Eski bakanların yer aldığı Temiz Seçim Platformu yeniden faaliyete geçti

Seçim güvenliği çerçevesinde çalışma yürütecek olan, eski bakanların ve milletvekillerinin yer aldığı Temiz Seçim Platformu yeniden çalışmalarına başladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Eski bakanların, milletvekillerinin, akademisyenlerin, hukukçu ve iş insanlarının oluşturduğu Temiz Seçim Platformu yeniden faaliyete geçti.

Ankara’da bir otelde düzenlenen açıklamaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı, Temiz Seçim Platformu Sözcüsü Yaşar Okuyan, Devlet Eski Bakanı Ufuk Söylemez, Prof. Dr. Kemal Yıldırım, eski Milletvekili Özcan Yeniçeri ve Avukat İlke Çakır katıldı.

‘SEÇİMLERDE HİÇBİR ŞAİBE OLMAMASI GEREKİYOR’

Temiz Siyaset Platformu Sözcüsü Okuyan Meclis’te temsil edilen tüm partilerin ve seçime girme yeterliliği olan siyasi partilerden randevu talep edeceklerini söyledi.

Seçime dair şaibelerin geçmişte de gündeme geldiğini, “Yabancı seçmen” konusunun ise daha önce hiç bu kadar gündeme gelmediğini ifade eden Okuyan, “Her oy hepimizin namusudur. O namusa halal gelmemesi gerekiyor” dedi.

Önceki seçimlerde parmak boyasının olduğunu fakat kaldırıldığını belirten Okuyan bunun tekrar uygulamaya geçmesini talep ederek, “Bunun kaldırılması şaibe iddialarını gündeme getirdi. Seçimlerde hiçbir soru işareti olmaması gerekiyor. Sandığa girenle çıkan neticenin aynı olması lazım” diye konuştu.

Platform kurulmadan önce siyasi parti temsilcileriyle görüştüğünü belirten Okuyan, bu görüşmelerin içeriğine dair, “Üç hafta önce Altılı Masa’daki altı partimizin genel başkanlarıyla bir hafta içerisinde görüşme yaptım. Her bir görüşme de bir buçuk saat sürdü. Platform olarak değil. O sohbetten çok istifade ettim. Sayın genel başkanların da olumlu kanaati olduğunu düşünüyorum. MHP’li AKP’li arkadaşlarla da görüşüyoruz. Düşman değiliz” dedi.

‘GERÇEK DEMOKRASİ İÇİN TEMİZ VE DÜRÜST SEÇİM’

“Tüm vatandaşların güveni ve desteğini kazanmış bir siyasi irade, ancak şeffaf ve dürüst bir şekilde yapılmış temiz seçimlerle elde edilebilir. Kamuoyunda en geç 18 Haziran 2023 tarihinde yapılacak olan ülkemizin kaderini etkileyebilecek Türkiye genel seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışılmaktadır” ifadeleri kaydedilen platformun ortak açıklamasından öne çıkan ifadeler şu şekilde sıralandı:

ŞAİBE İDDİASI YAYGINLAŞTI: Özellikle 2007 yılından başlayarak yapılan tüm seçimlerde seçimin dürüstlüğüne ve şeffaflığına ilişkin yaşanan birçok olumsuz olay seçimlere olan güveni hızla azaltmış ve seçimlerin şaibeli olduğu inancı kamuoyunda yaygınlaştırmıştır. Bu olumsuz algıyı oluşturan seçim usulsüzlükleri kamuoyunda; "seçmenlerin listelerden düşürülmesi", "seçmen niteliği olmayan kişilerin listelere eklenmesi", "sandık başı ve sandık çevresi yapılan usulsüzlükler", "ilçe seçim kurullarında birleştirme tutanaklarına müdahale" ve "Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS)'ne müdahale" şeklinde beş ana grupta ele alınmaktadır.

SİYASİ PARTİLERCE ARAŞTIRILACAĞI İNANCINDAYIZ: 2007 ve 2009 seçimleri arasındaki 20 aylık dönemde sandık seçmen listelerine 7 milyon 694 bin 809 seçmen eklenmiştir. Halbuki o dönemde Türkiye geneli ortalama seçmen artışı yıllık 950 bin civarında olup, eklenmesi gereken seçmen sayısının 1 milyon 583 bin (79.167 x 20 ay) civarında olması gerekirdi. Bu durumda, 2009 sandık seçmen listelerine 6.111.809 (7.694.809 1.583.000 = - 6.111.809) seçmen fazladan eklenmiştir. Oysa ki gerçekte bu döneme ilişkin Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜIK) göre ülke nüfusu yüzde 4 artarken, seçmen sayısının nasıl artabildiği sorgulanmalıdır. Bu hususun siyasi partilerce araştırılacağı inancındayız.

LİSTELENMESİ GEREKİYOR: Sandık seçmen listelerinin askı süresinin iki hafta ile sınırlandırılmış olması, listelerin kontrolünü ve listelerde olmayan vatandaşların kayıt yaptırmalarını olumsuz yönde etkileyebileceği düşünülmektedir. Ayrıca muhtarlıklarda sandık seçmen listelerinin eskisi gibi adrese göre listelenmesi gerekmektedir. Muhalefet veya iktidar olan / olacak tüm partilerin bu konuyu yeniden düzenlemek üzere gayret göstermeleri gerektiği görüşündeyiz.

FAZLADAN OY PUSULASI BASTIRILDI: 2019 yerel seçiminde YSK'nin aldığı kararla 57 milyon 78 bin 461 seçmenin oy kullanacağı 194 bin 715 sandık için 71 milyon 70 bin 975oy pusulası bastırılmıştır. Fazladan bastırılan yaklaşık 14 milyon oy pusulasının kuşkulara neden olmuştur. Seçimde usulsüzlükler olduğu iddialarını gündeme getirmiştir. Seçimler adil ve temiz olmalıdır. Bunun için milletimizde kuşkuya yer vermemek adına fazla oy pusulası basılmamalı, oy pusulalarında seçim bölgesi ve sandık numaralarının basılı olmasının gerektiği inancındayız. Seçim günü sandık başı ve çevresinde oluşabilecek olası usulsüzlüklere karşı siyasi partilerin sandıkları sahipsiz bırakmaması gerektiği inancındayız. Seçimlerin dürüstlüğüne gölge düşüren bir diğer çok önemli konu ise, hilelere açık olduğu dünyaca kabul edilen elektronik seçim sistemidir (SEÇSİS). Sistem, çok sayıda güvenlik açığı bulunan ve dışarıdan müdahalelere açık olan Türk Telekom'un alt yapısını kullanmaktadır.

DEMOKRATİK REJİME GÜVEN KALMAZ: Daha adil bir seçim için YSK ile tüm siyasi parti temsilcilerinin bu konuda koordineli bilgi paylaşımda bulunması ve bu durumun topluma duyurulması gerektiği inancındayız. Temiz seçimler demokrasinin temelidir. Oy demokrasilerin namusudur. Yukarıda örneklerini verdiğimiz olaylardan anlaşılacağı üzere, ülkemizde milyonlarca oyun kaynağının belirsiz olduğu düşüncesi hakimdir. Temiz bir seçim yapılmazsa vatandaşların seçimlere ve seçilmişlere dolayısıyla ülkenin demokratik rejimine güveni kalmaz. Ülkenin sorunları çözülemez, devletimizin devamlılığı tehlikeye girer.

TARİHİ GÖREV: Bu nedenlerle Temiz Seçim Platformu olarak; ülkemizin aydınlık geleceği, devletimizin esenliği ve milletimizin huzuru için halkın gerçek iradesinin sandığa yansımasının sağlanmasının tarihi bir görev olduğuna inanıyoruz. Aziz Türk milletine hizmet amacıyla oluşturduğumuz Temiz Seçim Platformu'nun çalışmaları, tüm siyasi partiler ve Baro'lar başta olmak üzere, konuyla ilgili tüm kuruluşlar ile medya temsilcilerine ve sevgili halkımızın tamamına açıktır. Tüm Siyasi Partilerin ve değerli vatandaşlarımızın sürdürülen çalışmalara candan destek olacağına ve en büyük katkıyı sağlayacaklarına olan güvenimizi Kamuoyu ile paylaşmaktan onur duyarız. Oyu kimin verdiği değil, tüm siyasi partilerin katılımı ile adil sayılması önemlidir.

TEMİZ SEÇİM PLATFORMU KOORDİNASYON KURULU

-Yaşar Okuyan (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı)
-Ufuk Söylemez (Devlet Eski Bakanı)
-Prof. Dr. Kemal Yıldırım (Öğretim Üyesi)
- Tayfun İçli (Devlet Eski Bakanı)
-Prof. Dr. Enis Öksüz (Ulaştırma Eski Bakanı)
-Mehmet Çevik (Devlet Eski Bakanı)
-Aydın Tümen (Devlet Eski Bakanı)
-Halil Şıvgın (Sağlık Eski Bakanı)
-İlke Çakar (Hukukçu)
-Mehmet Öztoprak (Hukukçu)
-Salih Kılıç (TÜRK-İş Eski Genel Başkanı)
-Prof. Dr. Necdet Basa (Öğretim Üyesi)
-Prof. Dr. Hİkmet Sami Türk (Adalet Eski Bakanı)
-Gözde Dizdar (Uluslararası Danışman)
-Yavuz Selim Demirağ (Gazeteci)
-Prof. Dr. Mehmet Tomanbay (Eski Milletvekili)
-Sami Selçuk (Yargıtay Eski Başkanı)
- Suna Öztaşdöndüren (Hukukçu)
-Prof. Dr. Özcan Yeniçeri (Eski Milletvekili)
-Seyfi Oktay (Adalet Eski Bakanı)
- Şevket Bülent Yahnici (Eski Milletvekili)
-Cumhur Tezsezen (İnşaat Mühendisi)
-Prof. Dr. Ramazan Mirzaoğlu (Devlet Eski Bakanı)