Esad 20 yıl sonra Çin'de: Şam ile Pekin'den 'stratejik ortaklık' anlaşması

Çin'in kamu televizyonu CCTV'nin aktardığına göre Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, "Çin-Suriye stratejik ortaklığının kurulduğunu açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmesinin ardından iki ülke arasında 'stratejik ortaklık' kurma konusunda anlaştıklarını açıkladı. Çin'in kamu televizyonu CCTV'nin aktardığına göre Cinping, "Bugün ikili ilişkilerimizde tarihi bir dönüm noktası olacak. Çin-Suriye stratejik ortaklığının kurulduğunu açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

'ADALETİ SAVUNMAYA HAZIRIZ'

Esad'ın, Çin'e 20 yıllık aranın ardından yaptığı ilk resmi ziyarete ilişkin konuşan Cinping, şöyle devam etti: "İstikrarsızlık ve belirsizlikle karşı karşıya kalınan uluslararası bir ortamda Çin, Suriye ile birlikte çalışmaya devam etmeye, sıkı bir şekilde karşılıklı olarak desteğe, dostane iş birliğini teşvik etmeye ve uluslararası adillik ve adaleti savunmaya hazırdır."

Esad'ın bugün Hangzhou'da Asya Oyunları'nın açılışına katıldıktan sonra pazar ve pazartesi günleri Pekin'de temaslarını sürdürmesi bekleniyor. Asya Oyunları'nın açılış törenine Esad'ın yanı sıra Kamboçya Kralı Norodom Sihamoni, Kuveyt Veliaht Prensi Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Nepal Başbakanı Pushpa Kamal Dahal, Doğu Timor Başbakanı Xanana Gusmao, Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo ve Malezya Meclis Başkanı Cohari bin Abdül katılacak.

SURİYE, KUŞAK VE YOL GİRİŞİMİ'NE KATILMIŞTI

Esad'ın ziyareti, 2011 yılında Suriye'de iç savaşın çıkmasından bu yana ülkesinden en uzun süre uzak kaldığı dönemlerden biri olacak. 

Suriye geçen yıl Çin'in öncülüğündeki Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılmıştı. Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Şam'ı destekleyerek Suriye hükümeti aleyhindeki kararlarda düzenli olarak çekimser oy kullanıyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler esad suriye çin cinping