ESHİD: 2021'in ilk 5 ayında en az 320 barışçıl gösteriye müdahale edildi

Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, 2021 yılının ilk 5 ayında Türkiye’de en az 320 barışçıl toplantı ve gösteriye müdahale edildiğini ve en az 2 bin 123 kişi gözaltına alındığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eşit Haklar İçin İzleme Derneği Ocak-Mayıs 2021 dönemini kapsayan Barışçıl Toplantı ve Gösteri Hakkı İzleme Bülteni'ni yayınladı. 

Bültene göre, Ocak-Mayıs 2021 arasındaki 5 ayda, Türkiye’de en az 320 barışçıl toplantı ve gösteriye müdahale edildi ve bu müdahalelerde en az 2 bin 123 kişi gözaltına alındı.  Rapordaki verilere göre; 123 müdahale ile İstanbul en çok müdahalenin gerçekleştiği il olurken, Ankara'da 56, İzmir'de 20 ve Diyarbakır'da 18 müdahale gerçekleştirildi.

Raporda, aynı süre zarfında 107’si genel, 25’i spesifik kapsamlı olmak üzere toplam 132 mülki idare kararı ile barışçıl toplantı ve gösteri hakkının kısıtlandığı ve mülki idare kararlarının 99'una gerekçe olarak pandemi gösterildi belirtildi.

En fazla mülki idare kararlarının 14 kararla İstanbul, 12 kararla Van, 10 kararla Osmaniye ve Hakkari, 9 kararla Siirt illeri olduğu ifade edildi.

OCAK AYINDA 34 BARIŞCIL TOPLANTIYA MÜDAHALE EDİLDİ

Rapora göre, ocak ayında toplam 34 barışçıl toplantı ve gösteriye müdahale edildiği belirtilirken, bu müdahalelerin 6’sı Boğaziçi Üniversitesi protestoları ve çalışma yaşamına ilişkin protestolara yönelik müdahaleleri, 5’i açlık grevlerine destek protestolarına ve 4’ü ise kadın hakları protestolarına yönelik yapılan müdahaleleri içeriyor.

ŞUBAT AYINDAKİ MÜDAHALELERİN 25’İ BOĞAZİÇİ PROTESTOLARINA YÖNELİK GERÇEKLEŞTİ

Şubat ayında, 67 barışçıl toplantı ve gösteriye müdahale edildiği belirtilirken, Boğaziçi Üniversitesi protestolarına yönelik müdahaleler yine listenin başında yer alıyor.

Gerçekleştirilen müdahalelerin 25’i Boğaziçi Üniversitesi protestolarına, 15’i cezaevi gözaltı ve tutukluluğa ilişkin protestolara, 8’i ise çalışma yaşamına ilişkin yapılan protestolara yönelik olduğu tespit edildi.

MART AYINDAKİ MÜDAHALELER KADIN HAKLARINA YAPILDI

Yayımlanan raporda mart ayında, 67 barışçıl toplantı ve gösteriye müdahale edildiği ve müdahale edilen barışçıl gösterilerin; 20’sinin kadın haklarına, 11’inin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne ve 9’unun ise çalışma yaşamına ilişkin protestolara yönelik olarak yapıldığı belirtildi.

Raorda, ‘’8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, 8 Mart tarihinden önce ve sonra yapılmak istenen barışçıl gösteriler polis tarafından engellenmiş veya mülki idare tarafından yasaklanmıştır. 22 Şubat’ta Avcılar Kadın Platformu tarafından yapılmak istenen 8 Mart Sergisi engellenmiştir. 21 Mart’ta kutlanmak istenen Newroz ise Aydın, Tunceli, Mardin ve Osmaniye’de Valilik tarafından yasaklanmıştır. Mardin Derik Kaymakamlığı, yayımladığı yasak kararında HDP’ye açılan kapatma davasını gerekçe olarak göstermiştir’’ ifadeleri yer aldı.

EN ÇOK MÜDAHALE NİSAN AYINDA YAPILDI

Nisan ayı 82 barışçıl toplantı ve gösteriye engel ile en çok müdahalenin yapıldığı ay oldu. Nisan ayı boyunca müdahale edilen barışçıl gösterilerin; 18’i 1 Mayıs kutlamalarına, 16’sı çalışma yaşamına ve 10’u da “128 milyar nerede?” temalı eylemlere yönelik yapıldı. Bu ay boyunca, 24’ü genel, 5’i spesifik olmak üzere toplam 29 mülki idare kararı ilan edilmiştir.

MAYIS AYINDA EN ÇOK MÜDAHALE 1 MAYIS ETKİNLİKLERİNE

Mayıs ayında, 70 barışçıl toplantı ve gösteriye müdahale edildiği raporda yerini aldı. Müdahale edilen barışçıl gösterilerin; 26’sı 1 Mayıs eylem ve etkinliklerine, 5’i Filistin’deki hak ihlallerine yönelik protestolarına, 4’ü çalışma yaşamı ve yine 4’ü ise çevre hakkı eylemlerine yönelik olarak yapıldı. Ay boyunca 15’i genel, 7’si spesifik olmak üzere toplam 22 mülki idare kararı ilan edildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) açıklamalarına göre, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları ve eylemleri kapsamında 354 kişi gözaltına alınmış ve İstanbul'da gözaltına alınan 256 kişiye para cezası kesildi. (HABER MERKEZİ)

RAPORUN TAMAMI