Erdoğan ile Putin, Soçi'de bir araya geldi: Doğalgaz ve tahıl mesajı

Soçi'de bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, heyetler arası görüşme öncesi açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de bir araya geldi. Görüşmenin ana gündem maddesi, Moskova'nın çekilmesiyle sona eren Tahıl Koridoru anlaşması olacak. Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti gerçekleştirmek üzere "TUR" uçağıyla saat 12.15'te Rusya'ya vardı. Putin ve Erdoğan, heyetler arası görüşme öncesi açıklamalarda bulundu.

"Yapacağımız görüşmeden sonra, tahıl koridoruyla ilgili basın toplantısıyla verilecek mesaj dünyaya özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik çok çok önemli bir adım olacak" diyen Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

- "Akkuyu Nükleer enerji santralindeki gelişmeler gayet iyi bir şekilde şu anda devam ediyor. 25 bine yakın orada istihdamın olması önemli bir olay. Sinop nükleer enerji santraliyle ilgili de bir adım atmamız söz konusu olacak diye düşünüyorum, tabii Trakya'da bir hub'ın olacak olması o da ayrı bir zenginlik ve bir canlılık unsuru."

- "Türkiye-Rusya arasındaki en önemli adımlardan bir tanesi turizm noktasındaki gelişmeler. Turizmde de şu anda Rusya bizde bir numara."

- "Herkes bugün Türkiye-Rusya ilişkilerinde, bu ziyaretimizde tahıl koridoru meselesine bakıyor. Buradan tahıl koridoru ile ilgili bugün ne çıkacak diye bunu bekliyorlar. İnanıyorum ki yapacağımız görüşmeden sonra da basın toplantısıyla verilecek mesaj dünyaya özellikle az gelişmiş Afrika ülkelerine yönelik bir adım çok çok önemli olacak."

- "Aramızdaki bir diğer en önemli konu savunma sanayine yönelik attığımız ve atacağımız adımlar."

- "Şu anda Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacmimiz 62 milyar dolar. 100 milyar hedefine yürüyor olmamız bizi çok mutlu ediyor. Yaz mevsimiyle ilgili orman yangınları, bu konuda bize gönderdiğimiz uçakla çok ciddi derdimize derman oldunuz. Bunu bir kat daha artırabilirsek daha isabetli olacak. Yaz mevsimi devamlı tehdit altındayız."

'YAKINDA DOĞALGAZ KONUSUNDA ADIM ATACAĞIZ'

Putin'in açıklamaları ise şöyle: "Türkiye'de yapılan genel seçimlerden sonra ilk kez yüz yüze bir araya geliyoruz. Sizin liderliğiniz ile Rusya Türkiye ilişkilerimizin gelişmesi devam ediyor. 62 milyar dolar seviyeye ulaşan ticaret hacmimiz pozitif bir şekilde gelişiyor. Biz önemli bir ilerleme yaptık. Türkiye'de doğalgaz dağıtım merkezi kurulması ile ilgili görüşmelerimizi nitelendireceğiz. Yakında doğalgaz ve diğer konularda adım atacağız. Geldiğiniz için çok teşekkür ederim." 

'BİR DAHAKİ SEFERE TATİL YAPMAYA GELEBİLİRSİNİZ'

Öte yandan, resmi temaslar öncesi yaptıkları konuşmada Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uçak yolculuğunun nasıl geçtiğini sordu. Erdoğan, 'sadece 1 saat 15 dakika sürdüğü' yanıtını verdi. Buna karşılık Putin, "O zaman bir dahaki sefere bize tatil yapmaya gelebilirsiniz" dedi. Erdoğan Soçi'nin de çok güzel bir yer olduğunu söylerken Putin, kentin yeşil bitki örtüsüne dikkat çekti. Erdoğan, eliyle Rusya ve Türkiye'nin bu bölgede komşu olduğu jestini yaparak "Karadeniz" dedi ve Putin de, gülümseyerek "Kesinlikle" yanıtını verdi.

KREMLİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Resmi temaslar öncesi açıklamalarda bulunan iki lider, daha sonra heyetler arası görüşmelere başladı. Görüşmelerin ardından basın açıklaması düzenleneceği belirtilirken, söz konuşu açıklama öncesi Kremlin'den konuya ilişkin değerlendirmeler geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, "Erdoğan-Putin arasındaki görüşmenin ilk bölümü yapıcı geçti" dedi. (DIŞ HABERLER)