Esnaftan çağrı: Vergi borcu silinsin, işletmeler yeniden kapatılmasın

Korona sürecinde Ankara’da restoran, lokanta ve kafeterya gibi işletmeler için 'normalleşme' süreci başladı. Esnaf, işletmeleri Covid-19 tedbirlerine hazır hale getirmek için hazırlıklarını sürdürürken, işletme sahipleri de daha açılmadan kapanma derdine düştü. Kafe sahibi Murat Türkoğlu “Bizim tek isteğimiz yeniden kapanmamak” derken, restoran sahibi Fatih Kaya “Pandemi döneminde 100 bin vergi borcu birikti. Vergi borçlarımızın silinmesi bize en büyük iyilik olur” çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ardından yeni 'kontrollü normalleşme' süreci bugün (2 Mart) itibariyle başladı.

Sağlık Bakanlığı’nın risk haritasında orta riskli kategoride yer alan Ankara'da hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması tamamen kaldırıldı. Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle çalışabilecek.

ESNAF HAZIRLIKLARA BAŞLADI

Uzun süredir kapalı olan esnaf, açılmak için hazırlıklarını sürdürüyor.
.

Ankara’nın en işlek yerlerinden Kızılay ve Tunalı Caddesi’nde işletmeler yeni yeni açılırken henüz kepenklerini kaldıramayan dükkanlar da bulunuyor.

'HENÜZ AYAKLARIMIZ YERE BASMADI

Ankara’da uzun yıllardır kafe işleten Murat Türkoğlu, salgın dönemi boyunca esnafın çok zor günlerden geçtiğini belirterek, "Kimisi kiraları ödeyemedi borçlandı, kimisi de işletmelerini kapattı. Bugün itibariyle henüz ayaklarımız yere basmadı. Bizim için öncelikli olarak açılmak çok önemliydi, moral verdi. Aslında şu an tam olarak ne yapacağız hiç bilmiyorum, detaylar henüz belli değil. Müşterilerin HES kodunu nasıl kontrol edeceğiz?” dedi.

'DÜKKAN KİRAMIZ 23 BİN VE BİZ 3 AYDIR KAZANMADAN ÖDÜYORUZ'

Esnafın kapalı kaldığı süreci, “çok ciddi zararlarımızın olduğu, borçlarımızın yükseldiği, gelirimizin azaldığı bir dönem” olarak nitelendiren Türkoğlu, işletme olarak durumlarını şu sözlerle anlattı:
“Bizim işletme olarak hiçbir destekten yararlanma şansımız olmadı. Pandemiden en çok darbe yiyen sektörlerden birisi hizmet sektörü oldu. Bizim en büyük gider kalemlerimizden biri olan kirayı bu süreçte ödemekte çok zorlandık. Bu konuda hiç yardım da görmedik. Bizim işletmemizin kirası 23 bin lira. 3 aydır hiç kazanmadan kira ödemeye devam ediyoruz. Bizim artık tek istediğimiz tekrar kapanmamak olacak. Umarım tekrar kapanma olmaz.”

'VERGİ BORÇLARIMIZIN SİLİNMESİ BİZE YAPILACAK EN BÜYÜK İYİLİK OLUR'

Ankara’nın kalbi olan Kızılay’da restoran işleten Fatih Kaya ise daha açılmadan kapanma derdine düşen esnaflardan.

“Umarım iki haftaya kapanmayız” diyen Kaya, “Yüzde 50 kapasiteye ile bile olsa açılmak bizim için olumlu bir adım ancak saat 19:00’da tam akşam yemeği zamanında kapatmak zorunda olmak çok kötü. Uzun zamandır kapalı kaldığımızdan bankalara kirayı ödeyebilmek için kredi başvurusunda bulunduk. Durumumuz hiç iç açıcı değil. İşletme kirası 20 bin lira ve hiç kolay değil kazanmadan ödemek. Öte yandan 100 bin lira vergi borcu birikti. Vergi borçlarımızın silinmesini istiyoruz. Bu yapılabilecek en büyük iyilik olur. Bir de bunların arasında yeniden kapanmak istemiyoruz” diye konuştu.

'ŞU AN MECBUREN AÇILDIK;YENİDEN KAPANIRIZ'

“Dün açıklama yapıldı; bugün açıldık. Daha bir şey anlamadık” diyen Kızılay’da kafe işletmecisi Musa Coşar ise durumu şöyle özetledi: “Özellikle saat sınırı bizi çok etkileyecek. Bizim sektörde sabah zaten iş olmaz. Öğleden sonra ve akşam iş oluyor, o zaman da kapatılacağız. Borçlar var, yapılandırmalar var, elemanların maaşları var. Zaten şu an açıldığımızda borçlarımızı ödeyeceğiz; kâra geçmemiz çok uzun zaman alacak.
.

Şu an restoran ve kafeler mecburen açıldı. Vaka sayısı yükseldiği zaman yine kapanır. Bu durum iki hafta anca sürer diye düşünüyorum. Bu süreçte en büyük talebimiz vergi borçların silinmesi ve tekrar kapanmamamız.”

'ŞU AN TEK İSTEDİĞİMİZ BORÇLARIMIZI ÖDEMEK'

Tunalı Caddesinde ufak bir restoran işleten ve isminin verilmesini istemeyen bir işletmeci de, 
"Zaten küçük bir işletmeydik, kendi yağımızda kavruluyorduk. Pandemi bizim ekonomik dengemizi berbat etti. Bir sürü borcumuz var. Kredi çektik; ödeyemedik arabamızı sattık. Kazanmaya çalıştıkça kaybediyoruz. Şu an tek istediğimiz borçlarımızı ödemek. Bir açın diyorlar bir kapatıyorlar. Korkuyoruz iki gün sonra yeniden kapatmasınlar. Şu an önümüze bakıyoruz” diye konuştu.

Etiketler esnaf korona ankara