Eski Danimarka başbakanından eski Fransa cumhurbaşkanına taciz suçlaması

Danimarka'nın eski başbakanı Helle Thorning-Schmidt, yeni yayımlanan anı kitabında Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing'in kendisine cinsel tacizde bulunduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Danimarka'nın eski başbakanı Helle Thorning-Schmidt, Fransa'nın eski cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing'i cinsel tacizle suçladı. Thorning-Schmidt, 2000'lerin başında Kopenhag'daki Fransız Büyükelçilği'nde verilen bir yemekte, o dönem 70'li yaşlarının sonunda olan d’Estaing için "Masanın altından kalçama dokundu" dedi.

'MASANIN ALTINDAN KALÇAMA DOKUNDU'

2011-2015 arasında Danimarka Başbakanlığı yapan Thorning-Schmidt, Valéry Giscard d’Estaing ile yaşadıklarını 'Sarışının Düşünceleri' (Blondinens betragtninger) isimli anı kitabında anlattı. Sosyal Demokrat Parti'li siyasetçi kitapta, "Giscard d'Estaing'in benim yanıma oturtulduğunu gördüm ve masanın altından kalçama dokundu. Çılgıncaydı. Kendime ne olduğunu sordum, yer değiştirdim ve son buldu" ifadelerini kullandı.

'O ZAMANLAR FARKLI BİR ZAMANDI'

Thorning-Schmidt, kitabın tanıtımı için Ritzau haber ajansına verdiği söyleşide de, "O olay bu günlerde cinsel taciz olarak görülür. O zamanlar öyle değildi. Farklı bir zamandı ama uygunsuz olduğunu düşündüm ve durum beni çok sinirlendirdi" diye konuştu.

'TÜM KADINLARIN BAŞINA GELİYOR, TARTIŞMA KAPANMAMALI'

Danimarkalı siyasetçi, olayın Avrupa Birliği için bir anayasa taslağı yazılması sürecinde, kendisinin başbakan olmasından önce ve Giscard d’Estaing'in Avrupa Konvansiyonu Başkanı olduğu dönemde yaşandığını anlattı. "Şimdi konuşmam için doğru zaman" diyen Thorning-Schmidt, neredeyse büyün kadınların benzer deneyimlere maruz bırakıldığını ancak 'Me Too' hareketinin son dönemde ivme kaybettiğini söyleyerek "Umarım bu tartışmayı canlı tutabiliriz" ifadelerini kullandı.

İLK SUÇLAMA DEĞİL

1974-1981 arasında Fransa Cumhurbaşkanlığı yapan ve Aralık 2020'de ölen Valéry Giscard d’Estaing, bugüne dek çok sayıda kadın tarafından cinsel tacizle suçlandı. Son olarak Alman gazeteci Ann-Kathrin Stracke, Valery Giscard d’Estaing'in 2018 yılında bir söyleşi sırasında kendisini taciz etmesi gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu. Paris savcılığı, eski cumhurbaşkanı soruşturma başlatmıştı. (DIŞ HABERLER)