen günlerde açılan davaya göre, H. S. Ç. anılan daireyi 1 Mayıs 2011'de kiraladı. Tarafları arasında yapılan kontrata her iki taraf da uydu. En son aylık 15 bin TL kira ödeyen Ç.'ye, ev sahibi 10 yıllık sürenin dolduğunu bildirerek yeni bir kira sözleşmesini yapılmayacağını bildirdi.

AVUKAT KARABULUT: DAVALARIN SONUÇLANMASI 3-4 YILI BULABİLİYOR

Durum geçen yıl 17 Mayıs'ta H. S. Ç.'ye ihtarname yoluyla bildirildi. Ancak Ç., daireyi boşaltmadı. Yürütülen görüşmelerden de sonuç çıkmayınca iş kadını N. G. tahliye davası açtı. Dava geçen 6 Mayıs günü açıldı. Mahkeme ise benzer davaların yoğunluğundan duruşma günü için 17 Ocak 2023'e gün verdi. Bu da ilk duruşmanın en erken 7 ay sonra yapılacağını gösteriyor. Olur da taraf avukatlarından birinin ilk duruşmaya mazeret sunması durumunda süre en az 1 yıllık süreyi aşabilir. Hukukçular, tahliye davalarında yargılamaların en erken 4 yılda bittiğine işaret etti. Avukat Şenay Karabulut, “Tahliye davalarında müthiş bir artış var. 6 ay öncesine göre yaşanan artış yüzde 200-300’ler seviyesinde. Benim çalıştığım hukuk bürosunda tahliye davaları 4’e 5’e katlanmış durumda. Durum böyle olunca bu davaların sonuçlanması da 3-4 yılı bulabiliyor” diye konuştu.

 

Etiketler kira konut tahliye dava