Eski büyükelçi Namık Tan yazdı: Dış ilişkilerde ‘külhanbeylik’

ABD Dışişleri Bakanlığı'na verilen cevap mektubunu "külhanbeyi" üslubuna benzeten eski büyükelçi Namık Tan, Dışişleri Bakanlığı'nın itibar kaybedişini ve son yıllardaki düşüşünü kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Emekli büyükelçi Namık Tan, YetkinReport'ta yayınlanan son yazısında Dışişleri Bakanlığı'nın son durumunu ele aldı. Köklü bir geçmişe sahip olan bakanlığın itibarının eridiğini ve kötü yönetildiğini belirten Tan, son açıklamalardan birine değindi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde polisin orantısız güç kullanımının ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından kınandığını hatırlatan Tan, "Doğrusu, ABD açıklamasına siyasi makamlarımızın tepki göstermesini bekliyordum. Ancak haberlerde gördüm ki bu konudaki açıklamayı Dışişleri Bakanlığımız yapmış" ifadelerini kullandı. Cevap metninin adeta bir külhanbeyi üslubuyla yazıldığını belirten Tan, metnin İngilizcesinin de profesyonel bir kalemden çıkmışa benzemediğini belirtti.

Türkiye'de bakanlığın diplomasiden uzaklaştırıldığını hatırlatan ve uyarılarda bulunan Tan'ın yazısından "150 yıllık tarihe sahip okul: Dışişleri Bakanlığı" başlıklı bölüm şöyle:

"Ezcümle, diplomasi bir nevi bilim dalıdır. Okulu da tıpkı ülkemizin en yetenekli öğrencilerinin eğitim gördüğü Boğaziçi Üniversitesi gibi, 150 yıllık tarihe sahip Dışişleri Bakanlığı’dır. Diplomatlar ise, ülkelerinin çıkarlarını koruyup kollamak üzere bu köklü okulda özveriyle çalışan öğrencilerdir. Nasıl bilim yuvası olan üniversitelerimizi siyasetten uzak tutmak mecburiyetinde isek, devlet kurumlarımızın göz bebeği olan Dışişleri Bakanlığımızı da siyasete bulaştırmaktan özenle kaçınmak durumundayız.

Tarih boyunca hayranlık uyandıran sayısız başarılara imza atmış olan diplomatlarımızın yetiştiği Dışişleri Bakanlığımızı, iç siyasetin dar kulvarından çıkararak, bir an önce küresel gündemi düşünmeye ve bu istikamette fikir üretmeye odaklandırmalıyız.

Bilim ve teknolojinin geometrik hızla geliştiği günümüz dünyasında, diplomasimizi “külhanbeylikle” yürütebileceğimizi düşünüyorsak, büyük hata yapıyoruz demektir."

YAZININ TAMAMI