Ermenekli madenciler yola çıkıyor: Yeter artık

Ermenek'te tazminat hakları için direnen maden işçileri yarın Ankara'ya doğru yola çıkacaklarını duyurdu. İşçilerin açıklamasında işverene tepki gösterilerek "Yeter artık biz aptal değiliz. Özbeyler kendine gelsin. Bu topraklar onların değil. Biz burada büyüdük, bu memleket bizim" denildi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - 12 Ekim'den bu yana tazminat hakları için Ankara'ya yürümek isteyen ve direnişlerini sürdüren Somalı madenciler son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan  15 Ocak tarihine kadar sorunun çözüleceğine ilişkin söz alınca direnişlerini sonlandırmıştı. İşçilerin diğer bir direniş noktası olan Ermenek'te ise yapılan görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmış değil.

Madenciler Güneyyurt Meydanı'ndaki direnişlerinde 86'ıncı güne girerken, dün akşam yaptıkları açıklamada 25 Kasım Çarşamba günü Ankara yürüyüşlerine devam edeceklerini ve yeniden yola çıkacaklarını belirtti.

'BU MEMLEKET BİZİM'

Madenciler açıklamasında, çarşamba günü Ankara yürüyüşlerini sürdüreceklerini vurgulayarak, işverenlere seslendi. Açıklamada, "Biz gerekirse o yolda öleceğiz. Yeter artık biz aptal değiliz. Özbeyler kendine gelsin. Bu topraklar onların değil. Biz burada büyüdük, bu memleket bizim. İstediği kadar oynasın, istediği ile gitsin görüşsün, istediğini arkasına almaya çalışsın. Aldığımız bir nefes, onu şu yolda vermeye hazırız. Hatem Özbey, Fehmi Özbey bunu bilin. Madenciler burada, Ermenek halkı burada. Varsa yüreğiniz çarşamba günü Saat 13.00'da yolumuza çıksın. Artık pazarlık peşinde koşmasın. Özbey devri and olsun ki bu topraklarda kapandı" denildi.

'ERMENEK ÖZBEY AİLESİNE AİT BİR YER Mİ?'

Gazete Duvar'a konuşan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, dün yapılan açıklamanın ardından Karaman Valisi'nin kendilerini arayarak iki gün daha mühlet istediğini belirterek, yürüyüşlerinde kararlı olduklarını vurguladı. Çetin şunları söyledi;

"Soma ve Ermenek ile alakalı geçen hafta içişleri bakanlığında bir toplantı gerçekleştirilmişti. Somalı maden işçilerinin tazminatları ödenmesi ile alakalı 15 Ocak tarihine işaret edildi ancak Ermenek için halen daha bir adım atılmadı. Karaman Valisi'ne de daha önce ilettik sorunu ancak işveren sorunun çözümüne yanaşmıyor. Bizler de siz İçişleri Bakanı'nı bile dinlemiyorsanız Türkiye Cumhuriyeti çökmüş durumda dedik. Sabah Vali Bey aradı sorunun 2-3 gün içerisinde çözüleceğini söyledi. Bir haftadır kimsenin ağzını bıçak açmıyordu şimdi ne oldu da çözüm için bizi tekrar arıyorlar. Madenci arkadaşlarımız başka madenlerde çalışmak için Ermenek'ten göç ediyorlar. Böyle devam ederse Türkiye genelinde Ermenek diye bir yer olmayacak. Bir kişinin iki dudağının arasına bakılıyor. Burası Türkiye Cumhuriyeti'ne ait bir bölge mi yoksa Özbey ailesine ait bir yer mi? Yürümekte kararlıyız"

KAÇAK KÖMÜR TAŞIYAN KAMYONLARI YAKALATMIŞLARDI

Geçtiğimiz hafta ise Ermenekli maden işçileri, yasa dışı yollarla kömür satışı yapan patronları Hatem ve Fehmi Özbey'in kamyonlarını yakalatmıştı. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Hatem ve Fehmi Özbey bu kez suçüstü yakalandı. Ermenekli madencilerin takibi ve jandarmanın baskınıyla kaçak kömür taşıyan kamyonlar tespit edildi. El konuldu" denilmişti.

SANATÇILARDAN DESTEK

Öte yandan sosyal medyada madencilerin direnişi ilgi odağı oldu. #Madenciyeyürü hastag'i ile bir çok sosyal medya kullanıcısı hakları için mücadele eden madencilere destek verirken, Haluk Levent, Erdal Güney gibi isimler de madencilere destek verdi.