ETHA muhabiri hâkimin adıyla tehdit edildi: Özür dile uzlaşalım

İzmir'de eşi ve kızına şiddet uyguladığı için hakkında tedbir kararı verilen Ağır Ceza hâkimi Hacım Çiftçi ile ilgili haberi paylaşan ETHA Muhabiri Ertürk Yılmaz'a tehdit mesajları gönderildi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – İzmir'in Karşıyaka ilçesinde eşi ve kızına karşı şiddet, hakaret, tehdit suçlamalarıyla yargılanan İzmir 10. Ağır Ceza Hâkimi Hacım Çiftçi hakkında mahkeme, uzaklaştırma ve silahını teslim etme kararı verdi. Mahkemenin kararına uymayan hâkim Çiftçi HSK tarafından geçici yetki ile Adana’da görevlendirildi. Yaşanan olayı haberleştiren gazeteci Yağız Barut ise hâkim Çiftçi'nin şikayeti nedeniyle ifadeye çağırılırken, birçok gazeteci Twitter'da haberi paylaşarak meslektaşlarına destek oldu.

SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN TEHDİT İÇERİKLİ MESAJLAR GÖNDERİLDİ

Söz konusu haber paylaşımlarının ardından bu kez de bir başka gazeteciye sosyal medya üzerinden tehdit içerikli mesajlar gönderildi. Etkin Haber Ajansı (ETHA) İzmir Muhabiri Ertürk Yılmaz'a sosyal medya üzerinden ulaşan Hacım Çiftçi (@hacımçiftçi2016) isimli hesap, "Özür dileyin uzlaşalım ya da hukuk çözümü bulur" şeklinde mesajlar gönderdi. Söz konusu hesabın kendisine ait olup olmadığını sormak istediğimiz hâkim Hacım Çiftçi'ye ise ulaşamadık.

'PAYLAŞIMLARIN KALDIRILMASI İÇİN ÖNCE KISITLAMA GELDİ'

GazeteDuvar'a konuşan ETHA İzmir Muhabiri Ertürk Yılmaz, hâkim Çiftçi hakkında medyada yer alan haberleri paylaştığını belirterek, süreci şu şekilde anlattı:

"İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi hâkimi Hacım Çiftçi adlı kişinin eşine şiddet uygulayan bir fail olduğu yönünde haberler medyada yer aldı. Mahkeme tarafından kendisine beş kez tedbir kararı verilmesine rağmen şiddet uygulamaya devam etmiş. Haberi İz Gazete Yazı İşleri Müdürü Yağız Barut arkadaşımız yaptı. Yaptığı haber nedeniyle geçtiğimiz günlerde ifadeye çağırıldı. Bizler de basın ve ifade özgürlüğünü savunan gazeteciler olarak #Gazeteciliksuçdeğildir sloganıyla paylaşım yaptık. Bu sebeple geçtiğimiz günlerde ben dahil olmak üzere paylaşım yapan arkadaşlara İzmir 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği kararıyla Twitter tarafından paylaşımların kaldırılması yönünde mail geldi. Ben paylaşımımı kaldırmadım."

'ÖZÜR DİLEYİN UZLAŞALIM'

Söz konusu hesaptan gelen mesajlara dikkat çeken Yılmaz, hesabın Çiftçi'nin kendisine ait olup olmadığını bilmediklerini söyledi. Yılmaz, "Hacım Çiftçi isimli bir Twitter hesabından mesajlar gelmeye başladı. Kendisi olup olmadığından emin değiliz. 'Seni takip ediyorum gazeteci. Beni tanısaydınız haberi yapmazdınız. Siz iyi birine benziyorsunuz. Özür dileyin uzlaşalım. Ya da hukuk çözüm bulur' şeklinde mesajlar geldi. Kendisi ile uzlaşmayacağımı söyleyip paylaşımımı kaldırmadım. Kaldırmayacağım da. Eğer bunları kendisi yapıyorsa arkasındaki erkek yargıya güveniyor. Güvenmese bireysel hareket etmez" dedi. 



'HALKIN HABER ALMA HAKKINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'

Basın ve ifade özgürlüğü kapsamında yapılan haber ve paylaşımların arkasında olduklarını vurgulayan Yılmaz, son olarak şunları kaydetti:

"Haberin arkasındayız. Türkiye'de her gün en az iki kadın katlediliyor. Onlarca kadın şiddete maruz kalıyor. Biz kadınların yanında olmaya devam edeceğiz. Kadın katliamlarının ve LGBTİ+ fobinin karşısında olmaya devam edeceğiz. Türkiye'de muhalif gazeteciler her gün zorluklarla karşılaşıyor. Katlediliyor, darp ediliyor. Bizler gerçekleri yazdıkça dost değil düşman kazanıyoruz. Her gün hedef gösteriliyoruz. Polis şiddetine maruz kalıyoruz. Bunlara diyeceğimiz tek şey biz her zorluğa rağmen halkın haber alma hakkını savunmaya devam edeceğiz. Kadına yönelik şiddet faillerinin karşısında olmaya onları teşhir etmeye devam edeceğiz."

NE OLMUŞTU?

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi Üyeliği yapan kıdemli hâkim Hacım Çiftçi, 24 yıldır evli olduğu öğretmen eşi Esin Çiftçi'ye şiddet uygulamakla suçlanmış, mahkeme Çiftçi hakkında beş kez tedbir kararı vermişti. Tedbir kararlarına rağmen şiddet olaylarının sürmesini gerekçe gösteren Karşıyaka 1. Aile Mahkemesi ise 17 Ocak'ta hâkimin evden uzaklaştırılmasına, evin eşe tahsis edilmesine ve silahını polise teslim etmesine hükmetti. Hâkim Çiftçi ise mahkeme kararına rağmen evi boşaltmazken, silahını da teslim etmedi. Mahkeme kararına uymayan Çiftçi'nin, soruşturmaların selametine ve yargı erkinin itibarına zarar verilmemesi gerekçesiyle HSK tarafından geçici yetki ile Adana’da görevlendirildiği belirtildi.