Etiyopya ile 'Somaliland' gerilimi: Somali, büyükelçisini geri çekti

Somali, kendisinden tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile Etiyopya arasında imzalanan denize erişim anlaşmasına tepki göstererek büyükelçisini çekme kararı aldı.

Somali Cumhurbaşkanı Hassan Sheikh Mohamud
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Etiyopya ile Somali'den tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Somaliland arasında imzalanan anlaşmanın ardından Somali Etiyopya'daki büyükelçisini geri çekti. Somali, anlaşmanın geçersiz olduğunu savundu. 

Somali Hükümet Sözcüsü Farhan Jimale, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada, 1 Ocak Pazartesi günü Etiyopya ile Somaliland arasında imzalanan anlaşmanın reddedildiğini ve Somali'nin egemenlik haklarının ihlali olduğunu söyledi. Jimale, Somali'nin Addis Ababa Büyükelçisi'nin geri çağrıldığını, Birleşmiş Milletler (BM) ve Afrika Birliği'nin de söz konusu anlaşmanın tartışılması için acil toplantıya çağrıldığını bildirdi.

'ANLAŞMA İLE ETİYOPYA SOMALILAND'İN BAĞIMSIZLIĞINI TANIYACAK'

Etiyopya ile Somaliland arasında dün liman kullanımı ve denize erişim için mutabakat zaptı imzalanmıştı. Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Somaliland lideri Muse Bihi Abdi tarafından imzalanan anlaşma, Etiyopya'nın hem ticari hem de askeri olarak Somaliland kıyılarında faaliyet yürütmesine izin veriyor. Söz konusu anlaşma aynı zamanda Somaliland'in süreç içinde 'bağımsız bir ulus' olarak tanınmasını da öngörüyor.

Somaliland lideri de anlaşmanın tamamlanmasıyla Etiyopya'nın kendilerini bağımsız olarak tanıyacağını bildirirken, Somali kabinesi, yaptığı olağanüstü toplantının ardından, "Etiyopya'nın bu adımı, bölgenin istikrarını ve barışını tehlikeye atıyor" açıklamasını yaptı.

1991 yılında Somali'den tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Somaliland, uluslararası alanda büyük ölçüde tanınmıyor, Somali de Somaliland'in kendi toprakları olduğunu söylüyor. Somali Ulusal Haber Ajansı, geçtiğimiz hafta, Cibuti'nin yürüttüğü arabuluculuk çalışmaları kapsamında, Somali ve Somaliland'ın aralarındaki ihtilafı çözmek için görüşmelere yeniden başlayacağını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)