Ermenistan'da Gasparyan krizi derinleşiyor: Sarkisyan, Paşinyan'ın kararını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı

Ermenistan'daki darbe girişiminin ardından Başbakan Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanı Gasparyan'ı görevden alma kararı anayasal krize dönüştü. Paşinyan, kararının cumhurbaşkanlığının onayını almamasına rağmen iki hafta sonra otomatik olarak devreye girdiğini ve Gasparyan'ın bugün itibarıyla görevden alındığını duyurdu. Ancak Cumhurbaşkanı Sarkisyan, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.

Onik Gasparyan.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ermenistan'daki darbe girişiminin ardından Başbakan Nikol Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden alma kararı otomatikman devreye girdi. Ermenistan hükümeti, Gasparyan’ın bugün itibarıyla görevden alındığını duyurdu.

Ermenistan ordusunun 15 gün önceki darbe girişimi sırasında Paşinyan, Gasparyan'ı görevden alma kararını Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'a iletmişti. Ancak ülke anayasasına göre kararın geçerli olması için Sarkisyan'dan onay alması veya başbakanın önerisinin üzerinden iki hafta geçmesi gerekiyordu. Sarkisyan Paşinyan'dan gelen görevden alma kararını bugüne dek imzalamayı iki kez reddederken, karar bugün otomatik olarak devreye girdi. Hükümetten yapılan açıklamada, "Gasparyan 10 Mart'tan (bugün) itibaren yasal olarak görevinden alınmıştır" denildi. 

CUMHURBAŞKANI SARKİSYAN ANAYASA MAHKEMESİ'NE İTİRAZ ETTİ 

Ancak Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın, bu duruma itiraz ederek Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağı açıkladı. Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Sarkisyan'ın görevden almanın yasal olup olmadığının ‘askeri görev ve askerin statüsüne’ ilişkin kanun üzerinden gözden geçirilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu belirtildi. Sarkisyan bugüne dek bu adımı atmaktan geri durmuştu. Şimdi, Anayasa Mahkemesi'nden karar çıkana dek Gasparyan'ın görevden alınıp alınmış olmayacağı tartışılıyor. 

NE OLMUŞTU?

Ermenistan Genelkurmayı ve üst düzey askeri isimler, Dağlık Karabağ savaşının işgal edilen bölgelerden çekilmeyle sonlanmasının ardından 25 Şubat gününde Paşinyan'a istifa çağrısı yapan bildiriler yayımlamıştı. Paşinyan ise bu muhtıraları darbe girişimi olarak reddedip destekçilerini sokağa çağırmıştı. Eş zamanlı olarak da Gasparyan'ı görevden almaya çalışmıştı.

Ermenistan siyaseti, darbe girişiminden bu yana kilitlenmiş durumda. Paşinyan ile Dağlık Karabağ anlaşmasına karşı çıkan muhalefet arasındaki erken seçim görüşmeleri de sonuçsuz kaldı. Muhalefet partileri, Paşinyan'ın seçimden önce istifa etmeyi reddetmesi nedeniyle kriz görüşmelerinden çekildiklerini açıkladı. (DIŞ HABERLER)