EŞİK’ten ‘anayasa değişikliği’ çağrısı: Oylamaya katılmayın

Eşitlik İçin Kadın Platformu, Meclis Genel Kurulu’nda oylanacak olan ‘başörtüsüne’ ilişkin anayasa değişikliği teklifine dair muhalefete çağrı yaptı, oylamaya katılınmamasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – İktidarın başörtüsü düzenlemesini de içeren anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu‘nda kabul edildi. Önergeleri reddedilen İYİ Parti ve CHP milletvekilleri komisyonu terk etti.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), "Eşitlik ve laiklikten vazgeçmiyoruz" diyerek siyasi partilere seslendi, Genel Kurul’a gelecek olan değişiklik oylamasına katılınmaması çağrısı yaptı.

‘İYİ PARTİ’DEN DE NET BİR TUTUM ALARAK GENEL KURUL OYLAMASINA KATILMAMASINI BEKLİYORUZ’

Anayasa Komisyonu’nun CHP’li ve İYİ Partili üyelerinin önerdikleri değişiklik kabul edilmeyince komisyonu terk etmelerini “kritik önemde” bulduklarını belirten EŞİK, “İktidarın, başörtülü veya başörtüsüz bütün kadınların ve LGBTİ+’ların hayatlarını tehdit eden bu girişime destek olmamalarını takdirle karşılıyor, CHP’nin bugün yaptığı ‘Oylamaya katılmayacağız’ açıklamasını kritik önemde buluyoruz. İYİ Parti’den de net bir tutum alarak genel kurul oylamasına katılmamasını bekliyor, AKP-MHP teklifinin revize edilebilir bir teklif olmadığını hatırlatmak istiyoruz” dedi.

‘DESTEK VEREN TÜM SİYASİ PARTİLERİ KUTLUYORUZ’

AK Parti ve MHP’nin niyetinin belli olduğunu, toplumsal yaraları kaşımak ve büyütmek pahasına seçim kazanmaya çalıştığını belirten EŞİK’in açıklaması şu şekilde sürdü:

"Teklife ilişkin daha ilk günden itibaren net şekilde “Tartışmasız Hayır” diyen TİP’in; iktidarın 2. tur görüşmesine ve Anayasa Komisyonu toplantılarına katılmayan HDP'nin bu kararlı tutumlarını sürdüreceğine inanıyoruz. Sürecin en başından itibaren bu teklifin ülkenin geleceğine yöneltilen bir tehdit olduğunu ve içerdiği tuzakları gerekçeleriyle birlikte ortaya koyan Eşitlik İçin Kadın Platformu olarak yürüttüğümüz kampanyaya destek veren, Meclis’te temsil edilen veya edilmeyen tüm siyasi partileri kutluyoruz. Teklife #TartışmasızHAYIR diyen metnimize imza veren yüzlerce kadın ve LGBTİ+ örgütü ile birlikte; çok çeşitli kesimlerden ülke çapında örgütlü 700’e yakın kuruluşun, yani milyonların sözüne kulak verilmesi ülkenin geleceğine ilişkin kaygıları olanlara umut olacaktır.”

‘ANAYASAYA DOKUNMAYIN, UYGULAYIN’

Tüm muhalefet partilerinin kararlı tutumlarını sürdürmelerini Genel Kurul’da yapılacak oylamaya katılmayarak “iktidarın oyununu bozma” çağrısında bulunan EŞİK açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
"Tüm milletvekillerine hatırlatıyoruz; başörtülü başörtüsüz tüm kadınların beklentisi kıyafetlerine karışmamanız, siyaset malzemesi haline getirmemeniz, Anayasa’daki ayrımcılık yasağını uygulamanız ve uygulatmanızdır. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı yapmamanız, yaptırmamanızdır. Kadınların eşit temsil edildiği bir Meclis, özgür ve demokratik tartışma koşullarının sağlandığı bir toplumsal ortam oluşturuluncaya kadar Anayasa’ya dokunmayın, uygulayın, uygulanmasını talep edin. Eşitlik ve laiklik ilkesinin, temel haklarımız ve hayatlarımızın seçim malzemesi yapılmasına izin vermeyin. Meclis Genel Kurulu’nda iktidarın Anayasa değişikliği teklifi oylamasına katılmayın." (DUVAR)