Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’nde işkence iddiaları Meclis gündeminde

DEM Parti'li Sezai Temelli, Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’nde Ali Veli isimli mülteciye işkence yapıldığı iddialarıyla ilgili soru önergesi verdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Grup Başkanvekili ve Muş Milletvekili Sezai Temelli, Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’nde Ali Veli isimli mülteciye işkence yapıldığı iddialarını Meclis'e taşıdı.

Temelli, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Erzincan Cezaevi’nden tahliye edildikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Ali Veli isimli mülteci gençten haberiniz var mı? Bakanlığınıza bu kişi ile ilgili gelen bir kayıp ihbarı var mıdır? Ali Veli’nin basına yansıyan işkence görüntülerinden haberiniz var mı?" diye sordu.

Temelli, önergede şu bilgileri paylaştı:

"Erzincan L Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye olan Ali Veli (19) isimli mülteci gencin işkence görüntüleri 02 Nisan 2024 tarihinde sosyal medyaya yansıdı.

Basına yansıyan görüntülerde kimliği belirsiz kişiler tarafından Ali Veli’ye işkence edildiği görülmektedir. Yine yayınlanan ses kaydında, Ali Veli’nin Suriye’nin Kamışlo kentinde yaşayan ailesi, kimliği belirsiz kişiler tarafından Türkiye’ye ait bir cep telefonu numarasıyla aranarak tehdit edildiği duyulmaktadır. Ses kaydında Türkçe konuşan bir şahsın, Ali Veli’nin annesine “Bütün aileni öldüreceğim. Kocan bu telefonu bir hafta içinde arayacak. Başka yolu yok bunun. Benim zamanım da vaktim de çok. Kocana söyle artık adalet ve hukuk yok. Eğer test etmek istiyorsan bir hafta bekle oğluna ne yapacağımı göreceksin” şeklinde tehditler savurarak işkence ettikleri Ali Veli’yi öldüreceğini söylemektedir.

Konuya ilişkin Erzincan Cezaevi yetkilileriyle yaptığımız görüşmede, Ali Veli’nin 25 gün önce cezaevinden tahliye olduğu, yabancı uyruklu olduğu için jandarma aracılığıyla İl Göç İdaresine teslim edildiği belirtildi. Yine basına yansıyan haberlerde Ali Veli’nin yakınlarına, Suriye’ye gönderilmek üzere geri gönderme merkezine götürüleceğini söylemiş ancak aile, tüm çabalarına rağmen Ali Veli’nin hangi geri gönderme merkezine götürüldüğünü öğrenememiştir."

Sezai Temelli, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

“Erzincan Cezaevi’nden tahliye edildikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Ali Veli isimli mülteci gençten haberiniz var mı? Bakanlığınıza bu kişi ile ilgili gelen bir kayıp ihbarı var mıdır?

Göç İdaresine götürülmek üzere Jandarma teslim edilen Ali Veli nereye götürülmüştür? Şayet Suriye gönderilmek bir Geri Gönderme Merkezine gönderilmişse bu hangi Geri Gönderme Merkezidir? Ailesine neden bilgi verilmemiştir?

Ali Veli, Geri Gönderilme Merkezinden sınır dışı edildiyse yasal prosedürler işletilmiş midir?  Sınır dışı etme kararı, gerekçeleriyle birlikte Ali Veli’nin yasal temsilcisine ya da avukatına tebliğ edilmiş midir?

Ali Veli’nin basına yansıyan işkence görüntülerinden haberiniz var mı? Türkiye’nin idari gözetimi altında olan bir mültecinin işkence edilmesi ve ailesinin ölümle tehdit edilmesine ilişkin bir girişimde bulundunuz mu? 

Erzincan Göç İdaresi ve Geri Gönderme Merkezi hakkında idari ve adli bir soruşturma başlattınız mı?”