Erzincan'da 3 kişi Sezyum-137 elementi sattıkları iddiasıyla gözaltına alındı

Erzincan'da, nükleer sanayide kullanılan Sezyum-137 elementi satmaya çalıştıkları iddiasıyla 3 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler serbest kaldı, Sezyum-137 olduğu düşünülen 20 gr maddeye el konuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Erzincan Jandarması, Sivas'ta ikamet eden 3 kişinin yasa dışı yollardan yurda soktukları, "sezyum-137" elementini satmak için alıcı arayışında oldukları bilgisi üzerine çalışma başlattı.

İl merkezindeki takibin ardından ellerindeki maddeyi "sezyum-137 kimyasal elementi" diyerek satmaya çalıştıkları öne sürülen A.D., Ö.Y. ve N.M. gözaltına alındı. Cam tüpte 20 gram ağırlığında kimyasal madde ele geçirildi.

Şüpheliler, çıkarıldıkları hakimlikten adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Nükleer sanayide kullanıldığı değerlendirilen kimyasal madde, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerinin radyasyon ölçümünün ardından gerekli analizlerin yapılması amacıyla Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumuna gönderildi.

SEZYUM-137 ELEMENTİ

Sezyum 137 maddesi, ölümcül etkisiyle bilinen kimyasal bir element olarak nükleer sanayide kullanılıyor. Sadece 10 miligramlık bir parçası bile bir binayı yerle bir etmeye yetecek Sezyum 137, ten temasında ise ölümcül oluyor. Çıplak elle dokunulması halinde saniyeler içinde ölüme neden olabilen Sezyum, yan etkileri nedeniyle sıkı denetim altında tutuluyor. (AA-DHA)