YAZARLAR

Ethem Sancak'ın sesi nereden çıktı?

Ferhat Yaşar, izlediği konferansta Ethem Sancak'ın sesini kaydetmişti. Ve kayda göre Sancak yalanladığı sözleri gerçekten söylemişti...

12 Eylül'e ve YÖK'e rağmen ayakta kalmaya çalışan, 2016'daki 15 Temmuz darbe girişiminin ardından KHK'lerle yeniden ağır yaralanan üniversiteler, bilimsel gelişmelerle olmasa bile halen ülke gündemini belirleyebiliyor.

Konferans için hazırlanan duyuru afişi.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda 31 Mart Perşembe günü, “Türkiye'nin Güvenliği ve NATO” konulu bir konferans düzenlendi. Etkinliği düzenleyen Marmara Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü'ydü. Konuşmacı da, özellikle yine 15 Temmuz darbe girişiminden sonra oldukça popüler bir isim haline gelen iş insanı/politikacı Ethem Sancak'tı. Hakkında 'Trilyoner komünist' diye haberler yapılacak kadar 'iş insanı' ve 'politikacı'... 12 Eylül askeri darbesi öncesinde Doğu Perinçek'in, “Türkiye İşçi Köylü Partisi”nde Diyarbakır İl Başkanı, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında “AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi” olacak kadar “politika” ile ilgiliydi Sancak. Ecza deposu kurarak başladığı ticari faaliyetlerini bir dönem TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeliğine seçilecek noktaya taşıyacak kadar da “iş dünyası” ile...

Ethem Sancak'ın, partisi ile 'karşılıklı' olarak yollarını ayırmasına neden olacak konferansın böyle bir sonuç yaratabilmesi ise gazetecilik sonucunda oldu.

Muhabirimiz Ferhat Yaşar konferansı izleyen tek gazeteciydi. Sancak'ın söylediği, "Biz Amerika’nın desteğiyle iktidara geldik. Taç giyen baş akıllanır. One minute olayında rest çektik. Batının pranga sistemine kafa tutmaya başladık. Bunu devirebilmek için en son içimize sızdırdıkları FETÖ, 15 Temmuz darbesini yaptı” sözleri ilk olarak Gazete Duvar'dan duyuldu.

Sancak, Türkiye'nin NATO ve Batı ile “sürekli savaş halinde” olduğunu da söylemişti ve NATO için, “bizim içimizde, geçmişte kalan bir kanserdir” de demişti. Daha geçen yıla kadar zırhlı araç üreten BMC'nin büyük ortağı olan, hatta bu amaçla Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Sakarya'daki Tank Palet Fabrikası da şirketine tahsis edilen Sancak, TSK'nin de parçası olduğu NATO için 'kanserdir' diyordu...

Benzer sözleri 15 Temmuz sonrasında yaptığı farklı açıklamalarda da dile getirmişti aslında. Ama herhalde artık dünya ve beraberinde memleket değişiyordu.

Haberimizin ardından gündem olan bu sözleri nedeniyle Sancak, partisi tarafından 'üyelikten ihraç' talebiyle disipline sevk edildi. Peşinden de Ethem Sancak'ın yalanlaması basına yansıdı: "Yaptığım konuşmada söyleyeceğimi söyledim. ‘Amerika AKP'yi kurdu, destekledi' diye asla öyle bir şey söylemedim. Öyle düşünmüyorum.”

Ayrıca partiden ihraç edilme ihtimali için de şöyle konuşuyordu: “Yılmaz Güney ne diyordu: Doğru söyleyeni 9 köyden kovarlar yaşasın 10. köy..."

Gel gör ki Ferhat Yaşar, izlediği konferansta Ethem Sancak'ın sesini kaydetmişti. Ve kayda göre Sancak yalanladığı sözleri gerçekten söylemişti: "Bu millet Tayyip Erdoğan’ı seçti. Tayyip Erdoğan, Büyük Ortadoğu Projesi’nin eş başkanıydı. Aslında Amerika’nın desteğiyle geldik iktidara."

 “10. köy”e oradan gidilmiyordu...