Etil Alkol Takip Sistemi kuruluyor

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan yönetmelikle birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Etil Alkol Takip Sistemi kurulacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı "Etil Alkol ve Metanolün Üretimi ile İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

Yönetmeliğe eklenen yeni fıkra ile "Etil Alkol Takip Sistemi" kurulacak. 

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, sistemle kaçak içki üretiminin engellenmesinin amaçlandığı belirtildi. 

Açıklamada, "Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığının üzerinde çalıştığı Etil Alkol Takip Sistemi (EATS) ile sahte alkollü içki üretimi ve bundan kaynaklanan can kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Yasa dışı alkollü içki üretimiyle mücadelede önemli bir adım olan ve 3 kademeden oluşan Etil Alkol Takip Sistemi, üretim miktarının yerinde tespiti, ticaretin tek platform üzerinden yapılması ve dağıtımın izlenmesi aşamalarını kapsıyor" denildi.

Bakanlık sistemin nasıl işleyeceğine dair bir tebliği hazırlayacak. Sistem sayesinde etil alkol üretim miktarı, işletmelere monte edilen akış ölçer cihazları ile tespit edilecek, ticaret internet ortamında oluşturulan platform üzerinden yapılacak, dağıtım ise ulaştırma elektronik takip ve denetleme sistemi (U-ETDS) ile izlenecek.

Sistemin 2024 yılının ilk çeyreğinde tamamen devreye alınması planlanıyor. 

Açıklamada, "Etil alkol üretim miktarının yerinde tespiti amacıyla bu konuda ruhsatlı tesislerdeki üretim hatlarına debimetre (akış ölçer) cihazları monte edildi. Çalışma kapsamında ayrıca bu cihazlardan elde edilen verilerin elektronik ortamda Bakanlığın veri merkezine aktarılması da sağlandı. Bu sayede ülkemizde üretilen etil alkol miktarı Bakanlık tarafından eş zamanlı olarak izlenmeye ve kayıt altına alınmaya başlandı" ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)