Everest Yayınları, yazar Hasan Ali Toptaş ile yollarını ayırdı

Everest Yayınları, yazar Hasan Ali Toptaş'la yollarını ayırdığını açıkladı: Her türlü tacizin karşısındayız, karşısında olmaya devam edeceğiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Everest Yayınları, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamayla, tacizleri ifşa edilen yazar Hasan Ali Toptaş'la yayın ilişkisini sonlandırdığını duyurdu. Her türlü tacizin karşısında olduğunu belirten yayınevinin açıklamasında, "Kamuoyuna, Yazar Hasan Ali Toptaş ile yollarımızı ayırmış bulunuyoruz. Her türlü tacizin karşısındayız, karşısında olmaya devam edeceğiz. Saygılarımızla" ifadelerine yer verildi. 

TÜRKİYE YAZARLAR SENDİKASI: KADINLARIN FARKINDALIĞI VE GÜCÜ HER ALANDA YOL AÇICI OLACAKTIR

Türkiye Yazarlar Sendikası da bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Hayatın her alanında olduğu gibi edebiyat ortamında da taciz son derece sık işlenen bir suç ve her yerde olduğu gibi edebiyatta da tacize daha çok kadınlar maruz kalıyor. Edebiyat söz konusu olduğunda, nitelikli bir okuryazarlığın tesis edilmesi ve zengin bir edebi deneyim aracılığıyla kişinin olgunlaşacağı, etiğe uygun düşünme-davranma yolları geliştireceği, özgürlük ve eşitlik için çabalayacağı gibi evrensel ve yerleşik inançları da sarsıyor taciz, sanat ve estetik üretiminin anlamını zedeliyor. Yazma eylemi; başka yazarlara/şairlere entelektüel paylaşım içinde olma, dergi, yayınevi ve editörlerle iletişimi hukuka uygunluk, maddi haklar ve saygınlık çerçevesinde sürdürme, edebiyatçıların kullanması için oluşturulmuş kültürel ve sosyal mekanlardan istenildiği takdirde eşitçe faydalanma, baskı, şiddet ve aşağılanmaya maruz kalmadan edebiyat etkinliklerinde yer alma gibi standartlara gereksiniyor. Edebiyatın bütün bu süreç ve ortamlarında tacizin farklı biçimlerde gerçekleştiğine tanık oluyoruz. Cinsel taciz, iktidar rolüne girerek baskı uygulama, rahatsız etme, telif ve benzeri haklarını ihlâl etme, kasıtlı biçimde kötü ve değersiz hissettirme, sosyal ilişkilerde ya da sosyal medyada aşağılama ve karalama girişimlerinde bulunma... Yazarlık, şairlik, editörlük gibi sıfatları kullanarak kadınlara ve erkeklere cinsel içerikli, bedensel ve sözlü saldırı içeren, şiddet, tehdit, sistematik aşağılama gibi yollarla rahatsızlık veren her türlü davranışın taciz olduğunu, suç oluşturduğunu vurguluyor, edebiyatçıları bu konuda örgütlenmeye çağırıyoruz. Türkiye Yazarlar Sendikası, tacize maruz kalmış yazarlara avukat sağlar, maddi ve manevi destek verir. Taciz, tecavüz suçlarıyla mücadele konusunda, ödül jürilerinin ödül yönetmenliklerinde ve yayınevlerinin telif sözleşmelerinde bu konuyla ilgili bir maddeye yer vermelerinin etkili ve gerekli bir tavır olduğunu düşünüyoruz. Kadınların farkındalığı, gücü ve örgütlü davranışları her alanda yol açıcı olacaktır."

Türkiye Yazarlar Sendikası'nın açıklaması. 

İLETİŞİM YAYINLARI: BORA ABDO İLE YAYIN İLİŞKİMİZİ SONA ERDİRDİK

İletişim Yayınları, sosyal medya hesabı üzerinden yaptıkları açıklamada, "İletişim Yayınları olarak, maruz bırakıldıkları gayriinsani davranış, zorbalık ve tacize karşı yazarlarımız Pelin Buzluk ve Aslı Tohumcu’yla beraberiz. Bora Abdo ile olan yayın ilişkimizi sona erdirdiğimizi okurlarımızın bilgisine sunarız" ifadelerini kullandı. 

DOĞAN KİTAP:  HER TÜRLÜ ŞİDDETİN, TACİZİN VE AYRIMCILIĞIN KARŞISINDAYIZ, FAİLLERİ KINIYORUZ

Doğan Kitap'ın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Doğan Kitap olarak kadınlara yönelik her türlü şiddetin, tacizin ve ayrımcılığın karşısındayız, failleri kınıyoruz. Yayın dünyasında bu tür olumsuzlukların ortadan kalkması için gösterilen çabaların ise her zaman yanındayız" ifadelerine yer verildi. 

Hasan Ali Toptaş'ın yurt dışı ve yurt içi yayın temsilcisi, yazar Barbaros Altuğ'da sosyal medya hesabından açıklama yaparak, "Dünyanın her yerinde, bilhassa kadınlar, çocuklar ve LGBT için cehennem haline gelen Türkiye'de, yaralanan her kadının arkasında, ezilen LGBT ailemin yanındayım. Örselenen her çocuk benim. Ne düşüncelerim ne duruşum değişir. Yazdıklarım, şahsiyetim ve düşüncelerimle beraber değerlendirince gereken anlamın çıkarılmış olacağını düşündüm. Fakat açık yazmak da gerekiyor belki: Hasan Ali Toptaş ile ajans-yazar ilişkim sona erdi" dedi.

VE YAYINEVİ: TACİZ VE AYRIMCILIĞA KARŞI DURAN, SUSMAYAN, HESAP SORAN KADINLARIN YANINDAYIZ

Ve Yayınevi bir açıklama yayınlayarak, "Yayın dünyasında maruz kaldıkları tacizleri ifşa eden kadınlar hayatın her alanında karşılaştıkları tacizi, ayrımcılığı, eşitsizliği, önlerine çıkan engelleri, yaşatılan travmaları, uğradıkları bu büyük şiddeti anlatarak görünür kılıyorlar. Ve Yayınevi olarak, birbirleriyle dayanışan, taciz, şiddet ve ayrımcılığa karşı duran, susmayan, ifşa eden, hesap soran kadınların yanındayız" ifadelerini kullandı. 

NOTABENE YAYINLARI: KADINLARIN ONURLU DURUŞUNU DESTEKLİYORUZ

Notabene Yayınları'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Son günlerde yayın camiasında yaşanan taciz olayları kadınlar tarafından ifşa edilmektedir. Kadınların onurlu duruşunu destekliyoruz. NotaBene Yayınları olarak dün olduğu gibi bugün de her türlü şiddet, ayrımcılık ve tacize karşı mücadele eden kadınların yanındayız" denildi. 

AYRINTI YAYINLARI: KADINLARA YÖNELİK HER TÜRLÜ TACİZ, ŞİDDET, BASKI, İSTİSMAR VE AYRIMCILIĞIN KARŞISINDAYIZ'

Ayrıntı Yayınları sosyal medya hesabı üzerinden yaptıkları açıklamada, "Ayrıntı Yayınları olarak kadınlara yönelik her türlü taciz, şiddet, baskı, istismar ve ayrımcılığın karşısındayız. Bu tür olayların yaşanmaması için mücadele eden kadınların kararlı ve haklı duruşunu destekliyor, failleri kınıyoruz" ifadelerini kullandı. 

İTHAKİ YAYINLARI: ALİ LİDAR İLE YOLLARIMIZI AYIRDIĞIMIZI OKURLARIMIZIN BİLGİSİNE SUNARIZ

İthaki Yayınları, bir tweet'le Hasan Ali Topbaş'a yapılan taciz iddiasını eleştiren, ardından tweetini kaldıran yazar Ali Lidar'la yollarını ayırdığını duyurdu. Yayınevi açıklamasında, "İthaki Yayınları olarak, son günlerde yapılan açıklamalarla birlikte yaşanan durumun hiçbir koşulda hafifletici bir etkisi olmadığını düşündüğümüzden Ali Lidar ile yollarımızı ayırdığımızı okurlarımızın bilgisine sunarız" ifadelerini kullandı. 

Film yapımcısı Müge Büyüktalaş da sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yayınladı. Büyüktalaş, Ali Aydın yönetmenliğinde çekilecek olan Hasan Ali Toptaş'ın roman uyarlaması film projesini iptal ettiklerini belirtti. Büyüktalaş, "Geçtiğimiz yıldan beri geliştirme sürecine devam etmekte olduğumuz Hasan Ali Toptaş'ın aynı isimli romanından uyarlanan Kuşlar Yasına Gider film projesinin son günlerde ortaya çıkan haberler doğrultusunda iptaline karar vermiş bulunmaktayız" dedi. 


KOR KİTAP: SÖZLEŞMEMİZİN İLGİLİ MADDESİNİ DÜZENLEDİK

Kor Kitap'ta bir açıklama yaparak TYS'nin çağrısıyla sözleşmelerinde düzenleme yaptıklarını duyurdu. Kor kitap7ın sosyal medya hesabından yapılan açıklama şu ifadeler kullanıldı: 
"Yayınevi olarak kadınlara yönelik her türlü taciz, baskı, şiddet, ayrımcılık ve eşitsizliğin karşısındayız ve kadınların haklı mücadelelerinin yanındayız. TYS’nin çağrısıyla sözleşmemizin ilgili maddesini yeniden düzenledik. Sessizliği daha çok alanda kırmak direnciyle..."