YAZARLAR

Ev yapımı makarna (Vegan tarif)

Makarna için öncelikle iki tür hamur var, yumurtalı ve yumurtasız. Bugün ben size yumurtasız tarifi anlatacağım. Bu sayede vegan okuyucular için de uygun bir tarif olacak.

Dünyada en fazla yapılan yemekler sıralaması olsa, muhtemelen makarna en başlarda yer alacaktır. Bu çok doğal, hem yapması çok kolay hem de her türlü sosla birlikte çok ciddi lezzetli bir yemek. Fiyatı da uygun olduğu için birçok evde haftada birkaç defa tüketilen bir yemek.

Elbette marketten alacağınız hazır makarnalar da gayet keyifli ve pratik, ancak işi daha da geliştirip kendi makarnanızı yapmak hiç öyle büyütülecek bir iş değil. Ev yapımı makarna için bazı ipuçları ve kolaylaştırıcı aletler var ancak esasında eğer eliniz yatkınsa bir oklava ve bıçak istediğiniz makarnayı yapmak için yeterli. Ben oklava kullanmakta çok başarılı değilim, o nedenle bir makarna makinası kullanmayı tercih ediyorum. Bu arada makarna hazırlarken makinayı oğlum çevirerek bana yardım ediyor ve beraber çok eğlenceli dakikalar da geçiriyoruz. 

Makarna için 2017 yılında çok temel bir tarif vermiştim, bugün biraz daha ileri bir aşamaya işi taşımakta fayda var. 

Öncelikle bu hafta bu yazıyı yazmama sebep olan kişiye teşekkür etmeliyim. Radikal’de yazdığım yıllarda Ankara Bilkent’te Sokak adında küçücük bir restoran açan Ayşe Yılmaz, ilerleyen dönemde bu çok başarılı girişimini devretti, bir iki yerde çalıştı, arada şimdi 3 yaşına gelen bir kız çocuğu dünyaya getirdi, hatta en son çalıştığı yerde kendisinin orada olup olmadığını sormuştum ve kucağında fıstığıyla mutfaktan yanıma gelmişti. Kendisi şu aralarda da evinde çeşitli denemeler yapıyor görebildiğim kadarıyla. Sokak’ı ben de o zamanki haliyle gidip çok ama çok beğenmiş ve Radikal’de yazmıştım, ondan sonra da haberleşmeye devam ettik. Geçtiğimiz yıl kendime makarna makinası aldım, onun da çok güzel ev yapımı makarnalar yaptığını görünce, bana tavsiye edeceği bir reçete olur mu diye sordum. O sıralarda da kendisi el yapımı bir makarna şekillendirme tahtası hazırlamış (cavarola board diye araştırabilirsiniz), reçetesiyle birlikte o tahtayı da bana hediye olarak gönderdi, işte bugünkü yazımın hikayesi de böylece ortaya çıktı. 

Makarna için öncelikle iki tür hamur var, yumurtalı ve yumurtasız. Bugün ben size yumurtasız tarifi anlatacağım. Bu sayede vegan okuyucular için de uygun bir tarif olacak. Sevgili Ayşe şefimin de reçetesi ve tahtası ile bugün bu makarnayı denedik ve çok çok güzel sonuç aldık, bütün aile bayılarak yedik. Özellikle eve kapanma günlerinde çocukları oyalayacak etkinlikler arayan anne babalara da bu makarna tarifini denemelerini hararetle öneririm. 

MALZEMELER (6 KİŞİLİK)

-350 gr. makarnalık irmik unu (semolina)

-50 gr. un (varsa Tipo 00, yoksa çok amaçlı un)

-150 ila 200 ml. civarı su

-1 tutam tuz

Bu tarifte yazan her iki tip unu da artık büyük marketlerde veya online alışveriş sitelerinde kolayca ve makul fiyatlara bulmak mümkün. O nedenle bunları kullanmanızı tavsiye ediyorum. Balıkesirli üretici Tellioğlu’nun pizza unu olarak satılan Tipo 00 ununu benim pizza tarifimde de kullanabilirsiniz. Semolina da kilosu 12 TL. civarına bulunabiliyor. 

Unların markasına göre su tutma kapasiteleri biraz değişken olabildiği için suyu önce 150 ml. olarak başlayıp, gerekirse üzerine ekleme yapmayı öneriyorum. Ben 200 ml. civarı su ile hamuru hazırladım. 

Öncelikle bir karıştırma kabında un, semolina ve bir tutam tuzu karıştırın, üzerine 150 ml. su ekleyip bir çatalla karıştırarak hamuru bir araya getirin. Hamur bir araya geldikten sonra temiz bir tezgah üzerinde bütün unları alıp üzeri yumuşak bir hal alana kadar en az 10 dakika yoğurun. Bu sırada ihtiyaç olursa azar azar su ekleyebilirsiniz. Hamur elastik, yapışmayan ve çok yumuşak olmayan bir kıvamda olmalı. 

Hazırladığınız hamuru bir streç filmle hava almayacak şekilde sarın ve en az yarım saat dinlendirin, bu sayede hamuru daha kolay açabilirsiniz. Eğer makarna makinanız varsa onunla, yoksa bir oklava ile istediğiniz inceliğe gelene kadar açın. Makarna makinası için, hamuru 4 parçaya bölün, en geniş ayardan bir defa geçirin, hamuru uzunlamasına önünüze koyup iki ucundan içeri doğru katlayıp aynı ayardan iki defa daha geçirin, sonra her seferinde bir aşama daraltarak hamurunuzu istediğiniz inceliğe kadar açın. Ara sıra üzerine çok az miktarda un serperek hamurun makinaya yapışmasını engelleyebilirsiniz. 

Açtığınız hamurları istediğiniz gibi şekillendirin. Ben bugün garganelli denen bir şekli denedim, oldukça kolay, makarnalarınızı 3-4 cm’lik kareler şeklinde kesin, bir Çin çubuğunun etrafına çapraz şekilde sarıp varsa cavarola board üzerine bastırarak dışına şekil verin. Tüm makarnalar hazır olduğunda bol tuzlu kaynamış suya atarak makarnalarınızı 3-4 dakika kadar haşlayıp istediğiniz sosla karıştırabilirsiniz.

Özellikle makarna şekilleri konusu bir derya, Youtube üzerinde bu konuda inanılmaz derecede bol örnek bulmak mümkün, meraklıysanız mutlaka araştırın. 

Dip not:

Pandemi döneminde restoran ve barların kapanması nedeniyle birçok sanatçı için de maddi zorluklar oluştu. Bu süreçte hem onlara ufak bir destek vermek hem de evinizden keyifli konserler dinlemek isterseniz bugün, 31 Ocak Pazar saat 14.00’da Güvenç Dağüstün ve Burçin Büke’nin Şair Şarkıları konserini, 6 Şubat Cumartesi 21:30’da da Doğan Duru’nun konserini izleyebilirsiniz. Her iki konserin biletlerini Biletix’ten alabilirsiniz. 


Keyifli bir pazar günü dilerim. 

 
 

Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.