‘Erken yaşta evlilik’ affı teklifine CHP'den tepki: Özel olarak kurtarılmak istenen biri mi var?

AK Partili Abdullah Güler, "Erken yaşta evlilik cezası alanlar affedilsin” dedi, CHP'li Zeynel Emre, bu konudaki ısrarı anlayamadığını belirterek, “Özel olarak kurtarılmak istenen biri mi var?" dedi.

AK Partili Güler (soldaki) ile CHP'li Emre tartıştı.
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu’nda Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülürken CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ile AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler arasında ‘erken yaşta evlilik’ tartışması yaşandı.

İnfazına başlanmış olsa bile toplam 10 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen kadın hükümlünün, 15 yaşını doldurmamış çocuğunun bulunması ve babanın da ölmüş veya ceza infaz kurumunda olması durumunda cezanın ertelenebilceğini içeren 6. madde konuşurken, AK Partili Güler, sözü “erken yaşta evlilik” affına getirdi.

'EVLİLİK İLİŞKİSİ KURULAN KİŞİLER AFFEDİLSİN'

Türk Ceza Kanunu’nun 102 ve 103’üncü maddesindeki ‘cinsel saldırı’ ve ‘çocuğun cinsel istismarı’ hükümleri kapsamında cezaevine giren ancak aralarında evlilik ilişkisi kurulan kişilerin affedilmesi gerektiğini belirten Güler, “İstinafla Yargıtay ve temyiz süreci devam eden davalarla beraber çok daha fazla sayıda bu kapsamda olan aile yapılarımız var. Ceza infaz indirim veya af olmaksızın belirli aile birlikteliğinin sağlanamaması ceza ertelemesi konusu içerisinde değerlendirilsin” dedi.

Güler’in bu sözlerine tepki gösteren CHP'li Zeynel Emre, “Siz tarif ederken işte “erken yaşta evlilik mağdurları” diye tarif ediyorsunuz. Bizim Ceza Kanunu’ndan anladığımız, okuduğumuz somut olaya göre çocuğun nitelikli cinsel istismarına af düzenlemesi. Bunun konuşulması dahi özellikle kırsalda küçücük çocukların zorla evlendirileceği süreçlere kapı aralıyor” ifadelerine yer verdi.

'CİNSEL İSTİSMARI CEZASININ 3’TE BİRİ SİZİN DÖNEMİNİZDE İNFAZA GİTTİ'

‘Erken yaşta evlilik’ yapanların affedilmesine ilişkin geçtiğimiz yıllarda ortaya atılan söylentinin dahi infial yarattığını kaydeden Emre, şöyle konuştu:

“Yani toplumu bu denli huzursuz etmeye kimsenin hakkı yok. Sürekli mağdur çocuklardan bahsediyorsunuz. Sizin kafanızdaki şey ne? 15 yaş öncesinde iradeden bahsedemeyiz. O anda çocuğun nitelikli cinsel istismar suçu gerçekleşmiş mi kanunumuza göre, gerçekleşmiş. Daha sonra buna mağdurun faili affetmesiyle ortadan kalkacak bir şey olarak bakmamak lazım. Çocuğun nitelikli cinsel istismarı cezası sizin döneminizde dörtte 3 infaza gitti. Bu konudaki ısrar inanın akıllara şunu getiriyor: Yani özel olarak hani kurtarılmak istenen biri mi var?” (DUVAR)