Erdoğan: Kadınlara yönelik taciz ve takibin cezaları ağırlaştırılacak

İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin ve Afganistan konularını gündemine aldı. Erdoğan, Dünya İnsan Hakları Günü'yle ilgili video mesaj da yayınladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği 16. Konferansı Açılış Oturumu'nda konuştu. Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen toplantıda Bakara suresinden alıntı yapan Erdoğan, "Muhakkak ki sizi biraz korku ve biraz açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle deneriz. Sabredenleri müjdele!" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle oldu:

İNSANI MERKEZE ALAN YAKLAŞIM SERGİLEDİK: Müslümanlar olarak dünya hayatını bir imtihan olarak gören insanlardanız. Rabbimiz Kuran-ı Kerim'de 'Muhakkak ki sizi biraz korku ve biraz açlık; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle deneriz. Sabredenleri müjdele!' buyurmaktadır. 5 milyon kişinin hayatına mal olan salgınla mücadele ediyoruz. Salgın döneminde insanı ve insani değerleri merkeze alan bir yaklaşım sergiledik. Salgın sürecinde ihtiyaç halindeki 160 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa yardım ulaştırdık. Bunun yanında 11 ülkeye aşı tedarikinde bulunduk.

KUDÜS DAVASI İSLAM ALEMİNİN TAMAMININ ORTAK DAVASIDIR: Filistin meselesi, İslam İşbiliği Teşklilatı'nın yapı taşlarındandır. Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır. Gazze'ye yönelik haksız ve vicdansız abluka devam ediyor. Biz asla acılar ve ölümler arasında ayrım yapmadık, yapmıyoruz. Mazlum kim olursa olsun elinden tutmak bizim inancımızın bir gereğidir. Kudüs davası sadece bir avuç cesur Müslümanın davası değil, İslam aleminin tamamının ortak davasıdır. Filistin davasının dünya gündeminde hak ettiği yere getirilmesi ve meseleye adil bir çözüm bulunması için gayretlerimizi sürdürmeliyiz. Filistinlilerin de kendi aralarındaki tefrikayı sonlandırmaları önemlidir. Şiddet politikalarında ısrar etmenin bir amacı yoktur. 2. Dünya Savaşı'nda Yahudilere yapılan zulmün bedelini bugün Filistin'den çıkarmak haksızlıktır. Bir halkın ötekileştirilmesini, dışlanmasını asla kabul etmiyoruz.

ÜLKEMİZ YENİ BİR GÖÇ YÜKÜNÜ KALDIRAMAZ: Afganistan'ın kalıcı barış ve istikrara kavuşması temennimizdir. Afgan halkına sırtımızı dönme lüksümüz yoktur. Afgan kardeşlerimize yönelik insani yardımlarımızın sürdürülmesi öncelik taşıyor. Afganistan'a elimizden gelen desteği ve yardımı sağlıyoruz. İçimize sinmeyen eksik bulduğumuz hususlar var. Afganistan'ın tekrar kaosa ve çatışmaya sürüklenmemesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Ne yapıyorsak bölgedeki kardeş ülkelerin huzuru için yapıyoruz. Afganistan'daki gelişmelerin göç riskini artırdığı malumunuzdur. Yaklaşık 5 milyon yabancıya ev sahipliği yapan ülkemiz yeni bir göç yükünü kaldıramaz. Göç ve mülteciler meselesinde asıl yükü sesi çok çıkan Batı'dan ziyade kriz bölgelerine komşu bizim gibi ülkeler çekiyor. En yoksul ülkeler mültecilerin 3'te ikisine ev sahipliği yapıyor. Bu sene 10. yılını geride bırakan bu kriz karşısında Batı hep 3 maymunu oynadı. Ümran bebeğin karşısında kılını bile kıpırdatmayan yine bunlar.

Müslümanlar olarak giderek yükselen İslam düşmanlığı ile de mücadele ediyoruz. Özellikle Müslüman kadınlar ayrımcılığa maruz kalıyor. Avrupalı siyasetçiler Müslümanları ve göçmenleri hedef gösteren söylemler kullanıyor. Bu söylemlerle mücadelede daha kararlı olmalıyız.

VİDEO MESAJ GÖNDERDİ: İNSANİ DRAMLARA GÖZLERİNİ KAPATIYOR

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından düzenlenen programa video mesaj gönderen Erdoğan, "Günümüzde demokrasi ve insan hakları havariliği yapan birçok batı ülkesinde nefret söylemleri siyaset ile birlikte günlük hayatı da esir almıştır. İnsanları kökenine, inancına, rengine, dış görünüşüne göre ayıran, en temel hak ve özgürlüklerini ellerinden alan faşist uygulamalar adeta sıradan hale gelmiştir" dedi.

Avrupa'daki nefret suçlarını gündemine alan Erdoğan, "Nefret suçlarına yönelik kayıtsızlığın mülteciler ve yerlerinden edilmiş kişilere karşı da sergilendiğini görüyoruz. Her seferinde insan hak ve özgürlüklerinden dem vuranlar, Suriye’den Yemen’e Afganistan’dan Arakan’a kadar bölgemizde yaşanan insani dramlara gözlerini kapatıyor. Akdeniz'in her yıl binlerce insanın hayatını kaybettiği devasa bir kabristana dönüşmesini sadece seyrediyorlar. Yunanistan'ın Ege Denizi'nde mülteci botlarını batırması karşısında hiçbir tepki göstermiyorlar. Ülkemizin haklı olduğu konularda dahi hemen yaptırım diline sarılanların her gün televizyon ekranlarına yansıyan bu trajedilerle ilgili şimdiye kadar tek bir eleştirel cümlelerini duymadık, işitmedik. Aynı şekilde sürekli çocuk haklarından bahsedenlerin Avrupa'da kaybolan 10 binlerce Suriyeli mülteci çocuk ile ilgili attıkları hiçbir adıma şahit olmadık" diye konuştu.

'KADINLARA YÖNELİK TACİZ VE TAKİP EYLEMLERİNİN CEZALARI AĞIRLAŞTIRILACAKTIR'

"İstanbul Sözleşmesi üzerinden bizi hedef alan kesimlerin vatandaşlarımızı da mağdur eden bu zulümler karşısında sessiz kalması da ayrı bir garabettir" ifadelerini kullanan Erdoğan, "İnsan haklarının hiçe sayıldığı böylesi bir dönemde Türkiye, insanı ve insani değerleri merkeze alan çalışmaları ile öne çıkıyor. Suriye’den Yemen’e, Afganistan’dan Arakan’a kadar tüm kriz bölgelerinde insanlık onurunu kurtaran hizmetlere imza atıyoruz. Daha adil bir dünyanın mümkün olduğu inancı ile nerede bir mazlum, mağdur varsa ayrım yapmadan yardım elimizi uzatıyoruz. Dünyanın milli gelire göre en fazla insani yardım yapan ülkelerden birisiyiz. Savaş, çatışma ve terörden kaçan 5 milyona yakın kardeşimizi ülkemizde misafir ediyoruz. Salgın ile mücadelede başkaları gibi içe kapanmak yerine imkanlarımızı dost ve kardeş ülkeler ile paylaşıyoruz. Haksızlık ve hukuksuzluklar karşısında tepkimizi göstermekten çekinmiyoruz. Sınırlarımız dışında tüm bunları yaparken ülkemiz içinde de kadınlarımız, çocuklarımız ve engellilerimiz başta olmak üzere her kesimden insanımızın hak ve özgürlüklerini genişletmeye gayret ediyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargı Reformu Strateji Belgesini açıkladıkları 30 Mayıs 2019 tarihinden bu güne kadar 5 yargı paketini hayata geçirdiklerini ifade ederek, "Yakında Meclis’imizin takdirine sunacağımız yeni bir yargı paketi ile reform zincirine inşallah yeni bir halka daha ekliyoruz. İnsan Hakları Tazminat Komisyonunun hareket kabiliyetini arttıracağımız bu paket ile kadınlara yönelik taciz ve takip eylemlerinin cezaları ağırlaştırılacaktır. Türkiye insan odaklı devlet geleneğinden aldığı ilham ile demokrasi ve temel özgürlükler alanındaki reform iradesini önümüzdeki dönemde de sürdürecektir. Bu düşünceler ile 10 Aralık İnsan Hakları Gününüzü bir kez daha tebrik ediyoruz. Bu anlamlı günün milletime ve tüm insanlığa barış, huzur ve adalet getirmesini temenni ediyorum" dedi. (HABER MERKEZİ)