Erdoğan’ın Antalya mitingi kıyasıya yarışın habercisi

14 Mayıs'a sayılı günler kala Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ağırlayan Antalya’da siyasi hava, kentin yine iktidar ve muhalefet destekçileri arasında kıran kırana bir mücadeleye sahne olacağını gösteriyor.

Google Haberlere Abone ol

ANTALYA – Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya mitinginde geçmişteki mitinglerine benzer şekilde ilgiyle karşılandı. 23 derece sıcakta miting meydanını dolduranların kimi eski bir fotoğrafla, kimi açtığı pankartla Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu.

Erdoğan ve bakanların konuştuğu mitingde sarf edilen sözlerin ortak noktası, terörle mücadele vurgusu, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na eleştiri mesajları ve Erdoğan’a oy talebiydi. Her birinin sözlerinin hedefinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek vardı. Miting boyunca Antalya’nın sorunlarından bahsedildi, yerel yönetimler eleştirildi, partinin Antalya milletvekili adayları sahnede tanıtıldı. Millet İttifakı liderlerinin elleriyle yaptıkları kalp işaretini, "40 günde kalp yapmayı öğrenemediler" sözleriyle eleştiren Erdoğan’ı, bazı katılımcıların kalp işareti yaparak karşılaması da mitingin ilginç anlarından biriydi.

KILIÇDAROĞLU’NA GÖNDERME

AK Parti, MHP, Alparslan Türkeş bayrakları ve ilçelerin isimlerinin yazılı olduğu pankartların açıldığı miting meydanında katılımcıların ellerindeki dövizler ve meydana kurulan sahnede yazılı sloganların neredeyse tamamı Kemal Kılıçdaroğlu’na gönderme içeriyordu. Antalya mitingi için Turgut Özal Spor Salonu önüne kurulan sahnede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’nin Antalya milletvekili adaylarının fotoğrafları yer aldı. Sahnedeki bu görselde Kılıçdaroğlu’nun seçim stratejisine gönderme vardı. CHP’nin 14 Mayıs seçimleri için kullandığı ‘Sana söz!’ sloganı ile aynı renk ve puntolarla yazılmış ‘Söz uçar, eserler kalır’ sloganı dikkat çekti. Bir çocuğun elindeki ‘Seni seviyorum Tayyip Dede’ ve ‘Bitmeyen şarkının bestekarı, arkandayız’ yazılarının yanında alanda, "Efsaneler balkondan konuşur, mutfaktan değil" yazılı dövizden de çok sayıda olduğu görüldü.

‘NE FARK EDER, KARDEŞİZ’

AK Parti mitingleri için rutin, ancak diğer mitinglerden farklı bir uygulama olarak miting meydanının sahneye yakın olan kısmına, akreditasyon işlemleri yapılmış parti görevlileri, teknik görevliler ve basın mensupları alındı. Alana giriş yapan bir ilçe yöneticisinin ekibinin akreditasyon sorunu nedeniyle alana giremediği ve akredite olmayanların mitingi izleyiciler arasından takip ettiği görüldü. Sahneden yapılan bir anonsta mitinge katılan basın mensupları, partililer ve bakanlarla birlikte fotoğraf çekimine davet edildi. Mitingin ilerleyen bölümünde erkeklerin bulunduğu alana giren kadınlar diğer tarafa alındı. Bu uygulama ile ilgili yorum yapan bir kadın, ‘Ne fark eder, hepimiz kardeşiz” dedi.

DIŞARI ÇIKANLARA ÇAĞRI YAPILDI

Bugün saat 13.00’te başlaması beklenen Erdoğan mitingi 2,5 saatlik rötarla başladı. Miting öncesi sahneden yapılan bir anonsla, güneş altında bekleyenler için hızla su dağıtılması istendi. Meydandaki kalabalığa, üzerinde ‘Erdoğan’ yazılı şapkalar da dağıtıldı. Saat 14.20'de Erdoğan'ın Antalya’ya yeni ineceği bilgisi verilince meydandaki coşku bir süre düştü. Havalimanından miting alanına gelişinin en az bir saat süreceği tahmini üzerine bu uzun bekleyişten sıkılan bazı katılımcılar alanın dışına çıktı. Erdoğan'ın geç kalacağını öğrenen öndeki kitle, alanın dışına doğru ilerleyince, sahneden Erdoğan’ın kente inişiyle ilgili yapılan anonsa tepki gösterildi. Sahnedeki sunucuya, "Yanlış anons yapıyorsun, millet gidiyor" denildi. Bekleyen kitleden miting alanı dışına çıkanlar olunca sahneden programla ilgili kalabalığa yapılan bilgilendirmede, gecikmenin sebebi yollardaki yoğun ilgiye bağlandı. Erdoğan’ın yollardaki sevgi seli nedeniyle alana ulaşamadığının söylendiği meydanda, polis bariyerleri ile çevrili alanın dışına çıkan katılımcılar, iç kısma davet edildi.


BAKANLAR ERDOĞAN’A OY İSTEDİ

Meydandaki kitlenin ağırlıklı olarak ilçelerden gelenlerden oluştuğu görüldü. Meydanda kurulan sahnede Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce çıkarak Antalyalılara seslenen bakanlar ve AK Parti İl Başkanı Ahmet Çetin, Erdoğan’a ve AK Parti’ye oy istedi. İlk konuşmayı yapan Çetin, sözlerine depremzedelerin bir süre konakladığı Antalya’da depremin yaralarını sarmak için yapılanları anlatarak başladı. "Antalyalıların ‘Yeter söz milletin’ diyeceği bir seçim olacak" diyen Çetin, Antalya’daki belediyeleri ise ‘yerel yönetimlerdeki beceriksizler’ diyerek eleştirdi.

TERÖRLE MÜCADELE VURGUSU

Ardından konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yüzlerce kilometrelik sahil şeridiyle, otelleriyle, kültür varlıklarıyla turizmin başkenti olarak tanımladığı Antalya’da rakamlarla turizmde son durumu anlattı: “Çok başarılı bir sezon geçirdik, 13 milyon turist ağırladık bu yıl 16 milyon ağırlayacağız. Geçen yıl Türkiye 51 milyon ziyaretçi ile rekor kırdı. Bu yıl da 60 milyon turist ve 56 milyar lira gelir ile rekor kırmaya devam edeceğiz. İşler iyi gidince herkes rakamlara sahip çıkıyor. Belediye başkanları rakam açıklamaya başlıyor. Bu işler, söylemlerle olmuyor. Eğer terörle mücadelede başarılı olmasaydık, yollara, raylı sistemlere, İstanbul ve Antalya havalimanlarına yatırım yapılmasaydı, altyapımız olmasaydı bu başarıyı gerçekleştiremezdik” dedi.

DEVLET YATIRIMLARINI ANLATTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da konuşmasında Antalya merkez ve ilçelerde sağlık alanında yapılan devlet yatırımlarından bahsetti: “Dünyada cennet arayışına çıkanların vardığı şehirsin Antalya. Neler değişti, 25 hastane, 64 sağlık tesisi açtık. Yeni projeler devam ediyor. Bunlardan biri Antalya Şehir Hastanesi. Büyük bölümü bitti, 6 aya tamamlanıyor. İlçelerdeki devlet hastanelerinde de çalışmalar sürüyor. Sadece 2020 yılında kamu hastanelerinde 11 milyondan fazla muayene, 350 binden fazla ameliyat oldu. Bir iş günündeki ortalama muayene sayısı 50 binin üzerinde.



SAHNEDEN ERDOĞAN’A SESLENDİ

Antalya’nın artık diplomasinin bir merkezi olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da son iki haftada açılışı yapılan hizmetleri anlattı. Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ithafen şunları söyledi: Antalya ile gurur duyuyoruz. Ocaklara doğalgazın, köylere yaylalara yolların gittiği Antalya’da sizin imzanız var. Dört ay sonra yine bizimlesiniz. Biz bu kutlu yola sizinle çıktık. Sırtını terör örgütlerine dayayanlara, manevi değerlerimizi ayaklar altına almaya çalışanlara en büyük dersi Antalya’dan vereceğiz.”

PANKART TAŞIYANLARLA KONUŞTU

Erdoğan'ın otobüsü ekranda görününce kalabalık alkışladı. Mitingin yapıldığı meydana saat 15.15’te giriş yapan Erdoğan, kurmaylarını ve kendisini izlemeye gelen halkı selamladıktan sonra arka planında ‘Sevdamız Antalya’ yazan sahneye çıktı. Meydanı dolduran kitle ile interaktif bir miting yapan Erdoğan, sahneden bolca soru sordu ve kalabalıktan bu sorulara yanıt aldı. Zaman zaman dinleyiciyle bire bir diyaloğa da giren Erdoğan’ın sözlerinin hedefinde Millet İttifakı ve cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu vardı. Meydanda, ‘Senden sınıf başkanı dahi olmaz bay bay Kemal’ dövizi açan kişiye seslenen Erdoğan, yazıyı elinde tutan kişiyi de tebrik etti.



İKİ VİDEO, BİR KLİP, BİR DE MÂNİ

Erdoğan, eşi Emine Erdoğan’la el ele çıktığı miting meydanında çalan İbrahim Tatlıses’in ‘Haydi söyle’ ve Cengiz Kurtoğlu’nun ‘Duyanlara Duymayanlara’ şarkılarına eşlik edip şarkı söyledi. Meydandaki kitleye, şarkının sözlerini tekrarlayarak, "Biz sizi çok seviyoruz. Bizi hiç yarı yolda bırakmadınız. Ne muhteşem bir katılım" diyen Erdoğan, Antalya’ya özgü bir de mâni okudu: “Deniz kenarında kar mı olurmuş, meydana çıkmayan er mi olurmuş, deli gönül başka güzel arama, Antalya’dan güzel yar mı olurmuş.”

ANTALYA ‘TAMAM’ DİYORSA…

Mitingde muhalefete karşı sert bir üslup kullanan Erdoğan’ın konuşması sırasında sahnedeki ekranlara iki video bir de klip yansıtıldı. Kılıçdaroğlu ile ilgili olan ilk videoda, Kılıçdaroğlu’nun SGK yöneticiliği döneminden barış sürecine ve bugüne çok sayıda gazete küpürü ve video kaydı art arda ekrana yansıtıldı. Videonun ardından meydandaki kitleden 'Recep Tayyip Erdoğan' sloganı ve tekbir sesleri duyuldu. Diğer videoda ise bölgeye ilişkin yatırımların yer aldığı görüldü. Ardından yayınlanan ‘Her şey her şey Türkiye için’ klibinden sonra Erdoğan, kalabalığa seslenerek, “Türkiye’nin yüzyılının inşası için bismillah diyor muyuz?” diye sordu ve “Antalya ‘tamam’ diyorsa, bu iş tamamdır” dedi. “Biz bu filmi ilk defa seyretmiyoruz” diyerek Kılıçdaroğlu’nu köken ve mezhep ayrımı yapmakla suçlayan Erdoğan'ın projelerini anlattığı bölümde alanı terk edenler oldu. ‘İlk Evim’ ve 'İlk Arsam' projelerini anlatan Erdoğan, bölge sakinlerine, “Şehrimizdeki konut sıkıntısının farkındayız. Kiralardaki fahiş artışı da biz çözeceğiz" diye seslendi.