Evde bakım işçileri kadro istiyor: Soyer 'örgütlenin' demişti, örgütlenip geldik

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde taşeron olarak hizmet vermekte olan evde bakım işçileri, kadro talepleri karşılanmadığı için eyleme başladı.

Google Haberlere Abone ol

Emirhan Durmaz

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışmakta olan evde bakım işçileri, bir türlü karşılanmayan kadro talepleri için “Taşeron zulmüne son verilsin” sloganıyla yeniden eyleme başladı. Daha önceki bürokratik görüşmelerde kendilerine ağustos ayı için söz verildiğini dile getiren işçiler, bunun üzerine eylemlerine ara verdiklerini ancak şimdi de aralık ayı için söz verildiğini aktardı. Her gün İzmir Büyükşehir Belediyesi binası önünde bir araya gelen işçiler ile yaşadıkları durumu ve taleplerini konuştuk.

‘BELEDİYE BÜNYESİNDE İSTİHDAM EDİLMEK İSTİYORUZ’

İşçilerden Can Esen, “Senelerdir taşeron şirket üzerinden hizmet sunuyoruz. İnsana dokunan bir iş yapıyoruz. Taşeron çalışmadan kaynaklı maaşların geç yatması ve mobbing gibi uğradığımız mağduriyetler yıllardır devam etmekte. Belediyemizden tek talebimiz belediye bünyesinde istihdam edilmektir” diye konuştu.

Evde bakım hizmetlerinde şoför olarak görev yapan Çağdaş Dokuyan ise “Emeğimizin, alın terimizin hakkını istiyoruz. Bu kurum belediyenin gülen yüzüdür ve çok değerli bir kurumdur. İnsanların her türlü ihtiyacını karşılıyoruz. Daha önce hakkımız olan taleplerimizi belediyeye iletmiştik. Olumlu bir dönüş alamadık. Adımlar sadece söylemlerden ibaret kaldı. Ancak ne mutlu bize ki, bir aradayız ve örgütlüyüz. Hakkımız olanı bu şekilde kazanacağız” dedi.

‘2 AĞUSTOS İÇİN SÖZ VERİLMİŞTİ’

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 6 yıldır hizmet verdiğini aktaran Cem Kazım Kaygusuz, “İnsanların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kişisel bakımlarını yapıyoruz. Zaten halihazırda çalıştığımız işe devam etmek istiyoruz. Bizim tek talebimiz istihdam. Bu doğrultuda bize sözler verildi. Verilen ilk söz 2 Ağustos'tu. Olmadığı takdirde ise 17’si dediler, ancak geldiğimiz süreçte ‘sözleşmeniz bitince 31 Aralık’ta kadro verilecek’ deniyor. Fakat verilen sözlerin tutulmamış olmaması bizde güvensizlik yarattı. Bu sebeple eylemlerimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

‘MAAŞLARIMIZIN 2-3 AY YATMADIĞI OLDU’

Konuya ilişkin görüştüğümüz ve şoför olarak hizmet verdiğini belirten Emre Sarısoy ise “Birçok zorlu dönemlerden geçtik. Maaşlarımızın 2-3 ay yatmadığı oldu. İhaleye itiraz olduğu dönem başka şirket gelene kadar 3-4 ay evde kaldığımız oldu. Bizim tek talebimiz kadro. Sayın başkanımız Tunç Soyer, bundan 2-3 ay önce bizlere ‘arkadaşlar tüm işçiler olarak örgütlenin gelin’ demişti. Bugün biz de örgütlenip geldik ve gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İŞ YÜKÜMÜZ TARİF EDİLEMEZ’

Altı yıldır evde bakım hizmetlerinde çalışan Zübeyde Sever ise çalışma koşullarına dair şunları aktardı:

“Taşeron zulmüne son vermek için eylemlere başlamış durumdayız. Ağustostan aralık ayına ertelenen sözlerin artık tutulmasını bekliyoruz. Asgari ücretle çalışıyoruz, yol ve yemek paralarımız ise normale göre daha düşük. İnsanlar ile birebir temasta bulunuyor, kimsenin giremeyeceği evlere giriyoruz. İş yükümüzü anlatmakla tarif edemeyiz. Emeğimizin karşılığını artık görmek istiyoruz.”