Erdoğan'dan Selvi'ye: Köşende gereğini yapacaksın, bak Ahmet Bey yapıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, canlı yayında Abdulkadir Selvi'ye: Vallahi Abdülkadir Bey köşende gereğini yapacaksın. Ahmet Bey (Hakan) gereğini yapıyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kanal D - CNN Türk ortak yayınına katılıp gündemi değerlendirdi. 

Ahmet Hakan, Hande Fırat, Zafer Şahin ve Abdulkadir Selvi'nin sorularını yanıtlayan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle: 

MERSİN'DEKİ SALDIRI: CHP'nin teröristlerden birini gazeteci diye geçmişte savunmuş olması... Terör örgütü siyasi uzantısı parti yerine devletin sesine kulak vermiş olsalardı utanılacak duruma düşmezlerdi. Ancak utanmaları yok. Hapiste olanların gazeteci değil, terörist olduğunu en başından beri söyledik. Yargı bunları terörist oldukları için mahkum ediyor. Resmi internet sitelerinde de tutuklu gazeteci diye gösterdikleri raporu hala gezdiriyorlar. O zaman bu teröristin hala arkasındalar. Cumhuriyet Halk Partisi bir milli güvenlik sorunudur.

EGE ADALARI: Yunanistan, NATO'da beraber olduğumuz bir ülke ama Türkiye'de NATO'da olan bir ülke. Biz NATO'da ilk 5 içerisindeyiz. Hem yaptığımız ödemelerle, hem kara kuvvetleriyle NATO'da bu kadar önemde olan bir ülkeyiz. ABD'nin bu adalara bu kadar silah, mühimmat göndermesi kabul edilebilir bir şey değil.

Amerika'dan beklentimiz Yunanistan'ı yanlış hesaplara sokmaması ve uluslararası kamuoyunun manipüle edilmesine müsaade etmemesidir. ABD ve Yunanistan'a gerekli uyarıları Dışişleri Bakanlığımız vasıtasıyla yaptık. BM'ye son mektubumuzu da 17 Eylül'de gönderdik. 

İZAHI YOKTUR: Amerika'nın, Güney Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ne içerik bakımından ne de zamanlama bakımından izahı yoktur. Bu son adımın cevapsız kalmayacağını, Kıbrıs Türklerinin güvenliği için her tedbirin alınacağını herkes bilmeli. 

REFERANDUM SIKINTI GETİRİYOR: (Ukrayna'da Rusya kontrolündeki yerlerde) Referandum olayı sıkıntı getiriyor. Keşke referanduma gidilmeseydi de bunları diplomasi yoluyla çözebilseydik.

Sayın Zelenskiy 4 bölgeyle ilgili desteğimizi, Putin'i ikna etmemizi istiyor. Yarın Sayın Putin'le bu konuları etraflıca ele almayı düşünüyorum. 

TANIDIĞIM PUTİN KAFASINA BİR ŞEYİ KOYDUĞUNDA YAPAR: Bir nükleer savaşa gitmenin bedeli, faturası bir felaket. Bunu bırak konuşmayı, düşünmemek gerekiyor. Bunları zaten hiç gündeme getirmeden diplomasi yoluyla çözmek işin en isabetli adımı olacaktır. Ukrayna'nın işgal altındaki bazı bölgelerindeki referandum kararı daha endişe verici. Diplomasi çabalarını zora sokuyor. Burada bir ilhak olabilir. Tanıdığım Sayın Putin kafasına bir şeyi koyduysa yapar.

F-16 KRİZİ: Sayın Biden bu konuda Demokratlar olarak kendi düşüncesini, F-16'ları ve diğer bütün parçaları, aksamı vermekten yana olduğunu bize söyledi. Özellikle Savunma Bakanım muhatabıyla yaptığı görüşmelerde bu istikamette cevaplar alıyordu. 'Biz Cumhuriyetçilerden destek alamıyoruz, bu işe ters bakıyorlar' dendi. Bu seyahatte Cumhuriyetçilerle ayrı ayrı görüşmelerim oldu. Bana olumlu cevaplar verdiler. 'Elimizden gelen gayreti göstereceğiz' dediler. 'Bu görüşmelerle birlikte Türkiye'ye karşı hasmane tutum içinde olmanın doğru olmayacağını, Türkiye NATO'da bizim önemli ortağımız, bu sorunu çözmemiz gerekir diyeceğiz' dediler. Bunun neticesini bekliyoruz.

SURİYE: Bizim Suriye'de terör örgütü varlık gösterdiği ve milli güvenliğimizi tehdit ettiği müddetçe oradaki mücadelemiz tabii ki devam edecektir. Sahada her türlü tedbiri alıyoruz. Milli güvenliğimizi tehdit eden ne varsa, nerede olursa olsun oralara karşı hani 'Bir gece ansızın' dediğimiz konu odur. Yapmamız gereken neyse onu yaparız. Bu mücadele ve çalışmalarımızı gerekli ve uygun gördüğümüz anda kapsamlı terörle mücadele harekatına dönüştürmekte kararlıyız. Nitekim bugün MGK basın metninde bunlara yer verdik. Bölgenin huzurunu da temin ediyoruz. Terörle mücadele tek taraflı olmaz. Onun için karşı tarafın da buna aynı şekilde olumlu yaklaşımda bulunması lazım ki netice alalım.

ABD ve Rusya'nın 2019 Ekim ayında vardığımız mutabakatları uygulaması lazım. Burada PKK ve YPG terör örgütü sınırımıza yakın bölgelerde mutabakatlara aykırı şekilde konuşlanıyor. Kamışlı çevresinde eğitim alıyorlar. Bu gerçekler ortada iken ABD koalisyon güçleriyle birlikte bu adımları atarken biz nasıl NATO'da bir arada olacağız. Sessiz kalmamızı kimse bekleyemez. Şam'la ilgili olarak istihbarat örgütümüz oralarla ilgili görüşmeleri yürütüyor. Bizler de istihbarat örgütümüzün aldığı neticeler üzerinden yol haritamızı belirliyoruz.

'SOSYAL KONUT PROJESİ': Sayın Kılıçdaroğlu'nun daireye ihtiyacı mı var? Garanti istedilerse böyle bir ihtiyacı var herhalde. Buyursun. 1 milyon 250 bin konut yaptık. İlk defa yapmıyoruz ki. Kemal Bey dürüst ol. Siyaset dürüstlüktür. Biz şu anda attığımız adımla yeniden bir tarih yazıyoruz. Gençlerimizin TOKİ'ye başvuru sayısı 1 milyon 750 bin. Bak gençler bile bu işi senden iyi kavramış vaziyette.

ARSA SAYISI ARTACAK: Ben arsamı alır, altyapısı hazırsa, evimi kendim yaparım diyenlere yönelik mevcut rakamı artırmak suretiyle, belki 1 milyona belki daha fazla çıkarmak suretiyle, kuraya tabi tutmak suretiyle istiyoruz ki, vatandaşlarımıza bu sayıyı artırarak böyle bir imkan tanıyalım. 

BÜYÜME BEKLENTİSİ: 2022 yılında büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyorum. Tabii bu bir ortalama rakamdır, daha iyisi olacak ama daha kötüsü olmayacak.

TÜRKİYE YÜKYILI OLACAK: Net söyleyeyim, inşallah bu yüzyılın adını koyuyorum, Türkiye yüzyılı olacak. Dünyada şartlar ne getiriyor ne götürüyor, Avrupa'da, ABD'de durum nedir görüyorsunuz. Türkiye bu sıkıntıları yaşamadı, yaşamıyor. Kuvvetli sanayinin yanı sıra turizm sektörü de etkili oldu. 2022 yılı küresel büyüme tahminleri dünyada hep aşağı doğru güncelleniyor. Ama buna rağmen Türkiye ekonomi modelimiz büyümenin devamını ispat ediyor.

FAİZDE YUKARI ÇIKMAK YOK: Büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz 2022'de. Daha iyisi olacak. Şubat bile değil Ocak'tan itibaren emarelerini çok rahat göreceğiz. Enflasyondan önce şu anda faize bakıyorum. Şu an itibariyle faiz oranını yüzde 12'ye indirdik. Buradan yatırımcılara çağrımı yapıyorum; eğer yatırımcıysan kamu bankaları başta olmak üzere şu anda faiz yüzde 12'ye indi. Bundan sonra daha aşağı inecek, yukarı çıkmak yok. Bu enflasyonu da baskılayacak, aşağı indirecek.

ASGARİ ÜCRET: Son asgari ücret rakamını Aralık'ta yapacağız. Tekrar değerlendirme yapıp yeni adımı inşallah yıl sonu itibariyle atacağız. 2023'e girerken çok daha farklı ve güçlü şekilde gireceğiz. Asgari ücreti yükseltirken getirdiği yükün tamamını işverenin üzerine bırakmadık. Onu da üzerimize aldık, üretimi korumuş olduk. İşçilerimizi enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında önlemek birinci önceliğimiz. Bu bir ara artış idi. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için asıl tespiti inşallah önümüzdeki Aralık'ta yapacağız.

DOĞALGAZDA SIKINTI YAŞAMAYACAĞIZ: Son aşamasına getirdiklerini biliyorum, bize sunduklarında gereken değerlendirmeyi yapacağız. İnşallah doğalgazda sıkıntı yaşamayacağız. Doğalgazımız Rusya'dan geliyor. Herhangi itilafımız yok. Sayın Putin'le artı görüşmelerimiz oluyor. Akkuyu devam ediyor. Biz Ruslarla beraber çalışıyoruz. Sinop'ta bir nükleer enerji santralin adımını atacağız. Bununla ilgili sayın Putin'le etraflı görüşmelerimiz oldu. Yenilenebilir enerjide özellikle nükleer enerji santrallerinin büyük fonksiyonu var. Hem fiyatlar itibarıyla hem temiz enerji itibariyle. 

DOĞALGAZ, PETROL NE GELİRSE ŞANSIMIZA: Dört tane sondaj gemimiz var. 2 sismik araştırma var. Bu gemilerin işi bir taraftan sismik araştırma, bir taraftan sondaj yapacaklar. Şu anda 12 bin 500 metreye kadar sondaj yapabilme kabiliyetine sahibiz. Ağırlıklı olarak bütün yatırımlar, adımlar doğalgazda. Doğalgaz, petrol ne gelse şansımıza. Şu anda Karadeniz'de çalışmaların ardından gemilerimiz Akdeniz'de de sondaj çalışmalarına inşallah devam edecekler.

TEK HANELİ FAİZ: Temennim odur ki Para Piyasası Kurulu bundan sonraki toplantısını biraz daha indirerek, yıl sonuna kadar faizimizi tek haneli rakama indirmeliyiz. Biz liradan 6 sıfırı attık. Tuvaletin fiyatı o zaman 1,5 milyondu. Bizim paramız bir anda değer kazandı. Şu anda da yavaş yavaş paramıza değer kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız, faizi düşürmek suretiyle. 

Merkez Bankası'nın gücünü kaybetmesini bekleyenler kusura bakmasınlar avucunu yalamaya devam edecek. Başbakanlığım döneminde 135 milyar dolara kadar rezervi çıkarmıştık. Şimdi ülkemiz, vatandaşımız kazansın, bankalarımız konuya buradan baksın istiyoruz.

TOGG'UN FİYATI: Ürkütücü bir fiyat ortaya çıkacağına ihtimal vermiyorum. Hedefimiz 29 Ekim'de TOGG'u çıkarmak. Çok rahat... 'Başkanım ne kadar basacaksan bas' dedi. 'Başıma iş mi açacaksınız' dedim. Şimdi kilometreyi açıklarsam olmaz. Ama potansiyeli süper.

BORSA: Borsamız bu yıl içerisinde sürekli kazandıran borsa oldu. Son dönemlerde bazı spekülatif hareketlere girenler sebebiyle biraz sıkıntı yaşamadık değil. Ama biz borsadan gerçekten mutluyuz. Konu en ince ayrıntısına kadar incelenecek ve inşallah en kısa zamanda bunu kamuoyuyla paylaşacağız.

GEREĞİNİ YAPACAKSIN: (Abdülkadir Selvi'nin ' Muhalefet şehir hastaneleri konusunda eleştiri yöneltiyordu, şimdi kesildi, nasıl açıklıyorsunuz?' sözleri üzerine) Vallahi Abdülkadir Bey köşenden gereğini yapacaksın. Ahmet Bey (Hakan) gereğini yapıyor... 

MUHALEFETİN ADAYI: Biz onların adayının kim olup olmayacağıyla zerre kadar ilgilenmiyoruz. Derdimiz, meselemiz değil. 

O masadan ne çıkar ne çıkmaz bizi ilgilendirmiyor. Arkadaşlarımızla ittifak halindeyiz, sadece işimize bakacağız 

KABİNE REVİZYONU: (Kabineyi değiştirecek misiniz?) Olabilir, belli olmaz. Fevkalade bir durum olursa böyle bir adım atılabilir. Kimliğimizden, değerlerimizden ödün vermeden değişime açık bir partiyiz.

Futbol takımlarında bile transfer mevsiminde bile A'dan Z'ye değişmez. Nerede aksama varsa bakılır. Mevcut omurgayı korursun, takviyeleri alırsın. AK Parti'nin içerisinde nerelerde aksama varsa, aksamaların olduğu bölümleri inşallah tabii ki değişikliğe tabi tutarak, iller bazında olur, yönetimdeki yapı içerisinde olur. 

Seçime 8 ay kaldı. Kabine değişikliği yapmak işletmecilik, yöneticilik açısından da sağlıklı bir şey olmasa gerek. Futbola denk geliyor. Baktın adam sakatlandı ne yapacaksın? Fevkalade bir durum olursa böyle bir adım atılabilir. Kimliğimizden, değerlerimizden ödün vermeden değişime açık partiyiz. Kabineyi bayrak değişimi olarak ifade ettik.

Benim helalleşme noktasında sıkıntı varsa her an her zaman helalleşmeye açığım. Ama küskün vesaire olan arkadaşlarımızı kapımızı açmak suretiyle partimizin kadroları içerisinde değerlendiriyoruz. AK Pati milletin kurduğu partidir, AK Parti dava partisidir. Dava içerisinde şahıslara kırgınlık, küskünlük olabilir; ancak davaya kırgınlık, küskünlük olmaz. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Erdoğan CHP Mersin