Erdoğan ile Papa Francis, Gazze'yi konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Papa Francis, İsrailli ve Filistinliler arasında tırmanan gerilimi konuştu. Erdoğan, Birleşmiş Milletler'in 'gereken sorumluluk bilincini sergileyemediğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Francis ile telefonda görüştü. Görüşmede İsrail'in Filistin’e yönelik saldırıları ele alındı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan görüşmede, Filistin'de bir 'vahşet yaşandığını' belirterek İsrail'in saldırılarının muhatabının sadece Filistinliler değil tüm Müslümanlar, Hıristiyanlar ve insanlık olduğunu ifade etti.

Erdoğan, İsrail'in Kudüs'ün statüsünü de ihlal eden hukuksuz ve insanlık dışı uygulamalarına bir an evvel son vermesi gerektiğini ve müsebbibi olduğu bu vahşetin bölgesel güvenliği tehdit ettiğini belirtti. 

Uluslararası toplumun İsrail'e 'hak ettiği caydırıcı tepkiyi ve dersi vermesi ve bu yönde somut adımlar atması gerektiğini' vurgulayan Erdoğan, Türkiye olarak tüm gayretlerini bu noktaya teksif ettiklerini, Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere ilgili tüm uluslararası platformlarda yoğun bir diplomasi faaliyeti yürüttüklerini ancak BM Güvenlik Konseyi'nin 'gereken sorumluluk bilincini sergileyemediğini' dile getirdi.

İsrail'in yaptırımlarla cezalandırılmadığı sürece Filistinlilerin katliama uğramaya devam edeceğine dikkati çeken Erdoğan, bu konuda Papa Francis'in vermeyi sürdüreceği mesaj ve tepkilerin Hıristiyan dünyasını ve uluslararası toplumu harekete geçirmek bakımından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Papa, İsrail'le Gazze'deki silahlı örgütler arasında yaşanan savaşın son bulması çağrısı yapmıştı. Pazar ayini için Vatikan'da toplananlara seslenen Papa Francis, "Sükunet çağrısı yapıyorum ve sorumluları, silah gürültüsüne son verin barış yolunu seçmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı. (AA)