Erdoğan Sevgililer Günü'nde Mısır'ı ziyaret edecek: Refah'a da gidebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Şubat'ta Sisi ile görüşmek için Mısır'a gideceği iddia edildi. Resmi kaynaklardan doğruma gelmezken Erdoğan'ın Gazze sınırındaki Refah bölgesine de gideceği öne sürüldü.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır'la yürütülen normalleşme süreci kapsamında 12 yıl sonra ilk kez Mısır'a gideceği iddia edildi.

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun aktardığına göre, Kahire'ye ziyaretin Sevgililer Günü olarak kutlanan 14 Şubat'ta yapılmasının planlandığını ifade etti.  Görüşmelerde iki ülke arasındaki ticaretin artırılmasının yollarının ve Doğu Akdeniz'deki enerji hatlarıyla ilgili bir deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasının masaya yatırılması bekleniyor. Soylu'ya konuşan Ankara'daki bazı kaynaklar, Erdoğan'ın Filistinlilere destek göstermek için Mısır'ın Gazze'ye sınır kapısının bulunduğu Refah bölgesini de ziyaret edebileceğini belirttiler.

Bloomberg'in aktardığına göre de Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin yapacağı görüşmede, Gazze’deki Filistinlilere insani yardım ve savaşın sona erdirilmesi için atılacak adımların konuşulması bekleniyor. 

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'a son olarak 2013 yılında gitmişti. 2013'te Muhammed Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler yönetiminin Abdülfettah es Sisi liderliğindeki askeri darbe ile devrilmesinin ardından iki ülke arasındaki ilişkiler de kopmuştu. 2020 yılından beri ise Mısır'la normalleşme süreci başlamış, iki lider ilk defa 2022'de Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nın açılış karşılaşmasında el sıkışarak fotoğraf vermişti. Erdoğan ve Sisi, 10 Eylül 2023'te Hindistan'daki G20 Liderler Zirvesi'nde de heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirmişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)