Erzurum'da bakanlığın yıkım kararı verdiği cami onarılacak

Geçen yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı inceleme sonucu hakkında yıkım kararı çıkan camiyi köylüler onaracak.

Google Haberlere Abone ol

Emrullah Bayrak

ERZURUM - Gezenek köyündeki kilise, 1951 yılında camiye çevrildi. Aradan geçen zamanda camide çeşitli hasarlar oluştu. Geçen yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı inceleme sonucu cami için yıkım kararı çıktı. Köye gelen bakanlık mühendisleri, gerekçe olarak caminin bir duvarı ile çatısında oluşan hasarları gösterdi. Tehlike arz ettiği için cami bir yıldır ibadete kapalı tutuluyor.

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, dün sosyal medya hesabından caminin yıkılacağı bilgisi aldığını yazdı. Konuyla ilgili ulaştığımız Gezenek köylüleri ise camiyi kendilerinin onaracağını söyledi.

Yapı, 1951 yılında kiliseden camiye çevrildi. 

BELEDİYE VE KÖYLÜLER ORTAK CAMİYİ ONARACAK

Köylülerin söylediğine göre, Şenkaya Belediyesi ile köylüler camiyi birlikte onaracak. Malzemeleri belediye temin edecek, işçiliği de köylüler üstlenecek. Cami, duvarı ile çatısı onarıldıktan sonra yeniden ibadete açılacak.

Yeşil Sol Parti Grup Başkan Vekili ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, konuyla ilgili dün şu paylaşımı yaptı: "Yerel halk tarafından Erzurum/Şenkaya-Gezenek Köyü'nde bulunan 150 yıllık Cami'nin, kaymakamlık, belediye ve muhtarlık işbirliği ile yıkılacağı bilgisi bize ulaştı. Kültürel hafızanın temsili niteliğindeki bu yapı, 1956 yılında kiliseden camiye çevrilmiştir. Sadece bir duvarında çatlak olan bu yapının restore edilmek yerine yıkılmaya karar verilmesi, kültürel varlıklara verilen değerin göstergesidir. Bu yanlıştan bir an evvel dönülerek, tarihi bir yapı olan Cami'nin restorasyonunun başlatılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu konuda gerekli görüşmeleri gerçekleştirip, konun takipçisi olacağız."