Erdoğan'a hakarete tepki: Almanya büyükelçisi çağırıldı

Alman siyasetçi Kubicki'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'lağım faresi' demesinin ardından Almanya’nın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Almanya Federal Meclisi Başkan Yardımcısı ve Hür Demokrat Parti (FDP) Milletvekili Wolfgang Kubicki'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilişkin ifadelerini kınadıklarını belirtti. Bilgiç, "Bu konudaki güçlü tepkimiz, bugün Bakanlığımıza çağrılan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ne de bildirilmiştir" açıklamasında bulundu. Kubicki, partisinin Aşağı Saksonya Eyaleti'nde bulunan Hildesheim kentinde düzenlenen bir seçim etkinliğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret ederek "lağım faresi" ifadesini kullanmıştı.

'AKILLI VE KURNAZ BİR VARLIKTIR'

Aynı zamanda iktidarın küçük ortağı FDP'nin Genel Başkan Yardımcısı da olan Kubicki, etkinlikte yaptığı konuşmada hükümeti yeni bir sığınmacı akınına karşı, "yeniden öylesine kollarını açmaması" yönünde uyardı. Bu konuya değinirken de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni göç akınına yol açabileceğini iddia ederek hakaret içeren sözler sarfetti. DW Türkçe'ye konuşan Kubicki, "Ben Sayın Erdoğan'ı, Aşağı Sakonya Eyaleti'ndeki bir seçim etkinliğinde ufak bir bölüme değinirken 'lağım faresi' olarak niteledim. Lağım faresi küçük, sevimli, ama aynı zamanda akıllı ve kurnaz bir varlıktır. Bu nedenle de pek çok çocuk hikayesinde ana kahraman olarak da görülür. 'Kanal faresi Kalle' ve 'Ratatouille' kitaplarında mesela" dedi.

Erdoğan'la ilgili sözlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mülteci politikasına değinirken kullandığı ifadeler olduğunu belirten Kubicki, "Bu konuda Erdoğan ülkesi için iyi, AB'ye sığınmacı sayısını azaltmaya yönelik bir mutabakat sağlamayı başardı. Bu arada Balkan rotasından gelen sığınmacı sayısında yeniden artış olduğunu da görmemiz gerek. Bu durum da Almanya'nın hem dış hem de iç politikası için yeni zorlukları da beraberinde getiriyor" diyerek devam etti.

'EN KUVVETLİ ŞEKİLDE KINIYORUZ'

Bilgiç, Kubicki’nin Erdoğan'a ilişkin ifadeleri hakkındaki soruya verdiği yazılı cevapta, "Almanya’nın Federal Parlamento Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki’nin, Aşağı Saksonya Eyalet seçim kampanyası kapsamında yaptığı bir konuşmada, Sayın Cumhurbaşkanımız hakkında kullandığı hakaretamiz ifadeleri en kuvvetli şekilde kınıyoruz" dedi. 

AA'nın aktardığına göre Kubicki’nin ifadelerinin 'kabul edilemez' olduğunu söyleyen Bilgiç, söz konusu açıklamaların 'parlamento başkan yardımcılığı konumuna yakışmadığını, siyasi ahlak ve sorumluluktan da tamamen yoksun olduğunu' savundu. Bilgiç, bu ifadelerin Kubicki’nin 'siyasi ve ahlaki seviyesi hakkında fikir verdiğini ve bayağılığını gözler önüne serdiğini' dile getirdi. Bilgiç, "Bu konudaki güçlü tepkimiz, bugün Bakanlığımıza çağrılan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ne de bildirilmiştir" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)