Erol Evcil 4 demir-çelik tesisine 'çökmüş'

'Demir Yumruk' operasyonunda 250 kişiyle birlikte gözaltına alınan Erol Evcil'in 4 büyük demir-çelik firmasına 'çöktüğü' ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dün sabah Ankara Emniyet Müdürlüğü koordinesinde, aralarında 'Erol Evcil grubu'nun da olduğu 3 örgüte yönelik ‘Demir Yumruk’ operasyonunda, 250 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler demir-çelik sektörünü manipüle etmek ve sahte faturayla kamuyu 25 milyar lira zarara uğratmakla suçlanıyor.

Operasyon, Erol Evcil’in yakın zamanda 'denetimine aldığı' dev demir-çelik tesislerini de yeniden gündeme getirdi.

BİR DAHA FABRİKAYA GİREMEDİ

HalkTV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Erol Evcil’in ticaret hukuku uzmanlığıyla bilinen ünlü bir avukatın desteğiyle ele geçirdiği en büyük tesislerden biri İzmir Bornova’daki Cer Çelik AŞ.

Vefat eden sanayici Rıza Kerim Tanyeri ve ailesine ait olan, bugünlerdeki değeri 300 milyon doları aşan Cer Çelik, yaptığı yenileme yatırımları sonrası mali sıkıntıya düştü. Bu süreçte ünlü bir avukatla temasa geçen aile, sonrasında Erol Evcil'le tanıştı. Ardından Evcil ve söz konusu avukat aileden bazı kişileri de yanına alarak tesise 'çöktü'. Onlarca davaya rağmen Tanyeri ailesinin ikinci kuşak üyesi Zeki Tanyeri bir daha tesise giremedi.

NURSAN ÇELİK, SİVAS DEMİR-ÇELİK

Evcil’in 'çöktüğü' bir diğer tesis ise Hatay’daki Nursan Çelik. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde olan Nursan, mali sıkıntıya girince üretimini durdurmuştu. Erol Evcil ve ekibi, bir süre sonra ilgilenmeye başladığı tesisi kontrolü altına aldı.

Sivas Demir Çelik de Erol Evcil’in denetimine giren bir diğer büyük tesis. Şimdilerde Sider unvanı olan tesiste çalışan yüzlerce kişi bir süre önce işten çıkarıldı. Özelleştirme dalgasına kurban edilen Sivas Demir Çelik’i işleten şirketin yönetiminde de Erol Evcil’in yakınları var.

CİNAYETE KURBAN GİTTİ

Evcil’in adamlarının ele geçirdiği İzmir Aliağa’daki Say Metal’in sahibi Sezai Rahmi Özden ise cinayete kurban gitmişti. İş insanı Özden’i öldüren kişiler fabrikalardan birini Erol Evcil’e vermiş, ikinci fabrikayı ise üzerlerine geçirmişti.

HEP AYNI YÖNTEM

Evcil ekibinin 'çöktüğü' tesislerin asıl sahiplerinin verdiği bilgilere göre 4 tesis için de benzer yöntem uygulanmış. İddiaya göre ilk olarak, mali sıkıntı yaşayan veya üretimi durdurulan tesisin sahipleri ile satın alma vaadi ile kira kontratı imzalanıyor. Kiralama yoluyla tesise girildikten sonra 'operasyon' başlıyor. Ya şirket sahiplerine bir miktar ödeme yapılarak veya başka kişi veya kurumlara olan bazı borçlar temlik alınıyor. Temlik işlemi ile birlikte icra takibi yapılıyor. Tesiste kiracı olunduğu için gelen haciz evrakları kabul ediliyor. Böylece takip kesinleşiyor. Akabinde tesisin hacizden satışına geçiliyor.

3 milyon lira değerindeki Cer Çelik, Erol Evcil ve avukatın kontrolündeki 135 bin TL sermayeli Ay-Can Yatçılık’a haciz yolu ile satıldı.

Bir diğer yöntem ise aile üyeleri arasında var olan anlaşmazlığı derinleştirmek. İddiaya göre Say Metal’de öldürülen iş insanı Sezai Rahmi Özden ile ortağı Mustafa Ergül arasında kriz çıkarıldı. Evcil, Ergül’ü destekledi. Cer Çelik’te 4 kardeş birbirine düşürülürken Nursan Çelik’te ise iki kardeş arasındaki kriz derinleştirildi. Konuya yakın bir kaynak ise “Burada esas yaptığı iş naylon fatura. Yüzde 10-12 komisyon ile fatura satıyor. Bu tesislere demir-çelik değil naylon faturalar girip çıkıyor. Ve tek kuruş da vergi ödenmiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)