EŞİK: İstanbul Sözleşmesi'ni birlikte savunacağız

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı açılan iptal davası yarın görülecek. Eşitlik İçin Kadın Platformu, duruşmaya çağrı yaparken yetkililere de "Gelin bu yanlıştan dönün" diye seslendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) yaptığı açıklamayla, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına karşı açılan davanın yarın Danıştay 10. Dairesi'nde görülecek duruşması için çağrı yaptı. 

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDE ÇEKİLMEYİ İSTEYENLER KADINLARIN KATLEDİLMELERİNİ SEYREDENLERDİR'

EŞİK'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi isteyenler, aynı zamanda kadınlara yıllardır, 'erkeklerle eşit değilsiniz, çocuk yaşta evlenin, şiddete boyun eğmeyip boşanırsanız nafaka haramdır, çalışırsanız fahişe olursunuz, sokakta kahkaha ile gülmeniz iffetsizliktir, istediğinizi giyinemezsiniz, kendi istediğiniz sayıda doğuramazsınız, her kürtaj bir cinayettir, babanıza ya da kocanıza emanetsiniz' gibi ayrımcı ve cinsiyetçi söylemler üretenler ve bu fikirleri hayata geçirmeye, yasalaştırmaya çalışanlardır. Haklarını, hayatlarını ve yaşanabilir bir dünyayı savunan kadınların mücadelesine 'sürtük' gibi küfürleri yakıştıranlar ve kadınların her gün 3'er 5'er katledilmelerini seyredenlerdir.

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararı ile çekilmenin hukuksuzluğuna dair açılmış olan 200’den fazla davada ilk duruşmayı 28 Nisan 2022 günü yapmıştı. EŞİK Platformu’nun çağrısıyla yüzlerce avukat, kadın ve LGBTİ+ örgütü, sendika, meslek kuruluşu ve siyasi partilerin kadın çalışmaları birimlerinin temsilcileri kadınlar olarak Danıştay’da idik ve İstanbul Sözleşmesi’ni birlikte savunduk.”

'ORTAK GELECEĞİMİZ İÇİN HUKUKTAN AYRILMAYACAĞIZ'

Kadınların ve hukukçuların Sözleşme'den çekilmenin hukuksuzluğunu daha önceki duruşmalarda tüm açıklığı ile anlattığı belirtilerek 7, 14 ve 23 Haziran'da yapılacak duruşmalarda kadın haklarını savunmaya devam edeceklerini söyledi. Açıklama şöyle devam etti: "Yargı bağımsızlığına ilişkin artık kanıt gerektirmeyen müdahalelere karşın bizler ortak geleceğimiz için hukuktan ayrılmayacağız. AKP Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’ın TBMM Başkanlığı’na sunduklarını duyurduğu 6. Yargı Paketi'ndeki 24 maddelik 'Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' ile yeni bir yargıya müdahale girişimine karşın, 'üstünlerin hukukunu' değil, hukukun üstünlüğünü hep birlikte savunmaya devam edeceğiz. 7 Haziran’da saat 09:00'da Danıştay önünde basın açıklaması yapacağız. Saat 09:45'te başlayacak bu duruşmada da hep birlikte kadın dayanışmasını daha da yükselteceğiz." (HABER MERKEZİ)