Erdoğan'dan TOGG açıklaması: Yıl sonuna kadar üretim bandından indireceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yıl sonuna kadar Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili TOGG'u üretimden bandından indirerek hizmete sunacağız. İklim dostu ulaşım türlerini yaygınlaştırıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerji ve iklim değişikliği konulu Büyük Ekonomiler Forumu'na canlı bağlantıyla katıldı.

İstanbul'daki Vahdettin Köşkü'nden toplantıya katılanlara hitap eden Erdoğan, "İklim değişikliği ve çevre sorunları insanlığın ortak meselesidir. Dolayısıyla bunlar karşısında verilecek cevaplar da küresel dayanışmanın ürünü olmalıdır. Hiç kimse bu sorunlara kayıtsız kalamaz" ifadelerini kullandı.

'YEŞİL KALKINMA DEVRİMİ İLAN ETTİK'

"Türkiye olarak iklim değişikliği ve çevre sorunlarıyla mücadeleyi en öncelikli meselelerimizden biri olarak görüyoruz" diyen Erdoğan, "Bu anlayışla Paris Anlaşması'nı onaylayarak 2053 için net sıfır emisyon hedefimizi ve yeşil kalkınma devrimimizi ilan ettik. Ortak evimiz Dünya'nın geleceği için Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele politikasını ve sektörel stratejilerini güçlendirmek gayesiyle ulusal ve uluslararası tüm paydaşların katılımıyla İklim Şurası'nı gerçekleştirdik. Ulusal katkı beyanımızı güncelliyoruz" şeklinde konuştu.

'ÇÖLLEŞMEYLE MÜCADELEDE DÜNYANIN LİDER ÜLKELERİNDEN BİRİYİZ'

İklim değişikliği eylem planının yol sonuna kadar açıklanacağını dile getiren Erdoğan, "Yol haritamızı teşkil edecek uzun dönemli iklim stratejimizi ve eylem planımızı bu yılın sonunda açıklayacağız. Avrupa Yeşil Mutabakatı'yla uyumlu olarak Yeşil Eylem Planı'mızı kabul ettik. Yeşil limanlarımızın sayısını arttırıyoruz. Ormanlarımızı, korunan alanlarımızı genişletiyoruz. Çölleşme ve erozyonla mücadelede dünyanın lider ülkelerinden biriyiz" dedi.

'İKLİM DOSTU ULAŞIM TÜRLERİNİ YAYGINLAŞTIRIYORUZ'

Yerli otomobil TOGG'un elektrikli olacağını belirten Erdoğan, "Ulaştırma kaynaklı emisyonun azaltılması ve gübre yönetimi noktasında da üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. Bu yıl sonuna kadar Türkiye'nin ilk elektrikli otomobili TOGG'u üretimden bandından indirerek hizmete sunacağız. Sürdürebilir ve iklim dostu ulaşım türlerini yaygınlaştırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eşi Emine Erdoğan'ın Sıfır Atık Projesi'ni hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler ve birçok küresel kuruluş tarafından takdir edilen eşim Emine Erdoğan tarafından himaye edilen 'Sıfır Atık' hareketiyle çevre koruma, geri dönüşüm ve emisyon azaltımı hususunda çok büyük mesafeler aldık. Teknoloji ve çığır açıcı araştırma ve geliştirmenin öneminin bilinciyle yeşil büyüme teknoloji yol haritası çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yeşil hidrojen çalışmalarımızı da kararlılıkla sürdürüyoruz. Finansman ve teknoloji transferi bu sürecin kilit başlığı olarak öne çıkıyor."

'YENİLENEBİLİR ENERJİDE DÜNYA 12'NCİSİYİZ'

Temiz enerjiye dönüşüm sürecinde işbirliği ve dayanışmaya hazır olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Türkiye yenilenebilir kurulu enerji gücü itibariyle dünyada 12'ncisi ve Avrupa 5'incisidir. Jeotermal kurulu gücünde Avrupa'da ilk sırada, hidroelektrik kurulu gücünde ise Avrupa'da 2'nci sırada yer alıyoruz. Enerji alanında gerçekleştirdiğimiz iyileştirmelerle yıllık 100 milyon ton ilave sera gazı emisyonundan kaçınılmıştır. Temiz enerjiye dönüşüm sürecinde tüm ortaklarımızla işbirliği ve dayanışma içinde olmaya hazırız" dedi. (HABER MERKEZİ)