Erdoğan Putin'e acil genel ateşkes çağrısı yaptı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda görüştü. Erdoğan, acil bir genel ateşkes çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna'da sahada gözler sivillerin tahliyesine çevrilmişken, diplomatik girişimler de sürüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le telefonda konuştu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede Erdoğan, Ukrayna sorununun bir an evvel barışçı yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıyı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

'HEP BİRLİKTE BARIŞIN YOLUNU AÇALIM'

Acil bir genel ateşkesin bölgedeki insani endişeleri gidermenin yanında, siyasi çözüm arayışlarına da fırsat vereceğini belirten Erdoğan, “Hep birlikte barışın yolunu açalım” çağrısını yineledi. Erdoğan, ateşkesin sağlanması, insani koridorların açılması ve bir barış anlaşmasının imzalanması için acilen adım atılmasının önemini vurguladı. Ukrayna tarafıyla ve diğer ülkelerle sürekli temas halinde olduğunu ifade eden Erdoğan, kapsamlı müzakerelerin yapılması ve netice alınması için çabalarını sürdüreceğini dile getirdi.

KREMLİN: PUTİN DİYALOĞA HAZIR OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Görüşmeye ilişkin Kremlin'den yapılan açıklamadaysa, Putin'in Erdoğan'a "Rusya Ukrayna ve yabancı ortaklarıyla diyaloğa hazır" dediği aktarıldı. Putin'in, 'Ukraynalı müzakerecilerin daha yapıcı bir yaklaşım benimsemesi ve gerçekliği dikkate alması gerektiğini' söylediği belirtti.

'OPERASYON ANCAK RUSYA'NIN TALEPLERİ KABUL EDİLİRSE DURACAK'

Kremlin açıklamasında, Putin'in 'Ukrayna'daki askeri operasyonun planlarına uygun ilerlediğini' söylediği de aktarıldı. Buna göre Putin Erdoğan’a, operasyonun ancak Kiev’in askeri eylemlerine son vermesi ve Rusya’nın taleplerini kabul etmesi halinde duracağını da söyledi.

İSRAİL ÇABALARI DA SÜRÜYOR

Öte yandan, İsrail'in de arabuluculuk çalışmaları sürüyor. İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile son 24 saatte üçüncü kez telefon görüşmesi yaptı.

Bennett, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarında arabuluculuk çalışmaları için dün sürpriz bir ziyaretle Moskova ve Berlin turuna çıkmıştı. Bennett, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ardından Berlin'de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Putin'le yaklaşık 3 saatlik bir görüşmenin ardından Bennett, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda konuşmuştu.

İsrail Başbakanı, ardından Berlin'e geçerek Almanya Başbakanı Scholz ile bir araya gelmiş, görüşme yaklaşık 1,5 saat sürmüştü. İsrailli siyasi bir kaynak, Bennett'in ABD, Almanya, Fransa ile koordinasyon halinde olduğu, Ukrayna ile diyaloğunun devam ettiği bilgisini paylaşmıştı.​​​​​​​ (AA)