Euro neden yükseliyor?

Ekonomistler, euronun dolar karşısında değer kazanmasının küresel ısınma, Çin'in sıfır covid politikası ve FED faizleri ile bağlantılı olduğunu belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dolar mevcut ekonomi politikaları ile sabitlenmişken, euro'nun Tl karşısında değer kazanması ekonomistler tarafından euro/dolar paritesine göre değerlendiriliyor. Halk Tv yazarı Barış Soydan, euro'nun dolar karşısında değer kazanmasının nedenlerini "Euro neden yükseliyor" başlıklı yazısında şöyle aktardı: 

"Birincisi, Amerikan Merkez Bankası Ekim’in sonunda faiz artırımlarını sonlandıracağı sinyalini verdi. Buna karşılık Avrupa Merkez Bankası artırımlara daha yeni başlamıştı ve daha uzun süre devam edeceğini söylüyordu. Ne de olsa Amerika’da enflasyon düşerken Avrupa’da inatçılık ediyordu. Nitekim Euro bölgesinin çekirdek enflasyonu (Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen enflasyon) Aralık ayında gerilemek bir yana, daha da yükseldi...

İkinci neden, Çin’in '0 Covid' stratejisinden vazgeçmesi. Çin, geçen yıl Covid’le mücadelede çok katı bir politika izliyor, üç-beş vaka görülen kentleri toptan kapatıyordu. Bu politika Çin ekonomisinin fren yapmasına neden olmuştu. Çin’in yavaşlaması, en çok ihracatı bu ülkeye yapan Avrupa’nın yavaşlamasına neden oluyordu… Çin bu yıla başlarken stratejisini değiştirdi ve katı karantina politikasını terk etti. Bu, savaşın etkisiyle resesyona (ekonomik durgunluğa) girmiş olan Avrupa ekonomisi için iyi haberdi...

Euro’yu destekleyen bir başka gelişme, korkulan doğalgaz kesintilerinin gerçekleşmemesi. Yukarıda gördüğümüz gibi yaz aylarında felaket tellallığı yapılıyor, Rusya’nın Kuzey Akım boru hattından gaz vermeyi durdurması nedeniyle bu kış Avrupa sanayisinin duracağı söyleniyordu. Bu senaryo gerçekleşmedi. Çünkü birincisi, Avrupa ülkeleri doğalgaz depolarını yaz sonunda fullemeyi başarmıştı. İkincisi ve daha önemlisi, bu kış Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da çok yumuşak geçiyor. Doğalgaz tüketimi uzun yıllar ortalamalarının altında. Bu da Euro’yu destekliyor. Küresel ısınma sağ olsun!

İşte bu nedenlerle Euro dolar karşısında güçleniyor. Dolar karşısında yükselince, TL karşısında da yükseliyor." (YAZININ TAMAMI)