Erdoğan'dan Putin'e: En kısa zamanda yüz yüze görüşelim

Akkuyu Nükleer Güç Santralı üçüncü ünitesi temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene video konferans yoluyla bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4. ünitenin temelinin gelecek yıl atılacağını açıkladı. Erdoğan en kısa zamanda yüz yüze görüşmek istediğini söylediği Putin'den, “Uzun zamandır görüşmedik, en kısa zamanda görüşme dileklerimle” yanıtını aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yapımı büyük tartışmalara neden olan Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nın üçüncü ünitesi temel atma töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in video konferans yoluyla katılımıyla gerçekleşti.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün Türkiye'mize bir eseri daha kazandırmanın haklı gururunu birlikte yaşıyoruz. Temelini 3 yıl önce Sayın Putin'le birlikte attığımız Akkuyu'nun 3. reaktörün temelini atıyoruz. Bu hamlemizle enerjide ülkemizin yarınlarını garanti almayı hedefliyoruz. Salgına rağmen ekonomimiz büyümeyi sürdürüyor. Geçen sene dünyada bir çok ülke ciddi daralmalar yaşarken biz yüzde 1.8 büyüdük. Enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır anlayışıyla bu anlamdaki projelerimizi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Yenilenebilir enerjiye büyük önem veriyoruz. Geçen yıl neredeyse tamamı yenilenebilir kaynaklı 4 bin 900 megavatlı ilave kurulu gücü devreye aldık. Karadeniz'deki doğalgaz keşfimiz bağımsız enerji Türkiye kararlılığımızın en önemli adımlarından biri oldu. Bu hamlemizle enerjide ülkemizin yarınlarını garantiye almayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl 4. reaktörün de temelini atacağız. Tesisimiz yapım esnasında 16 bin, üretim dönemindeyse 4 bin kişilik istihdam sağlayacaktır. Yıllık enerji ihtiyacının yüzde 10'u karşılanacak" dedi. 

Erdoğan, "İlk reaktörü 2023 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Diğer reaktörlerin de peyderpey üretime geçmesi için gece gündüz çalışacağız. Hedef nükleer enerjiyi ülkemizin enerji sepetine eklemek. Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye'yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız. Bu devasa projeyi Türk-Rus işbirliği sembollerinden biri olarak görüyoruz. İşbirliğimizi yeni projelerle derinleşme noktasında Sayın Putin'le aynı iradeyi paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı. 

'UZUN ZAMANDIR GÖRÜŞEMEDİK'

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nükleer enerji, 'enerji politikamız' bakımından özel bir yere sahiptir. Karadeniz'deki 405 milyar metreküplük doğal gaz keşfimiz, bağımsız enerji, güçlü Türkiye kararlılığımızın en önemli adımlarından biri oldu. Hedefimiz, enerji üretirken sıfır emisyonla çalışan ve çevreye hiçbir zararı olmayan nükleer enerjiyi ülkemizin enerji sepetine eklemektir. Akkuyu NGS projesinde en sıkı güvenlik tedbirlerine uyulmaktadır, projenin çevre dostu olması için elimizden geleni yapıyoruz. Kurulu gücümüz içerisindeki yerli ve yenilenebilir enerjinin payı yüzde 63,7 seviyesine ulaştı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, "değerli dostum" diye hitap ettiği Rusya liderle mümkün olan en kısa zamanda yüz yüze görüşmek istediğini söyledi. Putin de buna karşılık olarak, “Uzun zamandır görüşmedik, en kısa zamanda görüşme dileklerimle” yanıtını verdi.



PUTİN: COVID-19 BİLE BİZİ ENGELLEYEMEDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'de konuşmasında, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesini destekleme konusunda anlaştık" ifadelerini kullandı. 

"Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin başarılı bir biçimde hayata geçirilmesi, Rusya’nın Türkiye ile enerji alanında yaptığı işbirliğini yeni bir düzeye taşıyacak. Akkuyu NGS projesinin gerçekleştirilmesi Türkiye’nin enerji güvenliğine ciddi katkılar sağlayacak, ekonomisini daha da güçlendirecek" diyen Putin, Akkuyu sahasında toplam 4 ünite kurulacağını belirtti. 

Putin, "Covid-19 ile ilgili zorluklar bile bizi engelleyemedi" dedi ve projede yer alan personelin sağlık güvenliği için gerekli tüm tedbirler alındığını savundu. Rus lider, sahada çalışan sayısının 8 bine çıktığını belirterek bu kişilerin çoğunun Türklerden oluştuğunu kaydetti.

'ÇEVRE DOSTU OLMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ'

Türkiye'de bir ilk olan Akkuyu'nun 2023 senesinde devreye gireceğini belirten Putin, "2023 senesi Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümünün kutlanacağı senedir. Ortak projemiz Akkuyu NGS’de yeni bir dönem başlıyor. Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’nin enerji güvenliğine ciddi bir katkı sunacak, ayrıca ülkenin ekonomisinin büyümesini sağlayacak. Akkuyu NGS projesinde en sıkı güvenlik tedbirlerine uyulmaktadır, projenin çevre dostu olması için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.  

DÖNMEZ: AKKUYU ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10'UNU KARŞILAYACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rus mevkidaşının ardından yaptığı konuşmada, "Bugün üçüncü reaktörün temelinin atılmasıyla hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. İnşallah seneye de dördüncü ve son reaktörün temelini birlikte atarız. Akkuyu, 2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin 100. yılında, enerji üretmeye başlayacak. Türkiye, o gün yepyeni bir enerjiyle tanışacak" dedi. 

Dönmez, "Akkuyu'nun tam kapasitede devreye girdiğinde tüm Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak. Nükleeri sadece elektrik üretiminde değil ileri teknolojide de inşallah kullanacağız. Türkiye nükleer enerjiyle sınıf atlayacak. Nükleer teknolojiyle birlikte ekonomimize 6 milyar dolarlık katkı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. (EKONOMİ SERVİSİ)