Esad'ı Moskova'da ağırlayan Putin: Suriye'de asıl sorun yabancı güçler

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le biraraya geldi. Görüşmede Putin, BM kararları ve Şam'ın onayı olmadan Suriye'de bulunan yabancı güçleri eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Moskova'ya sürpriz bir ziyaret düzenleyerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü. Kremlin'den yapılan açıklamada Putin'in Esad'ı son seçimleri kazanması nedeniyle tebrik ettiği belirtildi. Açıklamada, Rusya liderinin Birleşmiş Milletler (BM) kararı olmaksızın Suriye'de bulunan yabancı güçleri uluslararası hukuk temelinde eleştirdiği vurgulandı.

PUTİN: ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Buna göre Putin, Suriye'deki yabancı güçlerin yasadışı varlığının ülkede uzlaşma konusunda ilerleme katedilmesini engellediğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Bana göre asıl sorun şu ki, ülkenin belirli bölgelerinde bir Birleşmiş Milletler kararı ve sizin onayınız olmaksızın yabancı güçlerin bulunması. Bu durum uluslararası hukukla çelişiyor ve size, eğer ülkenin tamamı meşru hükümet tarafından kontrol edilseydi mümkün olabilecek hızda bir restorasyon yolunda ilerlemek açısından, ülkeyi konsolide edecek azami çabayı gösterme fırsatını sağlamıyor."

'TERÖRİSTLER SİVİLLERİ TERÖRİZE EDİYOR'

Putin'in, Suriye topraklarının yüzde 90'ınını artık hükümetin kontrol ettiğini ancak 'teröristlerin hâlâ bazı noktaları kontrol etmekle kalmayıp sivilleri de terörize ettiğini' söylediği belirtildi. Putin ayrıca, "Bununla birlikte özgürleştirilen bölgelere sığınmacılar geri dönüyor ve sizin davetinizle Suriye'ye gittiğimde, insanların evlerini yeniden inşa ettiğini ve huzurlu bir hayata dönmek için fiilen çalıştığını kendi gözlerimle gördüm" ifadelerini kullandı.   

DOĞUMGÜNÜ VE SEÇİM TEBRİĞİ

Kremlin açıklamasına göre Putin görüşmede Esad'ı hem 11 Eylül'deki doğumgünü hem de seçimleri kazanması nedeniyle kutladı. Putin, "Sonuçlar, halkın size güvendiğini ve son yıllardaki tüm zorluklar ile trajedilere rağmen, toparlanma ve normal hayata dönmeyi sizinle ilişkilendirdiğini gösteriyor" dedi.

ESAD: ULUSLARARASI TERÖR SINIR TANIMIYOR

Kremlin açıklamasına göre Esad da görüşmede, iki ülkenin hem militanların ele geçidiği toprakları özgürleştirmek hem de evlerini terk etmek zorunda kalan sığınmacıların dönüşü konusunda önemli başarılar kaydettiğini belirtti. Esad, "Uluslararası terörizmin sınır tanımadığı ve dünyada bir enfeksiyon gibi yayıldığı düşünüldüğünde, şunu söyleyebilirim ki ordularımız tüm insanlığı bu kötülükten korumak konusunda çok büyük bir katkıda bulundu" ifadelerini kullandı.

Görüşmede Putin'in iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 250 oranında arttığını söylediği, ikilinin askeri ve siyasi işbirliğinin yanı sıra Covid-19 pandemisini de ele aldığı belirtildi. (DIŞ HABERLER)