Ermenistan'dan 'demir yolu' açıklaması: Mutabakata varıldı

Ermenistan, 2 Haziran'da Moskova'da yapılan başbakan yardımcıları toplantısında Azerbaycan ile demir yollarının yeniden faaliyete geçirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ermenistan hükümeti, yazılı bir açıklama yaparak, 2 Haziran Cuma günü Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 12'nci Azerbaycan-Rusya-Ermenistan Başbakan Yardımcıları Toplantısı'nda Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki demir yollarının yeniden faaliyete geçirilmesine yönelik ortak bir anlayışa gelindiğini duyurdu. 

'ÜÇLÜ ÇALIŞMA GRUBU ÇERÇEVESİNDE ÇALIŞMALAR SÜRECEK'

AA'nın haberine göre, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ulaştırma hatlarının yeniden açılmasına ilişkin konuların görüşüldüğü toplantıya dair açıklama yapan Ermenistan hükümeti, "Oturum, yapıcı bir atmosferde ilerledi. Ermenistan Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti arasındaki ulaştırma yollarının yeniden açılmasına dair yöntemlerin koordinasyonu konusunda önemli ilerleme kaydedildi" ifadelerini kullandı.

"Özellikle Yeraskh (Arazdeyen)-Culfa-Meğri-Horadiz güzergahında demir yolu bağlantısının yeniden tesis edilmesi ve düzenlenmesi yönünde somut adımların atılması konusunda ortak bir anlayış sağlandı" denilen açıklamada, "Müzakerelerin sonuçları Ermenistan, Rusya ve Azerbaycan liderlerine bildirilecek. Taraflar, üçlü çalışma grubu çerçevesinde çalışmaya devam etme konusunda mutabık kaldı" ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksey Overçuk, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Şahin Mustafayev ve Ermenistan Başbakan Yardımcısı Mger Grigoryan, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki ulaşım hatlarının yeniden kurulmasına ilişkin konuları görüşmek üzere 2 Haziran'da Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya geldi.

Overçuk, toplantıda ulaşım bağlantılarının açılması konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini ifade ederek, "Özellikle Arazdeyen (Yeraskh)-Culfa-Mehri-Horadiz güzergahındaki demir yolu bağlantısının yeniden kurulması ve organizasyonu için somut adımların uygulanması konusunda genel mutabakata varıldı" dedi. Overçuk, devlet başkanlarına toplantının sonuçlarına ilişkin rapor sunulacağını, başbakan yardımcıları düzeyindeki üçlü görüşmeleri sürdürme hususunda da mutabakata vardıklarını söyledi.

Arazdeyen (Yeraskh)-Culfa-Mehri-Horadiz demir yolu hattı, Sovyetler Birliği döneminde de kullanılıyordu. 2'nci Karabağ Savaşı sonrasında Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin imzaladığı üçlü bildiride, eski ulaşım hatlarının yeniden açılmasına yönelik madde yer almıştı. (DIŞ HABERLER)