Erdoğan'dan ABD'ye 'uçak gemisi' tepkisi: İsrail'de ne işi var?

İsrail-Filistin çatışması hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ateşe benzin dökmenin, hele hele sivilleri ve sivil yerleşim yerlerini hedef almanın kimseye bir faydası olmaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili olarak "Bölgede gerilimi tırmandıracak, daha fazla kan akmasına yol açacak, sorunları daha derinleştirecek adımdan imtina edilmesi şart. Ateşe benzin dökmenin, hele hele sivilleri ve sivil yerleşim yerlerini hedef almanın kimseye bir faydası olmaz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Beştepe gerçekleştirdikleri görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi. 

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Erdoğan, "Avusturya'dan daha yakın iş birliği bekliyoruz. Terörle mücadelede uluslararası iş birliği şarttır. Avusturya'dan daha fazla destek bekliyoruz. İçişleri bakanlarımız da ikili görüşmelerinde düzensiz göç ve terörle mücadeleyi ele aldılar" dedi.

Türkiye ve Avrupa Birliği görüşmelerini de ele aldıkların aktaran Erdoğan, "Birlikle münasebetlerimizi ilerletme noktasında samimi olduğumuz, ülkemizin iradesini teyit ettiğimiz malumdur. Ancak aynı yaklaşımı Avrupa Birliği tarafında göremiyoruz. Avrupa'nın bütünleşmesi ancak Türkiye'nin birliğe tam üyeliği ile tamamlanacaktır. Tam üyelik dışındaki hiçbir alternatifi kabul etmeyeceğimizi özellikle vurguladım" ifadelerini kullandı.

Orta Doğu'daki ve Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeleri değerlendirdiklerini söyleyen Erdoğan, "Orta Doğu'ya kalıcı barışın gelebilmesi Filistin-İsrail sorununun nihai çözümüyle mümkündür. 1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu konuda geç kaldığımız her gün maalesef bölgemiz çatışma, kan ve göz yaşı girdabından kurtulamayacaktır" şeklinde konuştu.

"Bölgede gerilimi tırmandıracak, daha fazla kan akmasına yol açacak, sorunları daha da derinleştirecek her türlü adımdan imtina edilmesi şarttır" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

'PUTİN VE GUTERRES'LE GÖRÜŞECEĞİM'

"Bu amaçla dün bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Katar Emiri Sani, Lübnan Başbakanı Mikati, Malezya Başbakanı Enver İbrahim'le bölgedeki son durumu ve gelişmeleri ele aldık. Bugün de yine Rusya Federasyonu Başkanı Sayın Putin'le de görüşmemi yapacağım. Guterres'le yine bir görüşmem olacak. Bu görüşmeleri Körfez ülkeleri dahil genişleterek, geliştirerek devam ettireceğiz. Adil bir barışın kaybedeni olmaz düsturuyla bölgede etkili tüm aktörleri barışın tesisi için sorumluluk almaya çağırıyoruz. Ateşe benzin dökmenin, hele hele sivilleri ve sivil yerleşim yerlerini hedef almanın kimseye bir faydası olmaz."

'GAZZELİ KARDEŞLERİMİZ ÇOK AĞIR BOMBARDIMANA MARUZ KALIYOR'

Gazzeli kardeşlerimiz 2 gündür çok ağır bir bombardımana maruz kalıyor. Gazze halkının yaşadığı trajedinin hafifletilmesi ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması noktasında çalışmalarımız sürüyor. Türkiye çatışmaların bir an önce durması ve gerilimin düşürülmesi için elinden geleni yapacaktır.

Ukrayna'da savaşın sonlandırılması için diplomasi ve müzakerelerin öneminin altını çizdim. Karadeniz tahıl girişiminin yeniden canlandırılmasına yönelik bugüne kadar ki çalışmalarımıza dair bilgiler verdim."

'NEREDE İNSAN HAKLARI'

"Adil karar vermemiz gerekiyor. Burada olaya sadece Hamas olarak bakarsak bu adil olmaz. Hamas'ın kaybı nedir? İsrail'in kaybı nedir? Buna baktığımızda ortada ciddi bir kayıp sadece Hamas'ın son aldığım bilgiler 750 civarında ölüm, 2 bin civarında yaralı var. Bugünkü rakamları henüz alamadım. Bunun karşısında İsrail tarafında da yine ölümler, yaralılar var. Fakat buraya nasıl geldik? Bu, bir günde mi oldu? Yıllardır bu işin ne yazık ki bir bedeli oldu. Yıllardır buralarda sürekli olarak ölümlerle karşı karşıya kalındı. Şu anda Gazze'ye su verilmiyor. Hani insan hakları? Elektrik yok, verilmiyor. Hani insan hakları? İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde siz suyu, elektriği kesemezsiniz. Şu anda Gazze'de acaba hastaneler ne durumda? Çalışıyor mu? Maalesef! Ama acımasızca ibadethaneler, hastaneler hepsi vuruluyor. Bunlar yapılırken kimse bir şey söylemiyor."

'ABD UÇAK GEMİSİNİN İSRAİL'DE NE İŞİ VAR'

"(ABD'nin İsrail'e destek için uçak gemisi filosu göndermesi) "İkili görüşmemizde değerli dostumuza söyledim. Amerika uçak gemisini İsrail'e gönderiyor. Amerika'nın uçak gemisinin İsrail'de ne işi var? Ne yapmaya geliyor? Uçak gemisinin etrafında bütün botlarıyla, uçak gemisindeki uçaklarıyla ne yapacak? Orada bütün artık Gazze'yi, etrafını vurarak, indirerek çok ciddi katliamlara adım atacak. Şu anda ben burada bir şeyi açıklamak zorundayım. Bakın Suriye'de bugün 20'nin üzerinde Amerika'nın üssü var. Suriye'de Amerika'nın üslerinin ne işi var? Bu üslerle ne yapılıyor? 23 üs. Bütün bunları da bir değerlendirmek gerekmiyor mu?"

'AMERİKA İHA'MIZI DÜŞÜRÜYOR, İŞİNE GELİNCE ORTAĞIZ'

"Ama Türkiye'nin bir insansız hava aracını ne yazık ki Amerika düşürüyor. İnsansız hava aracını Amerika düşürürken Türkiye şu anda NATO'da Amerika'nın ortağı değil m? Beraber değil mi? Bunu neyle izah edeceğiz? Bunu neyle değerlendireceğiz? İşimize geldiği zaman ortak, işimize geldiği zaman bütün terör örgütlerini maalesef Amerika şu anda eğitiyor, yetiştiriyor, silahlandırıyor maalesef Suriye'de olsun, Orta Doğu'da olsun buraları kan gölüne dönüştürüyor. Bunları da görelim. Adil bir dünya mümkün diye kitabımı da değerli dostuma da hediye ettim. Bu adil dünyayı kurmamız lazım. Başka çaremiz yok." (HABER MERKEZİ)