ESP'li Kerim Altınmakas için tutuksuz yargılama kararı verildi

Bir kişinin verdiği ifadeyle ocak ayından beri tutuklu bulunan ESP İzmir İl Başkanı Kerim Altınmakas ilk kez hakim karşısına çıktı. Altınmakas'ın tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Suriye'den gelen bir kişinin ifadeleri üzerine İzmir'de ocak ayında yapılan operasyonda hakkında gözaltı kararı verilen 51 kişiden biri olan ESP İl Başkanı Kerim Altunmakas, bugün Bakırköy 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

Maksist Leninist Komünist Parti (MLKP) üyesi olduğu iddia edilerek tutuklanan Altınmakas hakkında açılan davanın İstanbul'daki başka bir dava ile birleştirildiği öğrenildi. 

Davanın iddianamesinde 65 yaşındaki Altınmakas'ın hakkında verilen ifadeler doğrultusunda örgütsel dersler verdiği ve cezaevindeki örgüt mensupları ile görüştüğü öne sürüldü. Altınmakas'ın örgüt adına yürütmüş oldukları faaliyetlerden dolayı tutuklu ve hükümlü olarak cezaevinde bulunan şahıslara gönderide bulunduğu da kaydedilen iddianamede, birçok tutuklu ve hükümlüyü ziyaret ettiği belirtildi. Ayrıca iddianamede Altınmakas'ın örgütün ideolojisi doğrultusunda hareket ettiği de iddia edilirken, Altınmakas sulh ceza hakimliğindeki sorgusunda da bu ve benzeri suçlamaları kabul etmemişti.

'KALP, TANSİYON, KOLESTROL, ASTIM BRONŞİT, EKLEMLERDE SIVI KAYBI...'

Öte yandan Altınmakas'ın sağlık durumunun kötüye gittiği öğrenildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu Altınmakas ile ilgili yaptığı açıklamada, 65 yaşında işçi emeklisi olan Altnmakas’ın çeşitli hastalıklarının olduğuna dikkat çekti. Buca Kırıklar 1 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde tutulan Altınmakas’ın daha önce kalp krizi geçirdiği, kalp damarlarının tıkalı olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“15 yıldır tansiyon hastasıdır ve ilaç kullanmaktadır. (delix) Kolesterol hastasıdır ve buna yönelik ilaç kullanmaktadır.(Crestor) Astım bronşit hastasıdır, buna yönelik olarak da Seretide isimli ilacı kullanmaktadır. Ayrıca dizlerinde sıvı kaybı olması nedeniyle ayakta durmakta ve yürümekte sorunlar yaşamaktadır. Bu hastalığının tedavisi için yılda 2 kez iğne tedavisi olmak zorundadır. Pandemi sürecinde 65 yaşında olmasına, bunca hastalığı bulunmasına rağmen adli kontrol verilebilecekken tutuklanması, var olan hastalıklarının daha da derinleşmesine neden olacaktır. Çünkü sağlığına herhangi bir şey olduğunda, pandemi nedeniyle, hapishaneden hastaneye götürülmesinde sorunlar yaşanacağı için tedavi olamayacak veya tedavisi aksayacaktır."

'HERHANGİ BİR SOMUT DELİLE GEREK DUYULMADAN KENDİNİZİ CEZAEVİNDE BULABİLİRSİNİZ'

Dava öncesi Gazete Duvar'a konuşan avukat İmdat Ataş, Altınmakas'ın herhangi bir somut delil olmadan tutuklandığını ifade ederek, hakkında verilen bir ifade nedeniyle tutuklu bulunduğunun altını çizdi. Altınmakas'ın sağlık durumun daha da kötüye gittiğini ve tahliye edilmesini beklediklerini ifade eden Ataş, şunları söyledi:

"Türkiye'de bir dönemdir bu tür soruşturmalar çok yaygın uygulanıyor. Herhangi bir somut delile gerek duyulmadan sizin hakkınızda birisi bir ifade verdikten sonra kendinizi önce Terörle Mücadele Şubesi'nde ardından da cezaevinde bulabilirsiniz. Aylarca hapis kalabilirsiniz ve uzun süreler yargılanabilirsiniz. Ne kadar insan hakları, hak, hukuk denilse de maalesef Türkiye'de uygulamada pek fazla bir şey değişmiyor. Bu davayı da yaşanan bu durumlardan ayrı görmüyoruz. Herkesin başına gelebilecek, her sıradan Türkiye vatandaşının başına gelebilecek bir dava olarak değerlendiriyoruz. Sonunda mutlaka haklı çıkacağız. Böyle düşünüyoruz."

ESP'DEN ALTINMAKAS'A ÖZGÜRLÜK EYLEMİ

ESP İzmir İl Örgütü, ilk duruşması öncesi Kerim Altınmakas için Alsancak’ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. Çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de katıldığı açıklamada sık sık “Kerim Altınmakas’a özgürlük”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı. Açıklamada konuşan ESP İzmir İl Örgütü üyesi Fırat Kırgız , “Altınmakas yıllarca bu kentte nerede bir ezilen varsa oraya gitti. Nerede bir haksızlık varsa orada oldu” diyerek, başkanlarının serbest bırakılmasını istedi.

TAHLİYE KARARI

Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Altınmakas ve avukatları katıldı. Duruşmada ifade veren Altınmakas hakkındaki suçlamaları reddederek, “15 yıl işçilik 15 yıl esnaflık yaptım. İşçi ve köylünün çektiği sıkıntılar, doğanın katledilmesi beni rahatsız etti. İnsanca ve onurlu bir yaşam için çocuklarıma iyi bir gelecek bırakmak için ESP'li oldum, asla pişman değilim” dedi.

Avukatları da Altınmakas'ın tahliyesini talep ederken, kararını açıklayan mahkeme heyeti Altınmakas'ın tutuksuz yargılanmasına karar verdi.