Esad'dan Batı'ya sandık başında mesaj: Fikirlerinin değeri sıfır

Suriye bugün, devlet başkanlığı seçimleri için sandık başında. Oyunu Duma'da kullanan Beşar Esad, seçimleri eleştiren beş Batılı ülkeye sandık başından "Fikirlerinin değeri sıfır" mesajı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de bugün devlet başkanlığı seçimleri düzenleniyor. Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yanı sıra iki ismin daha aday olduğu seçimlerde sabahın erken saatlerinden itibaren çok sayıda kişi oy kullanmak için sandıklara gitti. Bununla birlikte oylama, Suriye Demokratik Güçleri'nin (DSG) kontrolündeki bölgelerde boykot ediliyor.

ESAD DUMA'DA OY KULLANDI

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise oyunu, Şam'ın iç savaş sırasında uzun süre silahlı isyancıların kontrolünde kalan ve kimyasal saldırı iddialarının ortaya atıldığı Duma mahallesinde kullandı. Esad, eşi Esma Esad ile alkışlar eşliğinde oy kullanırken, ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'nin seçimleri eleştiren ortak açıklamasına da tepki gösterdi. Esad, 'Batılı ülkelerin seçimler hakkında ne dediğiyle ilgilenmediklerini' söyleyerek, "O fikirlerin değeri sıfır" dedi. 

Suriye hükümeti, bugün düzenlenen seçimlerin ülkenin iç savaştan sonra normal işlediğini gösterdiği tezini işliyor. Son günlerde halkı sandığa çekmek için büyük mitingler düzenlendiği, hükümet çalışanlarından özelliğe sandığa gitmelerinin istendiği de gelen haberler arasında.

Sandıktan Esad'ın birinci çıkarak dördüncü bir dönem için devlet başkanlığında kalması beklenirken, seçime katılmasına izin verilen diğer iki aday ise eski bir bakan yardımcısı olan Abdullah Sellum Abdullah ile küçük bir muhalefet partisinin lideri olan Mahmud Ahmed Merii.

Seçimler, Suriye'nin kuzeyinde SDG yönetimindeki bölgelerde boykot ediliyor.

BEŞ BATILI ÜLKEDEN ORTAK AÇIKLAMA

Oylamayı eleştiren ABD, Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere'nin dışişleri bakanları ise dün yayınladıkları ortak açıklamada "Seçimlerinin ne serbest ne de adil olacağını açıkça belirtmek istiyoruz"  ifadelerini kullandı. Bakanlar, seçimlerin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının çerçevesinin dışında düzenlenmesini reddettiklerini belirterek, Suriye'de adil ve hür bir seçimin ancak BM gözetiminde sağlanabilecek uluslararası bir şeffaflık sayesinde yapılabileceğini savundu. (DIŞ HABERLER)