Erdoğan: İran'la savunma sanayiindeki dayanışmamızı çok önemsiyorum

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran ziyaretinde yaptığı açıklamada, "İran'la savunma sanayiindeki dayanışmamızı çok önemsiyorum. Terörle mücadeleyi dayanışma içinde sürdürmeliyiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi:

"30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz var. Şu an itibariyle 7,5 milyar doları yakaladık, inanıyorum ki iki ülkenin kararlı yürüyüşüyle bu hedefe ulaşacağız.

Savunma sanayii alanında atacağımız adımlarda bu süreci hızlandırmamız mümkün. Gerek petrol, gerek doğal gaz alanında atılacak adımlarla da bu mümkün. Türkiye olarak son yıllarda özellikle savunma alanında önemli gelişmeler kaydettik. Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum.

Terörle mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. PKK, PYD,YPG, FETÖ terör örgütleri, her iki ülkenin de ciddi anlamda baş belasıdır. Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesinin içine de soktuk. Bunlar hangi ülkede olursa olsun o ülkenin huzurunu kaçıran örgütlerdir. Dolayısıyla bunlar dayanışma içinde bir mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor.

ASTANA SÜRECİNİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ: Bugün burada yüksek düzeyli istişari toplantımızın dışında bir diğer önemli toplantıyı daha gerçekleştiriyoruz. O da Astana üçlüsü olarak burada liderler olarak bir araya geliyoruz. Gerek sayın Putin gerek şahsım gerekse sayın Reisi, birlikte bir araya gelip bir gelişmelerin son halini masaya yatırmış olacağız. Astana sürecinin yeniden bir değerlendirme, yeniden Astana sürecini ayağa kaldırma durumu olacaktır." 

İran Cumhurbaşkanı Reisi de "İki ülke arasında 30 milyar dolar ticaret hacmi belirledik. Bu mevcut ortak ticaret hacminin üç katına çıkarılması demek. İki ülkenin ortak sanayi şirketleri kurması, bugün üzerinde anlaştığımız konulardan biri" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)