Erman Paçalı: Bir köpek katledildi, yasaya göre şikayetçi olamıyoruz

Hayvan Hakları Yasası yürürlüğe girdikten hemen sonra Adana'da bir köpek 50 yerinden bıçaklanarak öldürüldü. HAYKUR-DER Başkanı Paçalı, yasaya göre suç duyurusunda bulunamadıklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Geçtiğimiz haftalardan beri tartışma konusu olan Hayvan Hakları Yasası, hayvan hakları örgütlerinin bazı maddelere dair itirazlarına rağmen dün akşamdan itibaren Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Tam da yasanın getireceği sorunların tartışıldığı sırada, Adana’nın Çukurova ilçesi Karslılar Mahallesi’nde oturan Sultan Nasırlıoğlu tarafından boş havuzun içinde bir köpek 50 yerinden bıçaklanmış şekilde bulundu. HAYKUR-DER Başkanı Erman Paçalı, yasaya göre sivil toplum kuruluşu olarak suç duyurunda bulunamadıklarını ve benzer vakaların artacağını söyledi.

DÜN YASA GELDİ BUGÜN KÖPEK BIÇAKLANDl

Hayvanları Koruma, Kurtarma ve Yaşatma Derneği Başkanı (HAYKURDER) Başkanı Erman Paçalı, hayvan hakları yasasında itiraz ettikleri noktalardan birinin de şikayet hakkının Tarım Orman Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe müdürlüklerine verilmesi olduğunu belirterek, “Hayvanlara dair işlenen suçlarda STK ve vatandaşın şikayet etme hakkı elinden alındı. Dün yasa yürürlüğe girdi, bugün Adana’da bir köpek bıçaklandı, katledildi. Biz ne STK olarak ne de vatandaş olarak şikayetçi olamıyoruz” dedi.

‘TARIM MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN YASADAN HABERİ YOK’

Paçalı, kanuna göre suç duyurusunda bulunamadıkları için Çukurova İlce Tarım Müdürlüğü’nü olayla ilgili suç duyurusunda bulunup bulunmadıklarını öğrenmek için aradıklarını; Tarım Müdürlüğü’nün yasadan da yetkisinden de olaydan da haberi olmadığını vurguladı. 

Erman Paçalı

Paçalı, “Tarım Müdürlüğünün hiçbir şeyden haberi yok. Emniyete mi bildirecek, başvuru nasıl yapılacak onu dahi bilmiyor. Biz yasa tartışmaları olurken işte tam da bunu anlatmaya çalıştık. Kaç saat geçti Bir soruşturma yok ortada. Bizim hakkımız sınırlandırılmamış olsa, elli kere savcılığa başvuru yapmıştık” diyerek tepki gösterdi. Şikâyet hakkının Tarım Müdürlüğü’ne verilmesiyle, istenen olayın yargıya yansıyacağını, istenilmeyen olayın ise yansımayacağını ve bunun çok tehlikeli olduğunu belirten Paçalı, komisyonda anlatmak istediklerinin tam da yaşanan bu olay olduğunu ve artarak devam edeceğini vurguladı.