Erdoğan: Su zengini ülke değiliz, kaynakları korumak zorunluluk haline geldi

1. Su Şurası'na çevrimiçi olarak katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye su zengini bir ülke değildir. Kaynakları tükenme sınırına ulaşmadan korumak zorunluluk haline gelmiştir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da düzenlenen 1. Su Şurası'na Vahdettin Köşkü'nden canlı bağlantı ile katıldı. Erdoğan, "Suyun tasarruflu kullanımını hedefleyen kademeli tarifelerle düşük gelirli hane gruplarını gözeten sosyal ve adil su tarifeleri uygulanacaktır" dedi.

'SU ZENGİNİ ÜLKE DEĞİLİZ'

Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını söyleyen Erdoğan, "Dünya nüfusu 1960 yılında 3 milyardı, bugün ise 8 milyara yaklaştı. Nüfus ve tüketim bu kadar artarken, yağış miktarı değişmemiştir. Temiz su kaynaklarına ihtiyaç artarken, hızlı tüketim ve kirlilikle temiz su kaynakları azalmakta. 2050 yılında 6 milyar kişi yeterli temiz suya ulaşamayacak. İklim değişikliği, kuraklık, yangınlar olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Yapılan çalışmaların yıllık 1340 metreküp olan kullanılabilen su miktarımızın 1116 metreküpe düşeceğini işaret ettiğini belirten Erdoğan, "Bu tablo zaten çok zengin olmadığımız su potansiyelimizin ilerleyen yıllarda daha da azalacağını gösteriyor" dedi.

284 MİLYAR LİRALIK YATIRIM YAPILDI

Su kaynaklarına yönelik 284 milyar liralık yatırım yapıldığını ifade eden Erdoğan, "Ülke olarak suyumuzun parmaklarımızın arasından akıp gitmemesi için tedbirlerimizi aldık, almaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz 9 yılda tarımı ve suyu popülist yaklaşımlardan uzak; gerçekçi, planlı politikalarla sağlam zemine oturttuk. Suyu verimli kullanan milletimizle suyu en iyi buluşturan projelere ağırlık verdik. 284 milyar liralık yatırım yaparak 8 bin tesisi hizmete açtık. Su kaynaklarımızı tükenme sınırına ulaşmadan korumak, verimli kullanmak ve doğru yönetmek artık tercih olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)