Eşbaşkan Belgin Diken’in ev hapsi kaldırıldı

Yerine kayyım atanan Yenişehir Belediye Eşbaşkanı Belgin Diken hakkında “örgüt üyesi olma” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü. Diken'in ev hapsi kararı kaldırıldı. 

Belgin Diken'in yerine kayyım atanmıştı. Fotoğraf: Evrensel
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanlığı kararıyla 13 Kasım 2019’da yerine kayyım atanarak görevden uzaklaştırılan Yenişehir Belediye Eşbaşkanı Belgin Diken hakkında “örgüt üyesi olma” iddiasıyla Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması görüldü. Tutuksuz yargılanan Belgin Diken ve avukatları duruşmada hazır bulundu. 

‘KJA YASAL BİR OLUŞUM’

Jinnews'in haberine göre, hakkındaki iddialara dair savunma yapan Diken, Kongreya Jinen Azad (KJA) üyesi olduğu süreçte, KJA’nın yasal bir oluşum olarak kadın sorunlarına dair çalıştığını anlattı. KJA’da herhangi bir görevinin olmadığını hatırlatan Diken, 2015 ve 2017 yıllarında HDP Yenişehir İlçe Başkanı olarak suçlama konusu yapılan etkinliklere katıldığını söyledi. Partisinin düzenlediği basın açıklamalarına katıldığını belirten Diken, çoğu basın toplantısında barış çağrısı yapıldığını ve kendi iradesiyle bu etkinliklere katıldığını vurguladı. Evinde ele geçirildiği belirtilen kitapların yazar olan eşine ait olduğunu dile getiren Diken, hakkındaki ev hapsinin kaldırılması talebinde bulundu.
 
Eksik hususların giderilmesini isteyen duruşma savcısı, Diken hakkındaki ev hapsi şeklindeki adli kontrol tedbirinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu.

‘İŞÇİLER MAHKEME KARARIYLA İŞE DÖNDÜ’

Diken’in avukatları, müvekkiline yöneltilen suçlamaların 2019’da yapılan seçim çalışmalarından ibaret olduğunu ifade etti. Müvekkilleri hakkında yapılan güvenlik soruşturmasında KJA’nın pasif üyesi olduğu ve hiçbir görevinin olmadığı şeklindeki bilginin dosyada yer aldığına dikkat çeken avukatlar, usulsüz işe alımlarla ilgili algı oluşturulduğuna da değindi. Mahkeme kararıyla işe dönen işçilerin işe alındığına işaret eden avukatlar, güvenlik soruşturmaları olumsuz çıkan işçilerin ise işlerine son verildiğini belirti. Müvekkillerinin yazar olan eşinin tanık olarak dinlenmesini isteyen avukatlar, müvekkilleri hakkındaki ev hapsi kararının kaldırılması talep etti.
 
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Belgin Diken hakkındaki ev hapsi kararının kaldırılmasına, yurt dışı yasağının ise devamına karar verdi. Belgin Diken’in yazar eşi Şeyhmus Diken’in tanık olarak dinlenmesini kararlaştıran mahkeme, duruşmayı 2 Aralık’a erteledi.