Erdoğan ve Putin telefonda görüştü: 'Yeni adımlar atılabilir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, telefon görüşmelerinde 'Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirecek adımları ve Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmeleri' ele aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Göüşmede, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna'nın imzaladığı tahıl koridoru anlaşması da ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre,  görüşmede, 'Türkiye-Rusya ilişkilerini geliştirecek adımlar ve Rusya-Ukrayna savaşına dair gelişmeler' konuşuldu. İletişim Başkanlığı, Erdoğan'ın ' Karadeniz Tahıl Girişimi'nin yeniden uzatılmasıyla ilgili müspet tutumu dolayısıyla Rusya Devlet Başkanı Putin'e teşekkür ettiğini, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların bir an önce müzakereler yoluyla sona erdirilmesine önem verdiklerini' aktardı.

Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Rusya'nın Soçi kentindeki 'görüşmelerinde mutabık kaldıkları ekonomik işbirliği temelinde yeni adımlar atabileceklerini' belirtti.

KREMLİN: TÜRKİYE-SURİYE İLİŞKİLERİNİN NORMALLEŞMESİ ELE ALINDI

Görüşmenin ardından Kremlin de konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Sputnik'in aktardığına göre, açıklamada, "Türk lider, Rusya'nın Ukrayna tahılının Karadeniz limanlarından ihracatına ilişkin İstanbul anlaşmalarını 60 gün uzatma ve Rus gıda ve gübre ihracatı üzerindeki engeli kaldırma kararını olumlu değerlendirdi. Rus tarafının anlaşmanın ikinci kısmı dahilinde verilen, Rus tarım ürünlerinin uluslararası pazarlara tedarikine yönelik doğrudan ve dolaylı yaptırımların kaldırılmasını öngören tüm vaatlerin yerine getirilmesi şartının yer aldığı paket anlaşmanın uygulanmasına yönelik ilkeli tutumuna olan anlayışını dile getirdi" ifadelerine yer verildi. 

Erdoğan ve Putin'in 'Ankara-Şam ilişkilerinin normalleşmesinin sürdürülmesinin önemine vurgu yaptıkları' belirtilen açıklamada, "Suriye konusu ele alındı. Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesi sürecinin sürdürülmesinin önemi vurgulandı. Türkiye Cumhurbaşkanı, bu konuda Rusya'nın yapıcı arabuluculuk rolüne vurgu yaptı” denildi.

TAHIL KORİDORU ANLAŞMASININ SÜRESİ İKİNCİ KEZ UZATILDI

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna tahılının ülke limanlarından ayrılamaması üzerine, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Temmuz 2022’de imzalanan tahıl koridoru anlaşması ilk olarak Kasım 2022’de uzatılmıştı. Anlaşma, eğer yeni bir uzatma kararı alınmazsa 18 Mart’ta sona erecekti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılabilmesi için kendi tarım ihracatlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği sinyalini vermişti. 

Anlaşmanın uzatılması müzakereleri kapsamında 13 Mart'ta BM yetkilileri ile bir araya gelen Rus heyet, anlaşmanın 60 günlüğüne uzatılmasına itirazlarının olmayacağını söylemiş, Ukrayna bu kararı 'çelişkili' bulduğunu dile getirmişti. Rusya devlet haber ajansı TASS'a konuşan ve adı açıklanmayan Rus bir kaynak ise anlaşmanın 18 Mart'ta sona erdikten sonra ilgili taraflardan itiraz gelmemesi halinde otomatik olarak uzatılacağını, şu ana kadar taraflardan hiçbirinin geri çekilme sinyali vermediğini kaydetmişti.

Daha önce konuya ilişkin Reuters haber ajansına konuşan Ukraynalı bir yetkili de tahıl koridoru anlaşmasının 'en az 120 gün süreyle uzatılabileceğinin açıkça belirtildiğini, tarafların süreyi kısaltmak istemesi halinde geçen yıl imzalanan anlaşmanın şartlarının değiştirilmesi gerektiğini' söylemiş, "Anlaşmaya harfiyen uyacağız" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart'ta açıklama yaparak anlaşmanın uzatıldığını duyurdu. Ardından açıklama yapan Ukrayna tarafı anlaşmanın 120 gün uzatıldığını söylerken Rusya 60 gün uzatıldığını ifade etti. (DIŞ HABERLER)