Erzurum'un burma bileziklerinin fiyatı uçtu: Yüzde 106 zam

Düğünlerde sık sık takılan Erzurum burma bileziklerinin fiyatları bir yılda yüzde 106 arttı. Burma bileziklere gücü yetmeyenler, altına yöneldi.

Fotoğraf: Gazeteduvar
Google Haberlere Abone ol

ERZURUM - Düğünlerde sık sık takılan Erzurum burma bileziklerinin ikili, tekli ve üçlü modelleri bulunuyor. Burma bilezikler, sadece takı olarak değil bir yatırım aracı olarak da değerlendiriliyor. 

Erzurum'un kuyumcular çarşısı olarak bilinen Taş Mağazalar'da, burma bilezikler fiyatlarından dolayı artık vitrinleri süslemiyor. Zira son bir yılda Erzurum burma bilezikleri yüzde 106 zamlandı.

Erzurum burma bilezikleri, düğünlerde en çok takılan takılar arasındaydı. 

'PİYASADA ALTIN SIKINTISI YAŞANIYOR'

Geçen yıl 100 gram burma bilezik 115 bin lira iken şimdi 237 bin liradan satılıyor. Bu nedenle burma bilezik yerine altına yönelme olduğu belirtiliyor. 

53 yıldır kuyumculuk yapan İbrahim Abay, ramazan ayının başından itibaren altın fiyatlarının yükselmeye başladığını söyledi. Politika faizinin yüzde 50'ye çıkarılmasının da artışı durdurmaya yetmediğini anlatan Abay, önceden faiz artışlarının altın fiyatlarının yükselmesini engellediğini hatırlattı.

Erzurum altın piyasasında da çeyrek, yarım, tam altın ile halk arasında cumhuriyet altını sıkıntısı yaşandığını anlatan Abay, şöyle devam etti: "Darphane yeteri kadar altın üretimi yapmıyor. Bunun sebebini bilmiyoruz. Üretim olmayınca biz kuyumcular da sıkıntı yaşıyoruz. Vatandaşlar yatırım amaçlı altın almaya devam ediyorlar. Erzurum burmasına olan ilgi fiyatlardan dolayı azaldı. Alanlar da düşük gramajlısını almaya çalışıyor. Düğünler için şimdilerde daha çok tel bilezikler tercih ediliyor. Vatandaşlar yatırım amaçlı çeyrek, yarım, tam altın alıyor. Yaz döneminde altın satışlarının daha da artacağını düşünüyorum. Altın piyasasının nasıl şekilleneceğini bilmiyoruz. Böyle giderse yılın sonunda altının gramı 3 bin lirayı geçebilir."

32 yıldır kuyumculuk yapan Furkan Gedik ise şunları anlattı: "Fiyat artışından dolayı altın satışlarında şu an yoğunluk var. Dövizin yükselmesi, seçim sonrası belirsizlik gibi nedenler vatandaşları altın almaya yönlendiriyor. Vatandaş şimdiden yatırım için tedbirini alıyor. Talep çok ama piyasada altın sıkıntısı yaşanıyor. Darphane yeterli altını piyasaya sürmüyor. Bu durum birilerinin piyasada kara borsa oluşturmasına da yol açıyor."